Spitalul Judeţean Mehedinţi, sărac şi cu datorii. Medicii nu au aparatură medicală, dar au în schimb „plan de internări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientă internată în Maternitatea din Turnu Severin FOTO Corina Macavei
Pacientă internată în Maternitatea din Turnu Severin FOTO Corina Macavei

Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Mehedinţi, se zbate într-o sărăcie cronică de ani de zile. Din cauza subfinanţării, spitalul nu are fonduri pentru investiţii serioase în aparatură medicală, iar plata salariilor atârnă ca o piatră de moară de gâtul managerului.

Într-un judeţ măcinat de sărăcie şi şomaj, nici  Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin nu poate face notă discordantă şi se încadrează, evident, pe aceeaşi linie. Teoretic se pune mare preţ pe sănătate, dar atunci când vine vorba de finanţare lucrurile nu mai stau deloc aşa. Ministerul Sănătăţii nu a alocat anul acesta niciun leuţ spitalului de la Mehedinţi pentru dotări medicale, deşi mare parte din aparatura medicală de aici provine din anii 90 deci, uzată atât fizic, cât şi moral. „Dotările Spitalului Judeţean sunt destul de vechi, unele aparate sunt la nivelul anilor 95, altele sunt la nivelul anilor 90, instrumentarul chirurgical e destul de înapoiat. De exemplu, secţia de cardiologie este destul de prost echipată, nu face faţă nivelului la care a ajuns cardiologia la nivelul anului 2013-2014. Singurul lucru pe care îl avem este că avem asistente bine pregătite şi doctori bine pregătiţi, în rest totul este destul de vechi. Noi am depus eforturi şi am solicitat, dar mereu ni se spune că nu sunt bani, înţelegem până la un punct chestiunea aceasta, dar atunci când vedem că se cumpără camere video şi nu se cumpără aparate devenim puţin iritaţi pentru că noi considerăm că sunt cheltuieli perverse şi nu merită să le faci atunci când te vaiţi că nu ai bani”, spune cardiologul Cristian Jianu, preşedintele Colegiului Medicilor din Mehedinţi.  Doar Consiliul Judeţean Mehedinţi a alocat ceva fonduri, astfel că recent la Blocul Operator au fost achiziţionate trei mese de operaţie, două lămpi scialitice, un electrocauter şi un aspirator chirurgical. De asemenea, acum se află în reabilitare şi secţia de ortopedie, lucrările de circa 550.000 de lei urmând să fie finalizate în două săptămâni.

Plan de internări

Subfinanţarea spitalului judeţean creează însă situaţii de-a dreptul hilare. Peste noapte medicii au fost transformaţi într-un soi de contabili, care trebuie să respecte cu stricteţe bugetul alocat. Astfel, ei trebuie să facă o selecţie riguroasă a pacienţilor şi numai cazurile grave să fie oprite în spital pentru că ... incredibil există un „plan de internări”, ce nu poate fi depăşit sub nicio formă. „Este din cauza bugetului pentru că dacă eu am 3000 de cazuri internate şi Casa de Asigurări îmi decontează 2500 spuneţi-mi şi mie cine plăteşte pentru cele 500 de cazuri care au stat în spital, au consumat resurse de hrană, de lenjerie, medicamente, materiale, resursă umană? Da, doctorii trebuie să facă o selecţie pentru cazurile de urgenţă”, spune managerul spitalului, dr. Doina Borugă.  Un exemplu contabil în acest sens: în luna octombrie 700 de pacienţi au fost internaţi doar pe timp de zi, adică maxim 12 ore şi în felul acesta s-au economisit banii care s-ar fi cheltuit cu cazarea şi hrana.  Cât despre medicamente, acestea există, dar numai pentru urgenţe, în rest pacienţii sunt trimişi să şi le cumpere de peste drum de la una din nenumăratele farmacii deschise în vecinătatea spitalului. „Se mai duc pentru anumite medicamente care vizează afecţiunile lor cronice, adică noi aici suntem spital judeţean de urgenţă şi trebuie să ne ocupăm de urgenţele medicale. Nu avem buget ca să putem suporta medicamentele pentru tratamente cronice”, mai spune managerul spitalului din Turnu Severin.

Datorii de peste 1.000.000 de lei

În vară, spitalul avea conturile blocate şi a fost la un pas de a rămâne fără energie electrică din cauza datoriilor uriaşe către CEZ, dar nici acum situaţia nu este mai bună. În momentul de faţă, arieratele spitalului sunt de 1.300.000 de lei, furnizorii de medicamente, diverşi prestatori de servicii aşteptând la rând plata facturilor. Lunar, Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi suma de 4.800.000 de lei, din care 4.000.000 de lei se cheltuiesc pe salarii, deci un procent de 80 la sută, iar restul 800.000 de lei se împart la  apă, medicamente, materiale sanitare, deşeuri, dezinfecţii, materiale de curăţenie, întreţinere la aparatură medicală. Pare o sumă uriaşă la prima vedere, dar asta numai raportat la bugetul alocat de CAS Mehedinţi pentru că în realitate Spitalul de Urgenţe din Turnu Severin funcţionează doar cu un  efectiv de 66 la sută din personalul (adică aproximativ 1300 de salariaţi) prevăzut în organigramă. „Ne văităm că fondul de salarii este mare, dar dăm fără să clipim sute de milioane bani pentru nişte gardieni care au transformat spitalul într-un soi de închisoare. Aici se intră în permanenţă cu bilete de voie, cu tot felul de chestii complicate. Pentru Dumnezeu, e spital de urgenţe, nu e un spital de boli cronice, psihiatrice , unde într-adevăr trebuie să fie gardieni”, este de părere dr. Cristian Jianu.

„Nu poţi să faci performanţă fără bani”

De cealaltă parte managerul spitalului susţine că „nu se dau banii pe prostii” şi că orice cheltuială făcută este absolut necesară. În privinţa datoriilor, Borugă este de părere că acestea vor exista în permanenţă, atâta vreme cât Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează toate serviciile prestate de spital şi se limitează doar la un buget fix. Este până la urmă de domeniul absurdului să ceri unui spital să se încadreze într-o sumă fixă ca şi sum cineva ar cunoaşte dinainte numărul bolnavilor într-o lună.
„Îmi este ciudă că există aceste datorii, dar din păcate atâta timp cât fondurile alocate sunt întotdeauna sub nivelul cheltuielilor, atâta timp cât Casa de Asigurări nu plăteşte pentru câte servicii se fac, spitalul va avea întotdeauna datorii. Avem servicii medicale efectuate şi neplătite de Casă în valoare de 6.500.000 de lei. Normal că eu cu aceşti bani mi-aş achita toate datoriile şi ne-ar mai rămâne ceva şi pentru investit în aparatură medicală. Am redus pe toate liniile, din toate locurile unde se putea reduce, dar este o limită peste care nu poţi să treci. Pacienţilor trebuie să le dai şi hrană, trebuie spălată lenjeria, trebuie să le asiguri medicamentele şi materialele sanitare. Nu poţi să faci performanţă fără bani, toată lumea spune că sănătatea e cea mai de preţ dar pentru sănătate alocăm cei mai puţini bani în comparaţie cu alte domenii. Sănătatea nu este un sector productiv, eu nu pot să produc aici cuie, şuruburi, ea trebuie susţinută”, declară Doina Borugă.

Firma Tetraedru, alungată din spital

La sfârşitul lunii august a.c., Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin avea să fie măcinat de un scandal de proporţii. Compania Tetraedru Medical Consulting care a preluat, la începutul anului 2011, managementul privat al spitalului a fost scoasă pe uşa din dos de către Consiliul Judeţean Mehedinţi, care a reziliat fără drept de apel contractul de management. Oficial, Consiliul Judeţean Mehedinţi i-a reproşat printre altele  companiei Tetraedru că nu a prezentat un plan de management pe perioada derulării acestui contract de management , care să fie aprobat de Consiliul Judeţean şi că situaţiile financiare pe anul 2011 şi 2012 nu au fost niciodată supuse votului Consiliului de Administraţie a Spitalului de Urgenţă. Compania Tetraedru nu a ieşit la atac, nu a prezentat niciun un punct de vedere faţă de această situaţie, astfel că tăcerea acesteia a fost destul de suspectă, mai ales că s-a speculat faptul că în spatele acestei manevre ar fi intenţia Consiliului Judeţean Mehedinţi de a dota noul bloc materno infantil cu aparatură medicală în valoare de 3,5 milioane de euro în sistem de leasing financiar fără amestecul acestei firme. Socotelile Tetraedrului cu Spitalul Judeţean din Turnu Severin nu sunt însă încheiate pe deplin pentru că, după cum susţin medicii, aceasta continuă să câştige bani frumoşi de aici. “Se spune că nu avem bani, dar avem un laborator Sanomed al unei firme care din fericire nu mai gestionează managementul spitalului judeţean care consumă circa 3-4 miliarde  de lei vechi pe lună, lucru care duce la secătuirea resurselor şi aşa mici ale spitalului”, mai spune preşedintele Colegiului Medicilor Mehedinţi.

Problema Sanomed-ului

Managerul spitalului, dr. Doina Borugă, spune că SANOMED încasează lunar 400.000 de lei pe analizele medicale efectuate pacienţilor, sumă pe care aceasta o consideră „suspect” de mare. Doina Borugă crede că facturile emise de Sanomed către spital sunt umflate şi din acest motiv a implementat un sistem care să aibă sunt control analizele efectuate. „Contractul eu l-am găsit semnat, este un contract făcut pe 10 ani,  care din punctul meu de vedere este nefavorabil pentru spitalul judeţean, iari clauzele sunt clar dezavantajoase. Cine le-a făcut probabil a ştiut foarte bine în interesul cui le face, a fost şi unul din motivele pentru care s-a luat măsura încetării contractului cu Tetraedru. Trebuie să punem în balanţă şi avantajele şi dezavantajele unui litigiu. Sunt sume de circa 400.000 de lei pe lună, care se duc în aceste analize de laborator făcute atât pentru pacienţii din UPU cât şi pentru pacienţii din spital. Suntem deja în litigiu cu ultimele facturi, le-am cerut lămuriri, recalculări, am introdus între timp şi un soft informatic care ne va ajuta să urmărim mult mai bine corespondenţa între pacienţii internaţi şi analizele efectuate. Secţiile vor da comenzile de analize de laborator direct on-line şi controlul va fi mult mai strict. Avem suspiciunea că se efectuează mult mai multe analize decât pacienţii care există internaţi. Cred că până la sfârşitul anului vom avea o decizie finală şi vom vedea în ce termeni continuăm această colaborare”, a declarat Borugă.

Vechea şi noua maternitate

Maternitatea din Turnu Severin este o altă problemă a sistemului medical din Mehedinţi, care pare să aibă până la urmă o rezolvare. În momentul de faţă, maternitatea funcţionează într-o clădire total improprie, dar s-au investit în ultimii ani peste 13 milioane de euro pentru construcţia unui bloc materno- infantil. Clădirea a fost recepţionată în luna august a.c., dar s-a constatat la acea dată că nu avea ventilaţia corespunzătoare. Firma de construcţii a primit termen ca până la data de 5 decembrie să remedieze toate deficienţele, iar la ora actuală, conducerea spitalului evaluează ofertele depuse pentru dotarea cu echipamente medicale. Spitalul va achiziţiona aceste echipamente în sistem de leasing financiar, suma ridicându-se la 3,5 milioane de euro, bani care vor fi achitaţi în termen de 7 ani. În circa două săptămâni se va semna contractul cu firma care va câştiga licitaţia după care în termen de 90 de zile aceasta va trebui să utileze blocul materno-infantil cu cele necesare.

Drumul şpăgii

Dar până când vom putea vorbi de o nouă maternitate la Turnu Severin, putem discuta de vechile obiceiuri împământenite în clădirea unde se aduc pe lume nou-născuţii. Internarea în maternitatea severineană presupune costuri considerabile şi orice familie îşi pregăteşte din timp o anumită sumă, care variază în funcţie de tipul de naştere şi de medicul care asistă la naştere.  Mecanismul mitei din maternitatea severineană este foarte bine pus la punct şi scoate bani grei din buzunarul pacientelor. Şi cum, de regulă, în cazul infracţiunilor de luare şi dare de mită ambele părţi nu au niciun interes să vorbească, totul merge ca pe roate. Doar atunci când ceva nu a mers cum trebuie, adică s-au ivit diverse complicaţii medicale ori şi mai grav a murit bebeluşul, familia reclamă şi face public cazul. De-a lungul anilor, maternitatea severineană a fost măcinată de multe scandaluri, dar niciun medic nu a fost trimis după gratii pentru luare de mită sau malpraxis. După ce ies din spital, proaspetele mămici povestesc însă la cât se ridică „factura”, astfel că de ani buni se ştie că trebuie să dai bani pentru a fi tratat decent. Femeile care vin să nască la Maternitatea din Drobeta-Turnu- Severin trebuie să plătească cel puţin 1000 de lei pentru a aduce pe lume un copil. O naştere normală costă între 100 şi 150 de euro, iar o cezariană între 200 şi 250 de euro, în funcţie de notorietatea medicului. La aceste sume se mai adaugă 50 de euro pentru un anestezist şi câte 50-100 de lei pentru fiecare asistentă. Alte servicii mai mărunte. Gen schimbatul lenjeriei, sunt „taxate” cu câte 10 lei, dar nici o pungă de cafea ori o ciocolată nu sunt refuzate.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite