Cum au furat primarii vasluienilor fondurile care ar fi trebuit să scoată judeţul din sărăcie. Harta edililor penali care au scăpat de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării, Vasluiul nu a excelat la absorbţia fondurilor europene, iar puţinele proiecte finanţate de comunitatea europeană s-au finalizat, în multe dintre cazuri, cu anchete ale DNA, urmate de trimiterea în judecată a primarilor.

În ultimii ani, aproape o treime dintre primarii din judeţul Vaslui au fost trimişi în judecată şi mulţi dintre ei au fost condamnaţi după ce au deturnat fondurile ce ar fi trebuit să ajungă în investitii pentru infrastructură în buzunarele lor sau a firmelor de casă.

În ciuda prejudiciilor mari, toţi primarii condamnaţi au scapat cu pedepsele suspendate, unii dintre ei, reuşind ”performanţa” de a fi condamnaţi chiar de doua ori cu suspendare. 

În topul infracţiunilor comise de edili se află fraudele cu fonduri europene. Sumele gestionate fraudulos nu au fost recuperate niciodată de la aleşii inculpaţi, tot primariile, constituite părţi responsabile civilmente, fiind cele care au acoperit găurile facute de primari. Unii dintre ei şi-au pierdut între timp funcţiile, alţii, cum este cazul primarului din Oşeşti, cu două condamnări primite în timpul mandatului, încă îşi exercită funcţia.

Primarii din judeţul Vaslui s-au dovedit a fi, de-a lungul anilor, maeştri în organizarea de sindrofii pentru care au alocat bani publici, însă nu au fost în stare să gestioneze fondurile primite de la Uniunea Europeană pentru modernizarea infrastructurii locale. În ciuda milioanelor de euro investite în ultimii ani în judeţ, satele din Vaslui au aceleaşi drumuri proaste, sunt lipsite, în marea lor parte, de canalizare şi apă curentă. 

Primarii din Deleni, Dimitrie Cantemir, Codăeşti, Găgeşti, Fruntişeni, Stănileşti, Puieşti Pogana, Oşeşti, Negreşti, Bârlad sunt doar o parte din aleşii pe care procurorii i-au trimis în judecată fie pentru că au deturnat fondurile europene, fie pentru că au făcut abuz în serviciu, atribuind lucrări firmelor de casă, ori pentru conflicte de interese. 

Ioan Cozma, Negreşti - deturnare de fonduri europene

Pe primul loc în topul aleşilor infractori, confirmaţi de instanţele de judecată, se află fostul primar al oraşului Negreşti, Ioan Cozma. Acesta şi-a început cariera în administraţie, având o condamnare la activ.  În anul 2002, Cozma a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că a sustras bani din conturile societăţii. Asta nu l-a împiedicat ca în anul 2004 sa candideze la alegerile locale din partea PSD şi să câştige funcţia de primar. Doi ani mai târziu Ioan Cozma a fost condamnat de Judecătoria Vaslui la şase luni de închisoare cu suspendare, însă câteva luni mai târziu, în noiembrie 2006, Tribunalul Vaslui care judeca apelul în dosar, avea să constate încetat procesul penal  ca urmare a prescripţiei faptelor.  

În 2008, Ioan Cozma a câştigat un nou mandat de primar, de această dată din partea PDL.  Trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene, în cazul fabricii de cărămizi ecologice, cu un prejudiciu de 48.000 de euro, Cozma a fost condamnat, în 2012, la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Pe lângă cele două dosare, Cozma, fost primar al Negreştiului timp de opt ani, este cercetat de procurorii DNA Iaşi, alături de alte 37 de persoane, pentru devalizarea, prin firme „de casă”, a oraşului considerat polul sărăciei din România. 

Grigore Lefter, Oşeşti - conflict de interese şi deturnare de funduri europene

Grigore Lefter, primarul comunei Oşeşti este un primar iubit de localnici. Se află la al doilea mandat şi tot ataea condamnări. În mai 2014, edilul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce şi-a angajat fiul consilier personal. în aceeaşi lună, Grigore Lefter a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru fraude cu fonduri europene. Peste 170.000 de euro fost fondurile europene destinate drumului de la Oşeşti, ce nu a mai fost finalizat. Prejudiciul a fost recuperat în parte de la Primăria Oşeşti. Grigore Lefter, deşi mai avea o condamnare în antecedente, a fost condamnat în martie 2015 la doi ani şi zece luni închisoare cu suspendare. Dosarul se află în prezent în calea de atac.

Constantin Constantinescu, Bârlad - conflict de interese

Cel care a condus Bârladul în ultimii 11 ani, Constantin Constantinescu a demisionat în februarie anul trecut la scurt timp după ce a semnat un acord de vinovăţie cu procurorii de la Curtea de Apel Iaşi şi şi-a negociat pedeapsa la un an de închisoare cu suspendare. Fostul primar a fost acuzat că a cedat formal acţiunile firmei sale, Construcţii Consult SRL Bârlad, concubinei Cristina Andrei şi ulterior, contabilei Cristina Neagu. Firmele care câştigau licitaţii din bani publici, unde primarul era ordonator principal de credite, erau obligate să subcontracteze sau să cumpere materiale de la firma sa. 

   

Pe 26 februarie, când a demisionat din funcţie, Constantinescu a invocat motive de sănătate, dar nu a făcut nicio referire la acordul de vinovăţie semnat cu procurorii. La şedinţa în care a demisionat "Nea Titi", aşa cum îi spun bârlâdenii, a fost prezent şi deputatul PSD Adrian Solomon, fin de cununie al primarului Constantinescu şi fost vice-primar al Bârladului în mandatul 2004-2008.  După citirea demisiei, Solomon a spus că "decada Constantiniană a fost plină de realizări", "cel mai bun primar din perioada postdecembristă" şi că a fost victima unor legi greşite "făcute cu fundul". După discursul lui Solomon, Constantinescu a plâns. Fostul primar al Bârladului a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, la finele anului trecut, fiind acuzat de abuz în serviciu. 

Neculai Lupu, Fruntieşeni - abuz în serviciu

Neculai Lupu, primarul comunei vasluiene Fruntiseni, acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de abuz în serviciu contra intereselor publice si conflict de interese, a fost condamnat şi el la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Alaturi de primarul Lupu a mai fost condamnat si Alexandru Bancianu, fost angajat al Primariei si vicepresedinte al Asociatiei „Fruntiseni-Grajdeni“, acesta primind aceeasi pedeapsa. Potrivit procurorilor în cursul anilor 2008 si 2009, primarul Lupu, ajutat de fostul sau angajat, a semnat doua acte aditionale pentru niste terenuri de pasune care au fost date în arenda asociatiei, fara a avea acordul Consiliului Local (CL). Astfel, mai spun procurorii, CL Fruntiseni a fost prejudiciat cu suma de 43.569 de euro, bani care reprezentau diferenta dintre nivelul chiriilor stabilite prin contractele de arenda si cea stabilita de primar prin semnarea celor doua acte aditionale.

Rusu Mitu, Codăeşti - fraude cu fonduri europene

Fostul primar al comunei Codăeşti Rusu Mitu a fost condamnat, alături de fostul secretar al primăriei, Valeriu Raba, şi de preşedintele unei asociaţii agricole la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, după ce au folosit documente false pentru a obţine ilegal subvenţii de la Comisia Europeană. Ulterior, Curtea de Apel Iaşi dispunând în calea de atac, suspendarea pedepsei.

Potrivit DNA, cei trei au întocmit şi folosit mai multe documente false prin care au reuşit să încaseze ilegal subvenţii de la CE, în numele Asociaţiei Crescătorilor de Animale (ACA) Codăeşti, fonduri derulate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Vaslui. Pentru a intra în posesia subvenţiilor, reprezentanţii Primăriei Codăeşti au falsificat hotărâri ale Consiliului Local, procese-verbale şi adeverinţe care atestau efectuarea unor lucrări inexistente pentru întreţinerea pajiştilor. Fostul primar şi ceilalţi inculpaţi au încasat peste 300.000 lei, reprezentând sume achitate către ACA Codăeşti cu titlu de sprijin financiar pentru o suprafaţă de păşune.

Vasile Vieru, Ioan Duca, Puieşti, fraude cu fonduri Sapard

Doi foşti primari ai comunei Puiesti – Vasile Vieru şi Ion Duca, precum şi membrii unui comisii de recepţie a unui lucrări cu fonduri SAPARD, au fost condamnati la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Fostul primar Vasile Vieru a primit trei ani cu suspendare, iar restul inculpaţilor câte doi ani si nouã luni închisoare cu suspendare fiecare, plus plata a 500.000 de lei, suma alocatã de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bucuresti pentru acel drum. Constructorii drumului au fost SC Construcţii Consult SRL Bârlad (firma de casă a primarului de Bârlad Constantin Constantinescu) şi SC Consint SRL Bârlad, constituite atunci într-un consortiu care a câştigat licitaţia. 

Liviu Arhip, Stănileşti - fraude fonduri UE

Fostul primar al comunei Stănileşti, Liviu Arhip, între timp decedat, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că fraudat, bugetul UE cu peste 230.000 de euro, alături de reprezentanţii societăţii care trebuia să execute un drum în zonă. Primarul a încetat din viaţă, în timp ce dosarul se judeca în căile de atac.  

Dumitru Roman, Dimitrie Cantemir - fraude cu fonduri Sapard

Primarul comunei Dimitrie Cantemir, Dumitru Roman, a fost trimis în judecată de DNA anul trecut, alături de alţi funcţionari din cadrul primăriei şi dirigintele unui şantier de construcţii, fiind acuzat că a deturnat 3,6 milioane lei fonduri SAPARD alocate încă din anului 2004 construirii unui drum din comună. Potrivit ”tradiţiei”, banii s-au încasat, fără ca lucrarea să mai fie finalizată. Dosarul se află în prezent pe rolul Tribunalului Vaslui.

Vasile Zamfir, Deleni - abuz în serviciu, fals în înscrisuri

Primarul comunei Deleni, Vasile Zamfir, a fost trimis în judecată în vara anului trecut, alături de deputatul PSD Dan Bordeianu, fiind acuzat că a decontat ilegal 17 facturi societăţii Ecoloc Huşi, ce aparţine soţiei deputatului, reprezentând lucrările unui drum, care nu a fost finalizat şi executat protrivit proiectului. Potrivit DNA prejudiciul în cauză este de 4 milioane de lei. Dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Tiberiu Coatu, Găgeşti - abuz în serviciu, fals, aderare la grup infracţional organizat

Fostul primar al comunei Găgeşti, Tiberiu Lorin Coatu, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Vaslui, alături de fostul viceprimar al municipiului Huşi, Romică Lorenţ, şi alţi trei inculpaţi, fiind acuzat că a decontat ilegal peste un milion de lei pentru reabilitarea unui drum şi a podurilor din comună. Şi în acest caz, dosarul se află pe rolul instanţelor de judecată,în stadiul de fond. 

Benone Pletea- Ibăneşti (primarul prins copiind la Bac), condamnat pentru fals

Chiar dacă nu a fost condamnat pentru o infracţiune ce implică gestionarea fondurilor publice, fostul primar al comunei Ibăneşti, Benone Pletea, va rămâne în istoria administraţiei, după ce a fost condamnat pentru că şi-a falsificat CV-ul. Fostul primar de Ibăneşti a reuşit să se facă de tot râsul în anul 2008, când, primar fiind, a fost dat afară din examenul de bacalaureat pentru fraudă. Edilul în vârstă de 40 de ani a fost prins copiind chiar de un fost coleg de partid, care l-a dat afară din sală imediat ce i-a descoperit fiţuicile în buzunar. Cu un an înainte, în 2007, Benone Pletea, a fost condamnat de Judecătoria Bârlad la un an de închisoare cu suspendare, după ce a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă o diplomă care atesta că ar fi absolvent al Academiei de Studii Economice, în condiţiile în care el avea doar zece clase. 

Alţi aleşi, alte infracţiuni

Pe lângă primarii certaţi cu legea, în ultimii ani, au trecut în tabăra infractorilor şi alte nume sonore din administraţia publică vasluiană. Astfel, au fost condamnaţi pentru abuz în serviciu foştii subprefecţi de Vaslui, Sergiu Marian şi Vasile Cătălin Cupşan (primul aflându-se în prezent în închisoare). Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Ion Manole, a fost condamnat şi el, la un an de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Actualul vicepreşedinte al CJ Vaslui, Vasile Mihalachi este judecat în prezent pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de măsluirea unei licitaţii privind atribuirea traseelor de transport din judeţ. Fostul deputat PSD, Vasile Butnaru, a fost condamnat la rândul său, la şase luni închisoare, tot cu suspendare, pentru fraude cu fonduri europene, într-un dosar ce viza lucrările unui drum din comuna Găgeşti. Cea mai mare pedeapsă aplicată unui ales a fost cea a fostului deputat PDL, Dragoş Iftime, condamnat la şase ani de inchisoare pentru infracţiuni economice şi de crimă organizată. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite