Destăinuirile unui preot despre afacerea cu lumânări a Bisericii în Postul Paştelui: câte candele trebuie să vândă preoţii din zona Huşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot din Vaslui spune, sub protecţia anonimatului, că reprezentanţii Episcopiei Huşi ar fi impus în postul Paştelui o măsură dură: peste 40.000 de candele ar trebui să fie vândute cu prilejul sărbătorilor pascale la preţuri ridicate.

Preoţii vasluieni sunt în pragul revoltei după ce ar fi fost anunţati de Episcopia Huşi că sunt obligaţi să vândă zeci de mii de candele la preţuri de foarte mari. Astfel, către bisericile din oraşul reşedinţă de judeţ ar fi fost alocate 15.000 de candele, către Protopopiatul Bârlad ar fi fost alocate un număr de 15.000 de candele, iar lăcaşelor de cult din zona Huşi le-ar fi fost repartizate 10.000 de candele.

Potrivit adresei semante de episcopul Corneliu Bârlădeanu, preţul de vânzare al candelelor variază între 3 şi 6 lei, funcţie de dimensiunea acestora. Aceeaşi candelă costă de 10 ori mai puţin în magazine sau depozite, între 30 de bani şi un leu.

Revoltat, un preot şi-a exprimat nemulţumirea sub protecţia anonimatului: “În fiecare an ne sunt băgate pe gât obiecte pe care noi trebuie să le vindem, iar dacă nu reuşim trebuie să punem bani din buzunarul nostru pentru a ne achita de datoriile faţă de Episcopie. Este primul an când ne sunt impuse candele. Până acum ne obligau să vindem lumânări, vin, calendare, tămâie, toate la supra preţ. Aşa ceva s-a mai întâmplat în ţară doar când Patriarhia Română a strâns fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Este greu să le vindem, să le cerem enoriaşilor să cumpere din biserică când la magazine preţul e de zece ori mai mic”.

Afaceri “sfinte”

Lumânări, calendare, vin, cărţile sfinte şi alte lucruri bisericeşti sunt vândute anual în lăcaşele de cult din subordinea Epiescopiei Huşi în cantităţi industrial. În 2015, în bisericile vasluiene au fost vândute 50 de tone de lumânări cu 40 de lei kilogramul. 2.000.000 de lei au fost adunaţi numai din aceste tranzacţii. Aceeaşi sursă a dezvăluit că fiecare parohie trebuie să cumpere 100 de litri de vin pentru împărtăşanie la preţ de 11 lei pentru o sticlă de 750 ml. Tot la preţ ridicat sunt vândute şi calendarele, în loc de 6 lei bucata, cât costă în bisericile din ţară, la Vaslui preţul este de 15 lei.

biruri candele epicopia husi

FOTO: Adresa prin care se impune preţul de vânzare al lumânărilor

De asemenea, pomelnicele şi acatistele ar avea preţuri prestabilite. Pentru 40 de zile costă 40 de lei. Pentru un an, preţul pomelnicului e de 100 lei.

“Şpaga de 20.000 de euro”

De-a lungul timpului, enoriaşii din Bozia sau Bârlad s-au răsculat. Un preot alungat de la Biserica “Sf. Spiridon” Bârlad le-a dezvăluit enoriaşilor la finalul ultimei slujbe care au fost motivele pentru care a intrat în dizgraţia Episcopului.

Acesta le-a spus credincioşilor că a fost mutat la o parohie îndepărtată, la ţară, pentru că datorează Episcopiei 25.000 lei: "Aceste datorii provin de la cărţile religioase care ne sunt băgate pe gât să le vindem, de la calendarele nevândute, de la Sfintele Vase şi Evanghelia care ne-au fost date de Episcopie, peste cele pe care le aveam deja, şi ni s-au cerut 150 de milioane de lei pe ele.Vreau să vă spun de unde provine datoria mea. Fiecare parohie trebuie să plătească 1.000 de calendare, cu 15 lei calendarul. Vă daţi seama că sunt 150 de milioane până pe 10 ianuarie?".

Tot părintele Chirvase le-a mărturisit oamenilor cât a avut de suferit în cursul anilor: "Vă spun ceva ce n-am spus la nimeni - părintele protopop (n.r. Vasile Lăriu) i-a spus tatălui meu, Ioan Chirvase, care a fost preot tot în această biserică: <Du-te şi dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori>. N-a avut acei bani şi a fost trimis urgent la pensie. S-a îmbolnăvit de inimă, mama a ajuns la Psihiatrie, eu m-am îmbolnăvit de diabet, fac insulină".

Afacerea cu lumânări de la Bacău

Potrivit unei dispoziţii transmise de Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul la începutul lui 2014, în bisericile şi mănăstirile din arealul administrat nu se vor mai vinde decât lumânări inscripţionate cu sigla Episcopiei Romanului şi Bacăului.

În plus, cea mai ieftină lumânare costă 1 leu, adică de zece ori mai scump comparativ cu preţul la care poate fi achiziţionată de pe piaţa liberă. Mai mult decât atât, preoţii susţin că li s-a impus să vândă anual 100 de lumânări, echivalentul unui kilogram, fiecărei familii de enoriaşi trecute în catastiful parohiei.

Citeşte şi:

VIDEO Episcopul de Huşi, huiduit la coborârea dintr-un bolid de lux. Preasfinţitul, luat la rost de enoriaşi într-un scandal cu şpagă în biserică O mână de enoriaşi bârlădeni au protestat în curtea Protopopiatului Bârlad şi au huiduit  feţele bisericeşti, nemulţumiţi că le-a fost luat preotul paroh. Echipaje de poliţişti şi jandarmi au înconjurat mulţimea şi s-au asigurat că vizita Preasfinţitului Corneliu Bârlădeanu, episcopul de Huşi, va decurge fără probleme

VIDEO Spovedania unui preot în postul Crăciunului: „Dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori“ Sorin Chirvase, preotul paroh al Bisericii „Sântul Spiridon“ din Bârlad, a rupt tăcerea după ce Episcopia Huşi i-ar fi impus biruri care îl obligă să ia şi pielea de pe enoriaşi, apoi l-a mutat disciplinar la ţară.

VIDEO Răscoală în biserică. Preotul antişist, huiduit în Casa Domnului de gloata nemulţumită  Protestele s-au desfăşurat simultan în două biserici din Bârlad, enoriaşii fiind nemulţumiţi că protopului Vasile Lăiu, supranumit Antişistul, a schimbat preoţii parohi

Preot scârbit de Biserică. Cum s-a lepădat de sutană duhovnicul alungat din parohie cu mascaţii: „Nu mă identific cu hoţia din sistem“  Lucian Botez (31 ani), fost preot paroh în localitatea vasluiană Bozia, este primul răzvrătit al tagmei bisericeşti din judeţ care a luat atitudine împotriva abuzurilor Episcopiei Huşi. După cinci ani de umilinţe şi trei ani de procese, lupta împotriva sistemului corupt i-a lăsat un gust amar: „Parohia e o sursă de venit pentru dorinţele şi plăcerile Episcopului Corneliu“.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite