EXCLUSIV Cine este pedofilul care a agresat sexual două fetiţe într-o scară de bloc. În 2008 a violat o elevă de 11 ani, după ce a sechestrat-o din curtea şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul de 33 de ani care, duminică după-amiază, a acostat două fetiţe de 5, respectiv 8 ani în scara unui bloc din municipiul Huşi, are o condamnare la activ, din anul 2008, tot pentru infracţiuni la viaţa sexuală. Atunci, victimă a fost o fetiţă de 11 ani, elevă în clasa a V-a, agresiunea având loc după ce minora a fost luată cu forţa de pe terenul de sport al şcolii.

Daniel Benea (33 de ani) este, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, principalul suspect în cazul agresiunii care a stârnit panică printre părinţii din Huşi. După o amplă mobilizare, poliţiştii au reuşit să dea de urma suspectului la mai puţin de 24 de ore de când mama unei fetiţe de 5 ani a relatat despre episodul îngrozitor prin care a trecut fiica ei.

Copila se afla la joacă cu o prietenă mai mare, în vârstă de 8 ani. Amândouă au fost urmărite de bărbatul de 33 de ani, care a intrat după ele în scara de bloc, le-a luat în braţe şi a încercat să le supună la pervesiuni sexuale. Planul i-a fost dejucat de copila de 8 ani, care a reuşit să i se smulgă din braţe, în momentul în care bărbatul o forţa să întreţină acte sexuale orale. Fetita a reuşit să-şi ia prietena de mână şi să fugă spre casă.

Atât fetiţele, cât şi părinţii sunt în stare de şoc. ”Fetiţa cea mare a reuşit să se smulgă din braţele acestui individ şi a avut tăria de caracter să o smulgă şi pe fetiţa mea din braţele acestui criminal. Mă întreb şi acum cum de a putut acest copil să îşi învingă frica şi să o ajute pe fetiţa mea, în loc să o ia la fugă”, a relatat, îngrozită, mama fetiţei de 5 ani. 

Autorul a fost reţinut de poliţişti, iar mâine urmează a fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, sub acuzaţia de agresiune sexuală.

Daniel Benea a părăsit puşcăria în luna mai anul trecut, el având de ispăşit o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru viol, victimă fiind o fetiţă de 11 ani.

Copila de 11 ani violată în timpul cursurilor

Cazul s-a petrecut în anul 2008 şi a stârnit multă revoltă în rândul opiniei publice, cu atât mai mult cu cât victima minoră a fost sechestrată în timpul orelor de curs, de pe terenul de sport al Şcolii Anastasie Panu, din Huşi. 

Victima, elevă în clasa a V-a, învăţa în schimbul de după amiază şi se pregătea de ora de educaţie fizică. A fost luată cu forţa de tânărul care pe atunci avea 23 de ani şi, sub ameninţări, dusă pe un teren din apropiere, unde a fost siluită şi supusă la perversiuni sexuale. ”Fata a venit într-o fugă în şcoală şi ne-a spus ce s-a intamplat. Atunci i-am cerut unui coleg profesor să iasă că poate individul mai este pe aici. Nu era departe şi l-a prins”, a precizat atunci directorul şcolii. 

În faţa anchetatorilor şi a judecătorilor, Daniel Benea şi-a recunoscut faptele. A fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Deţinut problematic

În timpul detenţiei, bărbatul nu a dat dovezi de îndreptare, având un comportament oscilant, neadaptându-se întocmai regulilor şi normelor specifice mediului de detenţie. A fost sancţionat disciplinat de 3 ori (pentru distrugere de bunuri, nerespectarea regulilor de ordine interioară şi deţinere obiecte interzise). A fost recompensat o singură dată cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită. Nu a fost implicat în activităţi productive sau gospodăreşti.

Din 2008, când a fost încarcerat şi până la începutul anului 2017, când a intrat în comisia de eliberări condiţionate, a participat la 17 activităţi şi programe educaţionale. În domeniul asistenţei psihologice a beneficiat de intervenţie psihologică individuală de 7 ori şi a participat la o activitate inter-penitenciară. A finalizat programul de pregătire pentru liberare şi o activitate socială de tip consiliere.

De şapte ori s-a aflat la analiză în cadrul comisiei de propuneri pentru liberare condiţionată Penitenciarului Vaslui. A fost eliberat condiţionat de Judecătoria Vaslui pe 18 mai 2017.  

”Pentru a dobândi vocaţie în vederea liberării condiţionate condamnatul trebuie să execute din pedeapsa totală de 10 ani închisoare (transformată în zile pedeapsa este egală cu 3653 zile) 2/3- fracţia, respectiv 2435 zile de închisoare. Până la data de 02.05.2017, condamnatul a executat efectiv 3403 zile închisoare”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Vaslui, prin care s-a dispus eliberarea condiţionată.

Cum au motivat judecătorii eliberarea deţinutului, deşi nu a avut o conduită bună în închisoare

”Faptul că, deşi a fost sancţionată, persoana condamnată a fost recompensată o dată cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită, s-a implicat activ şi responsabil în activităţi şi programe specifice domeniului de reintegrare socială, beneficiind de 30 credite şi că de la ultima sa analiză în comisia de liberare condiţionată, respectiv de la data de 25.01.2017 nu a mai fost sancţionat disciplinar dar nici recompensat, precum şi că a mai participat la 4 activităţi cu caracter religios şi la o activitate de consiliere psihologică individuală, dovedeşte instanţei că a înţeles scopul pedepsei aplicate, existând convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi că poate fi redată societăţii. Pentru a acorda liberarea condiţionată, instanţa trebuie să aibă convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate”, se precizează în motivarea instanţei.

Evaluarea acestei condiţii, explică magistraţii Judecătoriei Vaslui în hotărâre, este strâns legată de conduita bună a condamnatului pe durata executării pedepsei, inclusiv de stăruinţa în muncă a celui condamnat. Îndreptarea condamnatului este, fără îndoială, fundamentul pe care este clădită şi funcţionează instituţia liberării condiţionate, pentru că doar acest fapt probează realizarea scopului pedepsei în raport cu cel condamnat şi justifică punerea în libertate a acestuia înainte de executarea în întregime a pedepsei. Dovezile de îndreptare privesc şi alte aspecte ale comportamentului şi personalităţii celui condamnat.

Judecătorii, convinşi că pedofilul s-a îndreptat

”Participarea la programele de instruire şi formare profesională, la activităţile cultural-educative, receptivitatea dovedită şi rezultatele obţinute în realizarea acestor programe şi activităţi, atitudinea respectuoasă şi corectă faţă de autorităţile din penitenciar sau în raport cu alte persoane, inclusiv în raport cu ceilalţi condamnaţi, preocuparea dovedită faţă de familie ori alte persoane aflate în grija sa sunt tot atâtea elemente care pot şi trebuie să fie avute în vedere pentru a se constata existenţa unui comportament care certifică o reală îndreptare a celui condamnat şi justifică punerea sa anticipată în libertate. Condiţia îndreptării condamnatului faţă de care se dispune liberarea condiţionată este dublată de cerinţa ca acesta să ofere garanţii că se poate reintegra în societate. Reţine instanţa că potrivit caracterizării de la dosar, condamnatul a menţinut legătura cu familia, nu prezintă riscuri care să necesite intervenţie de specialitate. În lumina tuturor acestor considerente, instanţa apreciază că persoana privată de libertate Benea Daniel a executat o perioadă suficientă pentru reeducarea sa şi pentru înţelegerea pe deplin a necesităţii respectării valorilor sociale ocrotite de lege şi nu se impune o perioadă de detenţie suplimentară faţă de nivelul fracţiei de pedeapsă stabilită în mod obligatoriu de lege”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Vaslui din 18 mai 2017.

La niciun an distanţă, deţinutul care a creat judecătorilor convingerea că s-a reeducat a atacat din nou.  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite