FOTO Cum a fost furat cel mai sărac judeţ al ţării de propriii primari, fără ca vreunul să ajungă în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii doi ani, zece primari din judeţul Vaslui au fost trimişi în judecată şi mulţi dintre ei condamnaţi pentru infracţiuni ce au dus la prejudicierea bugetelor locale, iar banii in loc să ajungă în investitii pentru infrastructură au ajuns în buzunarele acestora sau a firmelor de casă

În ciuda prejudiciilor mari, toţi cei condamnaţi au scapat cu pedepsele suspendate, unii dintre ei, reuşind ”performanţa” de a fi condamnaţi chiar de doua ori cu suspendare . În topul infracţiunilor comise de edili se află fraudele cu fonduri europene. Sumele gestionate fraudulos nu au fost recuperate niciodata de la aleşii inculpaţi, tot primariile (părţi responsabile civilmente ), fiind cele care au acoperit găurile facute de primari

Ioan Cozma, primarul campion la infracţiuni

Pe primul loc în topul aleşilor infractori, confirmaţi de instanţele de judecată, se află fostul primar al oraşului Negreşti, Ioan Cozma.  Acesta şi-a început cariera în administraţie, având o condamnare la activ. În anul 1998, pe când era administrator la SC Şantierul de Construcţii şi Reparaţii SA Negreşti şi fusese  desemnat preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) şi director general al acestei societăţi. În anul 2002, Cozma a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că a sustras bani din conturile societăţii.. Asta nu l-a împiedicat ca în anul 2004 sa candideze la alegerile locale din partea PSD şi să câştige funcţia de primar. Doi ani mai târziu Ioan Cozma a fost condamnat de Judecătoria Vaslui la şase luni de închisoare cu suspendare. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2006, Tribunalul Vaslui care judeca apelul în dosar, avea să constate încetat procesul penal porbit împotriva primarului ca urmare a prescripţiei faptelor. A fost însă obligat să achite prejudiciul, aproximativ 100.000 de lei.
În 2008, Ioan Cozma a câştigat un nou mandat de primar, de această dată din partea PDL.  Trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene, în cazul fabricii de cărămizi ecologice, Cozma a fost condamnat, în 2012, la 2 ani de închisoare cu suspendare.
Pe lângă cele două dosare, Cozma, fost primar al Negreştiului timp de opt ani, este cercetat de procurorii DNA Iaşi, alături de alte 37 de persoane, pentru devalizarea, prin firme „de casă”, a oraşului considerat polul sărăciei din România. Toţi sunt cercetaţi penal pentru devalizarea oraşului, considerat polul sărăciei din România, cu mai bine de jumătate din popolaţia activă fiind şomeră şi cu o industrie aproape inexistentă. Cei 38 de suspecţi sunt cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, conflict de interese, înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, fals in declaraţii, spălare de bani, folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta.

Cum să dai un tun, apelând la pastă corectoare

Un al primar inculpat de două ori, chir în timpul exerciţiului funcţiei, este Grigore Lefter, primarul comunei Oşeşti. În luna mai  a acestui an, edilul a fost condamnat miercuri de Judecătoria Vaslui la un an de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de conflict de interese. Condamnarea primarului Grigore Lefter vine după ce şi-a angajat propriul fiu consilier personal. Tot în luna mai, Grigore Lefter a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru fraude cu fonduri europene, fiind acuzat de fals intelectual,  folosire sau prezentare, cu rea credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi instigare la fals material in înscrisuri oficiale.

image

Pentru a se ascunde faptul că, la data prevăzută în proiectul ce viza reabilitarea unui drum comunal, constructorul nu a finalizat lucrările, iar beneficiarul nu le-a a recepţionat, procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor a fost falsificat, fiindu-i modificată data, conţinutul şi numărul de înregistrare, iar apoi a fost prezentat, în copie, de către inculpatul Lefter Grigore, reprezentanţilor autorităţii de implementare şi celor ai autorităţii contractante, pentru justificarea avansului primit. Falsul a fost realizat printr-o metodă cât se poate de simplă , aplicând pastă corectoare de culoare albă pe exemplarul reprezentând o copie la indigo a procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor,  Peste 170.000 de euro fost fondurile europene destinate drumului de la Oşeşti, ce nu a mai fost finalizat.

Alt primar, alte interese

Un alt primar vasluian condamnat de judecători pentru conflict de interese este Ioan Vezeteu, de la Pogana. Acestuia i s-a reproşat că întocmit notele de fundamentare a două hotărâri ale Consiliului Local Pogana din 2011. „A propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind vânzarea unui teren ce aparţinea domeniului privat al comunei, în suprafaţă de 26.000 mp, şi a propus vânzarea fără licitaţie publică, stabilind a priori cumpărătorul - Banu Vasile, afin de gradul II, ulterior semnând şi contractul de vânzare-cumpărare”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. În noiembrie,anul trecut,  judecătorii Curţii de Apel l-au condamnat pe Vezeteu la 3 luni de închisoare, cu suspendare.

Fraude cu fonduri europene şi la Fruntişeni, Codăeşti

Neculai Lupu, primarul comunei vasluiene Fruntiseni, acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de abuz în serviciu contra intereselor publice si conflict de interese, a fost condamnat şi el la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Alaturi de primarul Lupu a mai fost condamnat si Alexandru Bancianu, fost angajat al Primariei si vicepresedinte al Asociatiei „Fruntiseni-Grajdeni“, acesta primind aceeasi pedeapsa.  Cei doi au fost trimisi în judecata, procurorii DNA  sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice si conflict de interese.  În rechizitoriul anchetatorilor se mentioneaza faptul ca în cursul anilor 2008 si 2009, primarul Lupu, ajutat de fostul sau angajat, a semnat doua acte aditionale pentru niste terenuri de pasune care au fost date în arenda asociatiei, fara a avea acordul Consiliului Local (CL). Astfel, mai spun procurorii, CL Fruntiseni a fost prejudiciat cu suma de 43.569 de euro, bani care reprezentau diferenta dintre nivelul chiriilor stabilite prin contractele de arenda si cea stabilita de primar prin semnarea celor doua acte aditionale.

image

Fostul primar al comunei Codăeşti Rusu Mitu a fost condamnat, alături de fostul secretar al primăriei, Valeriu Raba, şi de preşedintele unei asociaţii agricole la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, după ce au folosit documente false pentru a obţine ilegal subvenţii de la Comisia Europeană.
Potrivit DNA, cei trei au întocmit şi folosit mai multe documente false prin care au reuşit să încaseze ilegal subvenţii de la CE, în numele Asociaţiei Crescătorilor de Animale (ACA) Codăeşti, fonduri derulate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Vaslui. Pentru a intra în posesia subvenţiilor, reprezentanţii Primăriei Codăeşti au falsificat hotărâri ale Consiliului Local, procese-verbale şi adeverinţe care atestau efectuarea unor lucrări inexistente pentru întreţinerea pajiştilor. Prin întocmirea şi utilizarea de documente false, fostul primar şi partenerii de infracţiuni au încasat peste 300.000 lei, reprezentând sume achitate către ACA Codăeşti cu titlu de sprijin financiar pentru o suprafaţă de păşune. Condamnat cu executare de judecătoria Vaslui, fostul primar a scăpat de închisoare, Curtea de Apel Iaşi dispunând în calea de atac, suspendarea pedepsei.

Condamnările anului 2014

Doi foşti primari ai comunei Puiesti – Vasile Vieru şi Ion Duca, precum şi membrii unui comisii de recepţie a unui lucrări cu fonduri SAPARD, au fost condamnati la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Fostul primar Vasile Vieru a primit trei ani cu suspendare, iar restul inculpaţilor câte doi ani si nouã luni închisoare cu suspendare fiecare, plus plata a 500.000 de lei, suma alocatã de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bucuresti pentru acel drum. Constructorii drumului au fost SC Construcţii Consult SRL Bârlad (firma de casă a primarului de Bârlad Constantin Constantinescu) şi SC Consint SRL Bârlad, constituite atunci într-un consortiu care a câştigat licitaţia.

La 3 ani de la trimiterea în judecatã a fostului primar de la Stănilesti, Liviu Arhip, şi a grupului cu care acesta a fraudat, bugetul UE cu peste 230.000 de euro, judecătorii l-au condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare! Între timp, fostulş primar de la Stănileşti a încetat din viaţă.

Greii PSD inculpaţi
Pe lângă primarii de commune, şi câteva dintre numele sonore ale PSD s/au ales cu dosare penale. Fostul preşedinte al CJ Vaslui Ion Manole, considerat primnul baron al judeţului, a fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi la un an închisoare cu suspendare pentru conflict de interese şi fals în declaraţii după ce, în calitate de director administrativ al Spitalului Judeţean Vaslui, a făcut achiziţii de la firma la care era acţionar.

image

Un alt nume greu, Vasile Mihalachi, fost preşedinte al CJ Vaslui, actualmente vicepreşedinţe, a fost trimis în judecată în toamna anului trecut, fiind acuzat de abuz în serviciu. Mihalachi este acuzat că alături de membrii comisiei partitare din cadrul CJ Vaslui a măsluit licitaţia privind atribuirea rutelor de transport interjudeîean. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Iaşi, după ce a fost strămutat de la Vaslui. 

Primul parlamentar vasluian, condamnat


Fostul deputat PDL de Vaslui Dragoş Iftime a fost condamnat definitiv anul acesta  de Curtea de Apel Iaşi, la şase ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, fapte comise în calitate de administrator al unei firme. Fost deputat PDL de Vaslui din perioada 2008-2012, Dragoş Iftime, a fost găsit vinovat de  comiterea mai multor infracţiuni economice, în calitate de administrator al unei firme vasluiene de preparate din carne. Magistraţii ieşeni l-au condamnat pe fostul parlamentar vasluian la trei ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trei ani pentru evaziune fiscală şi patru ani pentru spălare de bani.Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au contopit cele trei pedepse, aplicând în final pedeapsa de şase ani de închisoare cu executare.

Victor Cristea, ”primarul scăunel”

image

Fost primar al Vasluilui, timp de patru mandate, Victor Cristea, în prezent deputat, a fost acuzat în nenumărat rânduri de gestionarea frauduloasă a fondurilor, însă de fiecare dată a scăpat basmna curată. Un dosar răsunător a fost cel în care Victor Cristea a fost cercetat pentru sumele uriaşe cheltuite pentru amenajarea scaunelor la Stadionul municipal din Vaslui. În urmă cu zece ani, Cristea a plătit aproape 800 de milioane de lei vechi pentru 1.000 de scaune dn plastic montate pe stadion. Primarul a “uitat” să mai organizeze licitaţie şi a declarat câstigătoare firma la care acţionar era un apropiat de-al său, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita. În timp, achizitiile de scaune de la firma ieşeană au crescut, ajungând la peste 8.000 de bucăţi. Astfel, s-a ajuns ca numai pentru scaunele stadionului Primăria Vaslui să plătească 600.000 lei, de aici trăgându-i-se ăi porecla primarul scăunel. Dosarul în care Victor Cristea a fost cercetat penal pentru abuz an serviciu a fost soluţionat cu un mare NUP (neînceperea urmăririi penale), soluţie dispusă de fostul şef al DNA Iaşi,l procurorul Corneliu Gheorghiţă.

Fostul vice primar al Huşului, client fidel al DIICOT


Romică Lorenţ, fostul viceprimar pedelist al municipiului Huşi, Romică Lorenţ, este cercetat de procurorii DIICOT Vaslui, alături de fostul primar al comunei Găgeşti, Tiberiu Coatu, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la fals şi uz de fals. Potrivit procurorilor DIICOT, Romică Lorenţ, cel care a fost şi preşedintele Organizaţiei Municipale Huşi a Partidului Democrat Liberal, „este înviunuit de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grupa infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu în formă calificată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals în formă continuată. În anul 2009 a instigat funcţionarii primăriei Găgeşti pentru a deconta în mod nelegal şi în baza unor documente false suma de aproximativ 1.005.000 lei, bani reprezentând contravaloarea reparaţiilor pentru podurile situate în localităţile Tupilaţi, Găgeşti şi Popeni şi reparaţii la un pod din localitatea Peicani şi a întocmit în falsdocumente în baza cărora s-au decontat, în mod nelegal, sumele de bani provenite de la bugetul de stat în baza unui program de infrastructuri rurale“.

image

Romică Lorenţ a intrat în posesia acestor lucrări, după ce ele fuseseră câştigate la licitaţie de o firmă din Iaşi. Societatea ieşeană a dat în antrepriză lucrările de reparaţii firmei deţinute de Romică Lorenţ, cel care, ulterior le-a subcontractat unei alte firme deţinute de Andrei Ursu, finul său.  Alături de fostul viceprimar al Huşului, mai sunt cercetate încă cinci persoane, printre care şi fostul primar al comunei Găgeşti, Tiberiu Coatu, dar şi angajaţi din cadrul primăriei.
In 2006, Lorent în timp ce era viceprimarul orasului, a mai fost cercetat de procurorii DIICOT fiind suspectat că tainuieşte bunuri furate de membrii unei grupări vasluiene care dădea spargeri în Belgia. Pe lângă perchezitiile făcute la domiciliul interlopilor vasluieni, anchetatorii au descins şi în casa lui Romică Lorenţ,  unde s-a găsit aparatura electronic furată. Lorenţ a susţinut atunci că a cumpărat respectivele bunuri fără a cunoaşte proveninenţa lor.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite