Lovitură de teatru în dosarul vameşilor de la Albiţa. Cum au fost şterşi cu buretele patru ani de proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai longeviv şi complex dosar de corupţie judecat de Tribunalul Vaslui, cazul vameşilor de la Albiţa, urmează a fi reluat de la zero, după ce judecătorul care a instrumentat dosarul a plecat la o altă instanţă chiar înaintea ultimului termen de judecată.

Patru ani. Atât a durat cercetarea judecătorească în dosarul Lotul Albiţa II în care 22 de vameşi sunt judecaţi pentru fapte de corupţie. Judecătorii Tribunalului Vaslui au pus în discuţie astăzi, când procesul ar fi trebuit să se finalizeze cu concluziile pe fondul cauzei, reluarea procesului de la zero, prin readministrarea probelor: reaudierea sutelor de martori, revizionarea înregistrărilor etc. 

Decizia, prin care se şterge cu buretele patru ani de cercetare judecătorească vine după ce completului de judecată investit să soluţioneze dosarul i-a fost repartizat un alt judecător, magistratul titular fiind promovat, în urma concursului organizat de CSM, la Curtea de Apel Iaşi începând cu luna ianuarie anul curent.

Invocându-se hotărârile CEDO în materie, noul judecător a decis readministrarea probatoriului, strategie pe care avocaţii o aveau deja pregătită după ce au aflat schimbarea judecătorului de complet.

Avocaţii tuturor celor 22 de vameşi inculpaţi au solicitat readministrarea întregului probatoriu atât din timpul urmăririi penale, cât şi al cercetării judecătoreşti. Ei au invocat cauza Cutean versus România, care vizeaza principiul nemijlocirii. Potrivit hotărârii CEDO, neaudierea directa a inculpatului si a martorilor de catre noul judecator investit cu solutionarea cauzei dupa schimbarea componentei completului atrage o incalcare a dreptului la un proces echitabil.

Procurorul DNA a fost de acord cu readministrarea probelor testimoniale (reaudierea martorilor şi a denunţătorilor), însă s-a opus solicitărilor avocaţilor privind refacerea expertizelor.

Procesul în acest caz urmează a fi reluat pe 28 februarie, dată până la care urmează să se stabilească titularul noului complet de judecată.

Cum au ajuns vameşii inculpaţi

La doi ani de la primele descinderi în vămile din România, în octombrie 2013, DNA a descins pentru a doua oară la Albiţa, zeci de vameşi fiind ridicaţi de mascaţi şi duşi la audieri, în urma cărora 18 vameşi au fost arestaţi preventiv. Ulterior, la începutul anului 2014, toţi vameşii au fost puşi, rând pe rând în libertate, fiind judecaţi sub control judiciar.

În urma descinderilor, procurorii au ridicat saci cu bani de la locuinţele vameşilor vizaţi, sume pe care aceştia nu au putut să le justifice. Cea mai mare suma confiscată a fost de 34.915 euro, 3.153 dolari SUA şi 50 lire sterline, bani ridicaţi de ofiţerii anticorupţie de la locuinţa fostului adjunct al Vămii Albiţa,
Din întreg lotul vameşilor inculpaţi, unul singur a recunoscut acuzaţiile, solicitând să fie judecat în baza acordului de recunoaştere.  
 

Mai puteţi citi: 

FOTO Vameşii de la Albiţa cer înapoi şpaga confiscată de procurorii DNA

Podul de şpăgi de peste Prut: negocieri ca la piaţă la Albiţa. Unii angajaţi dădeau rest la banii primiţi mită, alţii stingeau lumina când li se acordau „atenţii”

Lotul „Albiţa II“ se măreşte. Încă un vameş a fost arestat preventiv

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite