Apelul unei mame care are leucemie. „E nevoie de sânge nu numai pentru mine, ci pentru o grămadă de bolnavi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamă a doi copii, Anca Sabou Neimet, 40 de ani, primea, în primăvara anului trecut, o veste cumplită, când medicii au diagnosticat-o cu leucemie.

Asistentă medicală la Spitalul Orăşenesc "Prof. Dr. Ioan Puşcaş" din Şimleu Silvaniei şi mamă a două fetiţe, Anca Sabou Neimet se luptă de aproape 10 luni cu o boală gravă: leucemie acută mieloidă. A primit acest cumplit diagnostic la câteva zile după Sărbătorilor Pascale din 2017, când şi-a făcut unele investigaţii medicale în încercarea de a descoperi motivul durerilor care o supărau de ceva vreme. Vestea a căzut ca un şoc, însă şimleuanca, extrem de optimistă din fire, a fost hotărâtă să iasă învingătoare din această luptă.

La scurt timp după ce specialiştii de la Institutul Oncologic i-au pus diagnosticul, a şi început tratamentul; prima cură de chimioterapie a fost chinuitoare, vlăguind-o. "Nu mi-am pierdut nicio clipă încrederea, deşi am trecut prin momente dificile, iar reacţiile adverse ale tratamentului erau extrem de greu de suportat", îşi aminteşte Anca Sabou. A trecut şi peste următoarele trei, pentru consolidarea rezultatelor iniţiale, însă din cauza unor complicaţii servere, medicii au decis să oprească tratamentul. Starea de sănătatea i s-a îmbunătăţit, boala a intrat în remisie, iar femeia a continuat să se bucure de viaţă alături de copiii şi soţul său.

În decembrie 2017, înainte de Crăciun, boala a recidivat, iar Anca s-a întors pe patul de spital, pentru un nou tratament cu citostatice. Continuă să fie optimistă, nu se plânge, oricât de greu i-ar fi şi visează la ziua în care se va întoarce acasă, la fetele ei. "Nu privesc fatalist problema cu care mă confrunt; prefer să mă focusez pe lucrurile pozitive, cu atât mai mult cu cât sunt înconjurată de oameni extraordinari. Iar după ce rezultatele analizalor vor reveni la normal, mă pregătesc pentru transplant", spune ea zâmbind. Dosarul cu actele necesare transplantului medular a ajuns deja la Bucureşti, intervenţia urmând să fie efectuată de către medicii de la Institutul Clinic Fundeni, imediat ce va fi identificat un donator compatibil.

Întrucât Anca a avut nevoie de mai multe ori atât de transfuzii de sânge, cât şi de trombocite, prietenii şi colegii săi de serviciu au decis să se implice, astfel că au iniţiat pe Facebook o acţiune umanitară de donare de sânge, care a mobilizat până acum zeci de persoane. Implicarea oamenilor o bucură, cu atât mai mult cu cât este convinsă că în felul acesta vor putea benefia de sânge şi alţi bolnavi: "Este o nevoie mare de sânge, dar şi una şi mai mare pentru trombocite (celule ale sângelui cu rol în coagulare, care sunt distruse în timpul tratamentului agresiv cu citostatice - n.n.). E nevoie nu numai pentru mine, ci pentru o grămadă de bolnavi. Mă bucur că oamenii se implică şi vor să întindă o mână de ajutor pentru semenii lor aflaţi la nevoie. Mă înclin din suflet în faţa celor care au făcut acest gest şi le mulţumesc în numele meu şi al tuturor celor care vor primi acest ajutor".

Cei care vor să o ajute pe Anca şi pe alţi pacienţi aflaţi în situaţii similare se pot adresa celui mai apropiat centru de transfuzie sanguină.

Mai puteţi citi:

Drama unui tânăr bolnav de cancer. A fost diagnosticat cu leucemie cu trei luni înainte de nuntă

O femeie spune că a învins cancerul după ce şi-a schimbat stilul de viaţă. Care este reţeta care i-a adus vindecarea

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite