Asistenta medicală premiată de englezi pentru că schimbă mentalităţi în sistemul sanitar românesc. E expertă în lupta cu infecţiile din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Marincaş este director de îngrijiri din 2010 FOTO Arhivă personală
Ramona Marincaş este director de îngrijiri din 2010 FOTO Arhivă personală

Director de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Ramona Marincaş, 48 de ani, a fost desemnată "Practicianul anului 2017", de către Infection Prevention Society (IPS), societatea de prevenire a infecţiilor din Marea Britanie, în cadrul conferinţei anuale ce a avut loc în 18-20 septembrie, în Manchester.

Este pentru al doilea an consecutiv când asistenta medicală câştigă acest premiu, în semn de apreciere pentru activitatea depusă în domeniul prevenirii infecţiilor nu doar în spitalul în care lucrează, ci şi în alte unităţi medicale din România. Pentru acest titlu, Ramona Marincaş a "concurat" împotriva prietenei ei Carole Hallam, o asistentă medicală britanică, secretar onorific al IPS şi cea care i-a instruit pe cei de la spitalul din Zalău cu privire la prevenirea şi controlul infecţiilor.

Graţie Ramonei Marincaş, SJU Zalău a devenit primul spital din ţară care dispune de o staţie centrală de sterilizare amenajată după standarde internaţionale, dar şi primul în care pentru fiecare procedură şi bolnav în parte există o trusă unică sterilă, ca să fie eliminat riscul transmiterii infecţiilor încrucişate. Tot ea a fost cea care, luând ca model practica spitalelor din Anglia, a insistat pentru introducerea în spitalul din Zalău a unor reguli obligatorii de igienă pentru angajaţi, menite să protejeze sănătatea pacientului. Pentru a promova importanţa practicilor de prevenire a infecţiilor, a iniţiat, în urmă cu opt ani, o conferinţă naţională de prevenire a infecţiilor şi sterilizare în mediul spitalicesc. Colaborarea pe care a avut-o, în ultimii ani, cu IPS, s-a materializat într-un manual pentru asistenţii medicali  - "Primum non nocere. În primul rând să nu faci rău", un volum ce reuneşte recomandări de prevenire a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale.

ramona marincas zalau

Şi specialiştii IPS au numai cuvinte de laudă la adresa ei:

“Ramona este un lider important în promovarea programelor de prevenire a infecţiilor în România. În ciuda faptului că îşi desfăşoară activitatea într-un sistem de sănătate dominat de medici şi având resurse limitate, a contribuit decisiv la introducerea unor schimbări esenţiale în diferite secţii ale spitalului din Zalău”.

„Nu mă aşteptam să fiu desemnată câştigătoare şi în acest an. Premiul mă bucură şi mă onorează”, ne declarat Ramona Marincaş, care este membră a IPS din 2010, iar de anul trecut face parte din International Engagement Comitee – Comitetul de angajare internaţională pentru susţinerea membrilor din ţările cu resurse limitate.
Premianta lucrează la SJU Zalău din 1987, ca asistentă medicală, în 2006 a devenit asistentă-şefă la Secţia Sterilizarem iar patru ani mai târziu a preluat fotoliul de director de îngrijiri al unităţii. Zilele trecute, ea a primit premiul juriului pentru asistentul medical implicat, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei COPAC (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România).

Vă mai recomandăm:

„Bună. Numele meu este“, lecţia de curtoazie a englezilor. De ce este important ca asistentul medical să se prezinte pacientului

O asistentă medicală reuşeşte să schimbe mentalităţi în sistemul sanitar românesc: „În primul rând să nu faci rău“

Un englez a făcut o misiune din îmbunătăţirea serviciilor medicale dintr-un spital românesc

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite