Atenţie la ţepele de pe Internet. Ce se poate ascunde în spatele ofertelor de muncă la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofertele cu locuri de muncă din faţa calculatorului, care mai de care mai fanteziste, au explodat în ultima perioadă în mediul online. Specialiştii recomandă să deschidem bine ochii înainte de a comunica unor necunoscuţi date personale.

"Vrei să câştigi 3.000 de euro pe lună lucrând de la domiciliu? Iată ce trebuie să faci!", "Oferta specială - lucrezi de acasă şi câştigi din prima lună 1.500 RON rapid", "Eşti salariat şi nu-ţi ajung banii? Esti şomer şi cauţi un loc de muncă? Încă nu ai găsit jobul care să-ţi asigure un trai liniştit? Atunci realizează-ţi visul. Noi îţi oferim curs gratuit şi complet de instruire, lucrând acasă". Sunt doar câteva dintre anunţurile de angajare care au împânzit mediul online şi în spatele cărora stau, de multe ori, persoane pregătite să profite de naivitatea celor care cred în posibilutatea unui câştig consistent şi facil.

Extrem de tentante la prima vedere, anunţurile de acest gen trebuie tratate cu suspiciune. "Nu există căi rapide către îmbogăţire - singurele persoane care fac bani sunt escrocii", avertizează specialiştii Asociaţiei InfoCons - Organizaţie pentru Protecţia Consumatorilor.

Escrocheriile "lucraţi de acasă" sunt adesea promovate prin e-mailuri spam sau reclame anunţuri la aviziere. Majoritatea acestor anunţuri nu sunt oferte reale de muncă, ci doar faţade pentru activităţi de spălare de bani sau scheme piramidale. "Este posibil să primiţi un e-mail în care vi se oferă un loc de muncă unde folosiţi contul dumneavoastră bancar pentru a primi şi a transfera plăţi pentru o companie din străinătate. Aceste «oferte de muncă» vă promit că veţi primi un comision pentru fiecare plată pe care o transmiteţi mai departe. Uneori, escrocii urmăresc doar să afle datele contului dumneavoastră bancar astfel încât să îl poată accesa", precizează oficialii InfoCons.

Un alt mod de operare îl reprezintă cel în care escrocii solicită plata unui comision în avans pentru un "plan de afaceri", anumite materiale de pornire sau un software sau recrutarea de noi persoane.

1. Nu trimiteţi niciodată datele contului bancar sau ale cardului de credit nici unei persoane necunoscute şi în care nu aveţi încredere.

2. Nu luaţi decizii fără a studia cu atenţie oferta. Solicitaţi sfatul unei persoane avizate înainte de a lua o decizie.

3. Feriţi-vă de produse sau scheme ce pretind să vă garanteze venitul şi de oferte de muncă pentru care vi se solicită achitarea unui comision în avans. Asiguraţi-vă că orice oportunitate de afacere in franciză este legitimă.

Mai puteţi citi:

Cum alegem cea mai bună apă de băut. Şase ponturi recomandate de experţi

Ponturi pentru o vacanţă fără griji. Drepturi puţin cunoscute pentru turiştii care călătoresc cu trenul sau cu avionul

Cum să păstrezi la loc sigur documentele importante ale familiei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite