Când tocmeala ia locul legii. Aleşii din Sălaj care au ajuns după gratii ori care luptă în instanţă pentru a scăpa de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflict de interese, abuz în serviciu, fals intelectual. Sunt câteva dintre faptele de corupţie de care sunt acuzaţi mai mulţi primari şi foşti primari din Sălajul. Unul a ajuns deja în spatele gratiilor. Alţii - aşteaptă încă deciziile instanţelor de judecată.

Primul primar, în funcţie, care a ajuns în închisoare pentru fapte de corupţie este cel al comunei sălăjene Meseşenii de Jos, Sandu Bercean (PSD), condamnat în luna aprilie 2014 la şase luni de închisoare cu executare pentru conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual. Primarul, care era şi vicepreşedinte, la nivel naţional, al Asociaţiei Comunelor din România, fusese trimis în judecată pentru că a achiziţionat în perioada 2011 – 2012 pentru primăria Meseşenii de Jos mărfuri de la magazinele soţiei şi fiului şi pentru că a angajat-o pe fiica sa în funcţia de consilier personal al primarului. El a executat aproximativ trei dintre cele şase luni de detenţie, edilul, între timp suspendat din funcţie, fiind liber - inclusiv să candideze din nou pentru funcţia de primar al comunei, instanţa nedispunând o interdicţie în acest sens.


 

image

Tot la închisoare cu executare a fost condamnat şi primarul din Bocşa, Ioan Barou (PNL), în cazul său sentinţa nefiind încă definitivă (Curtea de Apel Cluj este aşteptată să se pronunţe). Edilul a fost condamnat de Judecătoria Zalău la patru ani de închisoare în regim de detenţie după ce a ajutat o familie din Bocşa să obţină, ilegal, o subvenţie de la stat pentru construirea unei locuinţe (în baza OUG 51 din 2006). Magistraţii l-au condamnat la patru ani de închisoare cu privare de libertate pentru abuz în serviciu contra intereslor publice şi la nouă luni pentru fals intelectual. El va avea de executat pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare. Nici membrii familiei care a beneficiat de complicitatea primarului nu scapă de închisoare, cu atât mai mult cu cât vorbim despre fostul secretar al comunei şi nora sa, devenită între timp secretar în locul socrului său. Fostul secretar, în funcţia la momentul săvârşirii infracţiunii, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi la şase luni de închisoare pentru fals intelectual, având de executat pedeapsa cea mai grea, de trei ani, însă cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani. Tot trei ani de închisoare, dar cu executare, a primit fiul secretarului, iar nora acestuia trei ani cu suspendare. Cei patru au mai fost obligaţi de instantă să achite în solidar suma de 53.455 de lei către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ceea ce reprezintă subvenţia obţinută ilegal pentru construcţia locuinţei.

image

Seria condamnărilor cu suspendare începe cu primarul oraşului Jibou, Eugen Bălănean (PSD), condamnat în 2014 la un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepesei, pentru două infracţiuni de corupţie. Mai exact, primarul ar fi atribuit contracte pentru furnizarea cornurilor pentru elevi firmei fiului său. Deşi Bălănean încheiease un acord de recunoaştere a vinovăţiei, el a formulat apel împotriva deciziei Judecătoriei Jibou, acţiunea aflându-se încă pe rolul Curţii de Apel Cluj.

image

Tot un an cu suspendare a primit, pentru conflict de interese, primarul comunei Crişeni, Maior Andrei (UDMR), şi în acest caz fiind încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.  Magistraţii Judecătoriei Zalău au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la începutul lunii iulie între procurorii Parchetului de la lângă Judecătoria Zalău şi primarul comunei Crişeni, Maior Andrei, trimis în judecată pentru conflict de interese. Condamnarea vine după ce în luna februarie, Agenţia Naţională de Integritate a dat publicităţii un raport prin care îl declara pe edil  în conflict de interese administrativ şi penal. Potrivit raportului ANI,  Andrei Maior  „a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 08 noiembrie 2010 – 01 noiembrie 2013, a semnat, în calitate de primar, dispoziţia de numire a fiului său în funcţia de consilier al primarului, precum şi contractul individual de muncă al acestuia. Astfel, acesta nu a respectat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii [...] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I””.



Primarul din Măerişte, Vasile Lazăr (PDL), a fost achitat, iniţial, într-un dosar de corupţie, însă procurorii au făcut apel şi au obţinut rejudecarea cazului, dosarul fiind înregistrat săptămâna trecută din nou pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei. Primarul fusese trimis în judecată pentru că, potrivit procurorilor, ar fi plătit ilegal către o societate comercială care avea ca şi obiect de activitate întocmirea de proiecte şi studii de fezabilitate, un avans pentru realizarea unui proiect tehnic pentru aducţiune de apă în comună. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi directorul firmei respective. Magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei au decis, în februarie, să-l achite pe edil pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual şi uz de fals, Lazăr având, însă, de achitat două amenzi administrative în cuantum de 1.000 de lei fiecare. Magistraţii l-au achitat atunci şi pe directorul firmei în cauză, cercetat şi el pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, el având de plătit, în schimb, o amendă administrativă de 1.000 de lei.

image


În judecată a fost trimis, anul acesta, şi  Liviu Fărcaş, primarul comunei Cizer,  acuzat de două infracţiuni de conflict de interese, dar şi pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, precum şi pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Mai exact, în privinţa faptelor de conflict de interese, primarul a dispus plata sumei de 2.975 de lei către intreprinderea individuală a fiicei sale, plus plata sumei de 15.951 de lei către propria firmă, cedată, fictiv, unei fine, dar pentru care el era singurul care avea specimen de semnătură. Nu în ultimul rând, el a dispus plata a 60.000 de lei către o firmă de deszăpezire fără să fi nins în comună.


În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată administratorul firmei de deszăpezire, pentru complicitate la abuz în serviciu, plus angajaţii din primărie, inclusiv viceprimarul Ioan Pătcaş, pentru că au recepţionat în fals lucrările de deszăpezire.


Judecat este, pentru a doua oară, şi actualul edil din Mirşid, Călin Bereschi, care iniţial a scăpat doar cu amendă penală într-o cauză în care a fost judecat pentru fals intelectual, însă procurorii au decis, apoi, să-l trimită în judecată, în aceeaşi speţă, şi pentru abuz în serviciu.


Incompatibilităţile primarilor


Când vine vorba de incompatibilităţi, lista este aproape la fel de lungă. Cel mai sonor caz este cel al primarului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, declarat incompatibil de ANi după ce a deţinut simultan funcţia de primar şi cea de reprezentant al municipiului în AGA la diverse societăţi subordonate Consiliului Local. În aceeaşi situaţie se află şi viceprimarii Daniela Coţa şi Fazakas Nicolae. În cazul primarului, Curtea de Apel Cluj a respins cererea acestuia de anulare a raportului ANI, în timp ce dosarele viceprimarilor încă nu au intrat pe rol, după ce aceştia au contestat, iniţial, decizia ANI la Tribunalul Sălaj, care nu are competenţă materială în astfel de acţiuni.


Incompatibil şi în conflict de interese a fost declarat şi primarul comunei Dragu, Claudiu Lazăr, fiul fostei primăriţe din comuna sălăjeană Dragu, Rodica Lazăr, care, odată ales primar la alegerile locale de anul trecut, şi-a angajat mama, adică predecesorul său în funcţie, pe post de consilier personal. Magistraţii Curtţii de Apel Cluj au respins cererea primarului comunei Dragu, Claudiu Lazăr, prin care acesta solicita anularea raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care acesta era declarat a fi fost în conflict de interese pentru că şi-a angajat mama ca şi consilier personal, dar a admis cererea de anulare a raportului ANI în privinţa sesizării privind starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat. Pentru conflictul de interese, Lazăr a făcut recus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care încă nu s-a pronunţat.

Foşti primar în vizorul Justiţiei
Fostul primar al comunei Ip, Ioan Boer, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, după ce s-a auto-împroprietărit, indirect, cu un teren pe care ulterior şi-a făcut o casă de vacanţă. Magistraţii l-au achitat pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, aplicându-i o amendă administrativă de 1.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă, dosarul aflându-se pe rolul Curţii d Apel Cluj.


 În judecată pentru corupţie a mai fost trimis fostul primar al comunei Letca, Petru Cosma, iar fostul primar din Surduc, Ionel Chira, a fost condamnat anul trecut la trei ani şi jumătate cu suspendare. Şi fostul primar din Românaşi, Dorel Fogodăuan, are dosare de corupţie pe rolul instanţelor, iar Viorel Cristuţ, fostul primar al comunei Horoatu Crasnei, condamnat în 2011 de Judecătoria Şimleu Silvaniei la şase luni de închisoare pentru fapte asimilate infracţiunii de corupţie. Instanţa a dispus, totodată, suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni. Primul primar din Sălaj condamnat pentru corupţie a fost cel din Plopiş,Pisek Francisc, care a primit în 2007 un an de închisoare cu suspendare.

Citeşte şi:

Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate

Viceprimarii Zalăului, declaraţi incompatibili de către ANI

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite