Cele mai frumoase grădini din lume. Unde poate fi admirată pădurea-minune construită din copaci artificiali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 18 copaci artificiali asigură un impresionant spectacol de muzică şi lumini FOTO gardensbythebay.com
Cei 18 copaci artificiali asigură un impresionant spectacol de muzică şi lumini FOTO gardensbythebay.com

Oamenii au încercat dintotdeauna să găsească soluţii pentru a putea creşte plantele în mod controlat încă din perioada Imperiului Roman. Pe măsură ce metodele au devenit tot mai sofisticate şi eficiente, serele destinate acestor activităţi s-au transformat în construcţii grandioase, care îţi taie răsuflarea.

Sub o cupolă uriaşă de sticlă stau la adăpost, pentru a fi admirate de milioane de turişti pasionaţi de frumos, arbori exotici, plante rare şi viu colorate, flori parfumate şi labirinturi verzi desprinse parcă dintr-o poveste.

Iată cinci dintre cele mai frumoase şi mai renumite muzee verzi din lume:

Kew Gardens, Londra

Una dintre cele mai mari grădini botanice din lume, Kew Gardens se mândreşte cu peste 30.000 de diferite specii de plante şi cu sere gradioase, două dintre ele datând din epoca victoriană. De la plante din zona tropicală sau temperată, la cele din zonele cu climă aridă ori alpină, aici pot fi admirate cele mai complexe şi uimitoare colecţii de plante, din care nu lipsesc speciile pe cale de dispariţie în habitatul lor natural.

Gardens by the Bay, Singapore

Situat în centrul oraşului Singapore, Gardens by the Bay se întinde pe 101 hectare, fiind o capodoperă a horticulturii, ce prezintă regatul plantelor într-un mod inedit, îmbinând abordarea distractivă cu cea educativă.

Acest loc excepţional inaugurat în 2012 este format din trei grădini, elementul de spectaculozitate şi principala atracţie a parcului fiind "pădurea" de copaci artificiali, cu înălţimi cuprinse între 20 şi 50 de metri, ale căror trunchiuri au fost transformate în grădini verticale cu flori exotice. Seara, copacii asigură un spectacol de lumini şi muzică, spre deliciul vizitatorilor.
În timp ce alte sere din lume sunt încălzite pentru a putea asigura condiţii optime creşterii plantelor, aici, din cauza temperaturilor ridicate şi a umidităţii, construcţiile din sticlă trebuie răcite.

Sera Enid A. Haupt, New York

Construită în stil victorian, sera Enid A. Haupt face parte din Grădina Botanică New York şi a fost construită în 1902, după modelul Grădinii Kew din Anglia. Construcţia a fost programată pentru demolare, în anii 1970, salvarea fiind Enid Haupt, un filantrop care a investit milioane de dolari pentru renovări şi chiar a înfiinţat o fundaţie care să se ocupe de susţinerea financiară a acestei oaze de verdeaţă.

Sera este cunoscută pentru colecţiile de palmieri şi cactuşi, grădinile tropicale, dar şi plantele carnivore şi acvatice.

Schönbrunn Palm House, Viena

Cea mai mare seră din Europa a fost construită între 1880 şi 1882, fiind o construcţie gigant cu structură din oţel şi 45.000 de ferestre din sticlă. Clădirea dispune de trei zone separate: rece, temperată şi tropicală, unde trăiesc 4.500 de specii diferite de plante. Printre exponate, un măslin de 350 de ani, primit în dar din partea Spaniei, o colecţie de pamieri rari şi copacul cu cea mai mare sămânţă de pe planetă, Coco de Mer, care înfloreşte doar o dată la câteva decenii.

Grădina Botanică din Copenhaga

Această oază de verdeaţă ce se întinde pe 10 hectare este unică în lume şi reuneşte în cele 27 de sere, una dintre cele mai vaste colecţii de plante - peste 13.000, printre care arbori seculari, orhidee din Thailanda, plante din Madagascar, cactuşi, precum şi plante insectivore.
Cea mai cunoscută şi mai veche dintre sere datează din 1873 şi are 16 metri înălţime, cu scări spirală din fier, înguste, ce duc până aproape de cupolă, oferind o panoramă superbă a pădurii de palmieri.

Mai puteţi citi:

Cinci construcţii de poveste în lume. Unde se află edificiul supranumit „castelul doamnelor“

Bijuterii arhitecturale ale lumii. Arena spectaculoasă care poate găzdui peste 80.000 de persoane

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite