Cele mai surprinzătoare camuflaje în natură. Cum arată omida-baron, superb de bine disimulată de frunza devorată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căluţul de mare pigmeu FOTO http://mymodernmet.com
Căluţul de mare pigmeu FOTO http://mymodernmet.com

Lumea animală este fascinantă şi extrem de diversificată, de la păsări, reptile şi mamifere la insecte şi vietăţi marine. Unele dintre ele au fost înzestrate cu capacităţi uimitoare.

Timp de milioane de ani, animalele şi-au perfecţionat capacitatea de a se camufla în natură, aspect esenţial pentru supravieţuire. Camuflajul a devenit, pentru multe specii, cea mai importantă armă în încercarea acestora de a scăpa de prădători, unele transformându-se, în cursul evoluţiei, maeştri în arta camuflajului. Tehnicile pe care le folosesc sunt foarte diverse.

Omida baron

Omida baron trăieşte în India şi Asia de Sud-Est şi are între 4 şi 45 de milimetri lungime. Pe suprafaţa corpului de culoare verde, prezintă nişte dungi albe şi galbene, care îi permit să se confunde cu frunzele de mango şi de caju pe care vieţuiesc, permiţându-i, astfel, să se ascundă de păsări şi crescându-şi şansele de a ajunge la maturitate, când se transformă în fluture.

omida baron

Căluţul de mare pigmeu

Căluţul de mare pigmeu a fost descoperit abia în 1969 atât din cauza dimensiunilor sale reduse, cât şi a camuflajului său perfect. Având mai puţin de un centimetru lungime, această vietate marină poate fi întâlnită în sud-estul Asiei, acolo unde trăieşte incognito printre recifele de corali.

Peştele-piatră

Cel mai veninos peşte din lume, peştele-piatră trăieşte în Oceanul Indian şi Pacific, ascunzându-se pe fundul mării, printre recife şi roci, în aşteptarea prăzii. Având aptitudini extraordinare de camuflaj, acest peşte este extrem de periculos datorită ţepilor foarte ascuţiţi şi veninoşi care îi protejează corpul. Toxina din aceşti ţepi este atât de puternică încă poate ucide un om în doar două ore.

pestele piatra

Vulpea polară

Blana deasă şi groasă a vulpii arctice, nu doar că este îmbrăcămintea ideală pentru tundră, permiţându-i să sfideze temperaturile extrem de scăzute, dar are şi rol de camuflaj, schimbându-se odată cu anotimpurile. Iarna are culoarea albă, astfel că vulpea poate dispărea, practic, în zăpadă, iar vara devine maronie,când mamiferul polar se ascunde printre roci şi plante.

Caprimulgul egiptean

Această pasăre de noapte, de dimensiuni mici, îşi poate pierde cu uşurinţă urma. Este una dintre puţinele zburătoare care trăiesc în mediul neprimitor al deşerturilor, acolo unde penajul lor se confundă cu solul arid. Habitatul său include Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia de sud-vest.

caprimulgul egiptean

Cameleonul

Cel mai renumit maestru în arta camuflării este cameleonul, a cărui capacitate de a-şi schimba culorile corpului l-au transformat în simbol al adaptabilităţii. Cercetătorii au observat, însă, că schimbarea culorilor este pentru cameleoni un mod de a comunica şi că anumite nuanţe semnalează anumite stări: unele anunţă pericolul, altele disponibilitatea pentru împerechere.

Insecta-băţ

În timp ce majoritatea animalelor au nevoie de un fundal specific pentru a se camufla, unele se pot face nevăzute aproape oriunde. Un exemplu în acest sens îl reprezintă insecta-băţ, al cărei corp, în poziţie nemişcată, se identifică cu o creangă, devenind, astfel, imposibil de detectat de către prădători.
Există o mare varietate de insecte de acest fel, cu lungimi ce variază între 1,5 şi 30 de centimetri. Cu colorit maro sau verde, aceste insecte au tendinţa de a "îngheţa" în momentul în care sunt ameninţate sau se leagănă pentru a imita o ramură mişcată de bătaia vântului.

Mai puteţi citi:

Şase animale extrem de simpatice care te pot ucide în doar câteva minute. Cât de înşelătoare pot fi aparenţele

Delicatesa periculoasă din farfurie. Cum arată peştele-balon, creatura mai otrăvitoare decât cianura

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite