Cum să tratezi eficient răul de mişcare resimţit de copii. Ce alimente trebuie să consume cei mici înainte de călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricât de aşteptată ar fi vacanţa, oricât de exotică ar fi destinaţia, călătoria pe care o implică este o adevărată provocare pentru persoanele care suferă de rău de mişcare. Iar dacă sunt afectaţi copiii, situaţia este cu atât mai delicată.

Pentru cei care au rău de mişcare - denumit, în termeni medicali, kinetoză - orice călătorie, fie ea cu maşina, avionul sau cu vaporul, poate fi un chin. Potrivit statisticilor, această tulburare medicală afectează cel puţin 25% din populaţia lumii, cei mai sensibili fiind copiii cu vârste de până la 12 ani.

Cele mai comune semne şi simptome ale kinetozei includ greaţa, transpiraţia rece, vomă, migrene, salivare excesivă, oboseală, ten palid. În categoria persoanelor mai predispuse la această problemă intră copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani; femeile, în special cele însărcinate, aflate la menstruaţie sau care urmează tratamente hormonale; prsoanele care suferă de migrene; cei care urmează un anumit tratament.

Potrivit doctorului Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica “Optisan” Zalău, răul de mişcare este cauzat de un conflict între sistemul vizual şi urechea internă care răspunde de menţinerea echilibrului corpului. "Semnalele contradictorii dintre cele doua simţuri, de mişcare şi staţionare în acelaşi timp, declanşează răul de mişcare", precizează oftalmologul.

Astfel, kinetoza poate apărea în timpul călătoriilor - pe apă, uscar ori în aer, în timpul unor jocuri video sau filme cu acţiuni rapide, precum cursele de maşini, sau pe fondul unor mişcări, cum ar fi cele din instalaţiile de agrement din parcurile de distracţii.

"Elementul comun în toate aceste situaţii îl reprezintă corpul nostru şi modul în care percepe mişcarea, respectiv se orientează în spaţiu. Urechea noastră internă dispune de nişte receptori ai echilibrului, care percep în permanenţă poziţia corpului şi transmit informaţia către creier. Receptorii vizuali procedează la fel. Când călătorim cu un vehicul, receptorii echilibrului sesizează mişcarea, în timp ce receptorii vizuali nu o văd. Ei percep o aparentă imobilizare a corpului şi atunci, în creier ajung două informaţii contradictorii: mă mişc, nu mă mişc. Acest conflict de informaţii derutează organismul, care activează în creier alţi receptori. Astfel, se manifestă dureri de cap, ameţeli, greţuri".

La copii, receptorii echilibrului sunt complet formaţi în cel de-al doilea an de viaţă, moment din care pot resimţi răul de mişcare exact ca şi adulţii.

Pentru evitarea răului de mişcare la copii, oftalmologul vine o serie de recomandări:

* Ai grijă la alimentele pe care le consumă copilul înainte de drum şi evită mâncărurile grase, cu ingrediente grele, care necesită mai mult timp pentru digestie. Trebuie evitată, totodată, o masă copioasă înainte de a pleca cu maşina; optaţi pentru un preparat uşor, chiar înainte de plecare.

* Poziţionează copilul pe scaunul de maşină sau direct pe banchetă, dacă vârsta lui permite acest lucru, cu capul cât mai drept. O astfel de poziţie este prielnică pentru stomac, dar şi pentru ochi, care vor putea să se concentreze mai bine la priveliştea din afara maşinii.

* Învaţă-l pe copil să se uite pe geam, la lucrurile de afară, în loc să fie concentrat la obiecte aflate la o distanţă mică de el (precum revistele, cărţile sau diverse gadgeturi). Îi poţi zice să numere copacii văzuţi pe geam sau maşinile care trec pe sensul opus, toate acestea fiind mult mai liniştitoare atunci când suferi de rău de maşină decât fixarea privirii pe un punct din imediata apropiere.

* Opriţi maşina de câte ori e nevoie şi lăsaţi-l pe cel mic să iasă afară şi să facă câţiva paşi. Chiar dacă acest lucru înseamnă că veţi ajunge mai târziu la destinaţie, mai important e să ajungeţi cu bine, iar cel mic să aibă parte de o călătorie cât se poate de agreabilă.

* Parcurgeţi drumul noaptea. Pe timpul nopţii, receptorii echilibrului din urechea internă sunt mai puţin sensibili la stimulii externi. În cel mai bun caz, copilul va depăşi situaţia critică, dormind.

Vă mai recomandăm:

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

Boala oaselor fragile, cum ne ferim copiii de una dintre cele mai teribile afecţiuni care îi pândesc pe cei mici

Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite