Daniel Funeriu pentru "Adevărul de Seară Zalău": „Programul «Cornul şi laptele» trebuie modernizat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel Funeriu, a fost vineri la Zalău pentru a participa la o întâlnire cu inspectorii şcolari generali din toate judeţele ţării. În cadrul interviului realizat de „Adevărul de Seară“ Zalău, ministrul Funeriu a vorbit despre schimbarea structurii anului şcolar, de banii câştigaţi în instanţă de către profesori şi comasarea şcolilor, dar şi despre programul „Cornul şi laptele“.

Reporter ADS: Când va începe anul şcolar 2011-2012: la 1 septembrie sau la 15 septembrie?

Daniel Funeriu: Deocamdată, este o dezbatere publică. Această decizie ar afecta foarte mulţi oameni şi nu pot s-o iau singur. Există multe argumente pentru modificarea structurii anului şcolar, dar sunt destule şi pentru menţinerea ei. Până acum, prima concluzie a celor mai mulţi a fost că e mai bine să se modifice. De când? Opţiunea mea a fost pentru 2012, dar dacă se va dovedi necesar se poate lua decizia şi a unei schimbări mai rapide.
Reporter ADS: În mai multe judeţe, profesorii  şi-au recâştigat drepturile în instanţă. Când îşi vor primi ei banii?
 

D.F.: Totul se va întâmpla conform prevederilor legale. Este exclus ca legile să nu fie respectate. Drepturile băneşti ale profesorilor vor fi plătite eşalonat începând cu anul 2012.

Reporter ADS:Despre programul „Cornul şi laptele” se spune că va fi modificat. Că laptele şi cornul vor fi înlocuite cu o masă caldă. Cine va plăti diferenţa: Guvernul, primăriile, părinţii?

D.F.:  Trebuie să fie foarte clar: nu s-a luat nicio decizie încă. Este o dezbatere pentru a lua pulsul tuturor celor implicaţi. Trebuie să recunoaştem, programul „Cornul şi laptele” a servit la scăderea abandonului şcolar. Pe de altă parte, generează o anumită formă de risipă. În unele locuri, produsele nu sunt de calitate şi copiii nu le mănâncă, aruncându-le. Sau alţii pur şi simplu nu au nevoie, deoarece li se pun de acasă bunătăţi. Programul este uzat, trebuie îmbunătăţit. Însă trebuie să vedem: dăm cornul pentru toată lumea, ca până acum? Sau dăm o masă caldă gratis pentru cei care au într-adevăr nevoie? Costul programului «Cornul şi laptele» este de 100 de milioane de euro în toată ţara. O masă caldă pentru cei care au nevoie cu adevărat nu ar costa mult mai mult. Deocamdată nu există altă certitudine, în afară de una singură: este nevoie ca programul să fie modernizat.

Reporter ADS: În ceea ce priveşte comasarea şcolilor, până unde se va merge?

 D.F.: Această măsură va fi luată pentru a creşte oportunităţile educaţionale ale elevilor, nu pentru economie la buget. Resursele care merg acolo nu sunt din banii mei, ci ai dumneavoastră. Este inacceptabil să avem în mediul rural clase simultane în şcoli prost amenajate, cu cadre didactice necalificate, doar pentru că o colectivitate locală nu poate găsi o modalitate decentă de transport al elevilor. Susţin comasarea şcolilor. Ar fi trebuit să se întâmple demult, măsura a fost prea mult amânată. În România, 95 la sută dintre elevi se deplasează mai puţin de patru kilometri la şcoală. Sigur, unde nu există altă soluţie, vor fi menţinute şcolile. Nu se pune problema eliminării şcolilor acolo unde copiii nu au unde să meargă în altă parte.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite