FOTO „Noaptea Muzeelor“, sub semnul protestelor. Semnalul de alarmă tras de angajaţii unui muzeu asupra subfinanţării din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitând de faptul că "Noaptea Muzeelor" este momentul de maximă vizibilitate al instituţiei de cultură, angajaţii au decis ca, în paralel cu activităţile prilejuite de această sărbătoare, să îşi facă auzite şi nemulţumirile.

Ediţia din acest an a "Nopţii Muzeelor" s-a derulat, la Zalău, sub semnul protestelor. Pentru că nu au vrut să blocheze evenimentul, angajaţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău au optat pentru un protest simbolic, mesajul promovat fiind "Subfinanţarea în cultură=IncultUră".

"Am considerat că e cel mai bun moment să ne facem vocea auzită şi să transmitem către comunităţile noastre şi factorii decidenţi că există probleme în sistem, unele care se leagă în principal de subfinanţare. Subfinanţare care are mai multe consecinţe: în primul rând vorbim despre patrimoniul care, în lipsa unei finanţări consistente, este ameninţat de distrugere, dar în egală măsură ne doare şi partea de salarizare în sistem. Şi asta pentru că în lipsa unei salarizări decente, nu putem avea pretenţia de calitate, nu putem convinge tinerii să vină către domeniul nostru, să salveze, să protejeze şi să transmită mai departe patrimoniul", a declarat managerul instituţiei, Corina Bejinariu.

Potrivit spuselor sale, an de an, interesul tinerilor pentru acest domeniu este tot mai scăzut: "Deşi există absolvenţi de istorie, de ştiinţe sociale, care ar putea lucra în sistem, aceştia îşi caută joburi în alte domenii mult mai bine remunerate. Se impune să tragem semnale de alarmă, pentru că este tot mai dificil pentru muzee să găsească personal specializat, în special pentru zona de restaurare-conservare".

Vizită fără ghidaj

În acest sens, la intrarea în Muzeu, vizitatorii au fost întâmpinaţi de un ecran pe care rula un clip cu mesajul "E noapte în muzee", cu referire la pericolele subfinanţării în sistem, precum şi de un panou cu fotografii ale unor monumente ameninţate cu dispariţia din cauza degradării şi a neintervenţiei la timp în restaurarea şi în punerea lor în valoare. Publicul a fost surprins să descopere şi o vitrină goală, în care era afişat textul "Aici ar fi trebuit să fie o piesă de muzeu" şi fotografia blurată a respectivei piese - una proaspăt intrată în patrimoniul instituţiei. "Am sugerat că publicul nu o va putea vedea dacă nu se iau măsuri în sensul creşterii colecţiilor şi protejării lor", explică managerul MJIA Zalău.

O altă formă de protest - una în tăcere - s-a derulat într-una dintre sălile muzeului, unde vizitatorii au fost privaţi de ghidaj. "Am ales sala Tîrgul de Zalău, unde am semnalizat protestul nostru în tăcere, avertizând publicul că în această sală nu a primit informaţiile aferente", a mai spus Corina Bejinariu.
Pentru a marca acest eveniment de celebrare a lumii muzeale, la Muzeul Judeţean au fost organizate, în 19 şi 20 mai, o serie de ateliere interactive, în cadrul cărora copiii au putut confecţiona podoabe, păpuşi, figurine din baloane, au făcut modelaj în lut, s-au întrecut la trasul cu arcul şi au participat la competiţii contra cronometru.

Mai puteţi citi:

Festivalul Naţional al Ştiinţei - un imens laborator în aer liber. Cine sunt câştigătorii ediţiei 2018 - FOTO

Călătorie 3D prin istorie. Muzeul care îşi invită vizitatorii la o plimbare virtuală pe străzile oraşului roman Porolissum

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite