FOTO VIDEO 145 de ani de la naşterea artizanului Marii Uniri. Omagiu adus lui Iuliu Maniu în debutul Anului Centenarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliu Maniu, omagiat la Zalău FOTO Andreea Vilcovschi
Iuliu Maniu, omagiat la Zalău FOTO Andreea Vilcovschi

Intonarea Imnului lui Maniu, depuneri de flori şi jerbe, un moment poetic şi alocuţiuni ale oficialităţilor au fost acţiunile pregătite în judeţul Sălaj pentru marcarea a 145 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu.

Anul Centenarului a debutat în Sălaj luni, 8 ianuarie, când s-au împlinit 145 de ani de la naşterea artizanului Marii Uniri, Iuliu Maniu. Momentul a fost marcat la Zalău, prin organizarea unui scurt program la bustul marelui om politic, ce a cuprins un moment poetic, intonarea "Imnului lui Maniu" de către membrii grupului "Urmaşii lui Maniu" de la Bădăcin, şi depuneri de flori.

În acest context, prefectul Florin Florian vorbit despre necesitatea reabilitării Casei Memoriale "Iuliu Maniu" de la Bădăcin, subliniind că acest lucru poate fi posibil doar dacă factorii implicaţi fac front comun pentru această cauză. "Prezenţa noastră aici este un gest de recunoştinţă, care ar trebui dublat cu fapte şi acţiuni. Şi când spun acest lucru, mă gândesc în primul şi în primul rând la punerea în valoare şi reabilitarea Casei Memoriale de la Bădăcin. Cu soluţii viabile, cu multă dorinţă, instituţiile, societatea civilă şi toţi cei care suntem aici vom putea să atingem acest obiectiv", a precizat prefectul.

"Ne bucurăm că această casă este încă în picioare"

Apelul său vine în contextul în care Casa "Iuliu Maniu", aflată în stare avansată de degradare, a fost ignorată de autorităţi, în ultimii trei ani fiind executate o serie de lucrări de protejare a imobilului, printr-o amplă campanie publică de strângere de fonduri. Potrivit celui mai recent bilanţ al echipei campaniei “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, în perioada 2015-2017, români de pretutindeni au făcut sute de donaţii în valoare de aproape 300.000 de lei, sumă ce a făcut posibil ca astăzi, imobilul să fie şi astăzi în picioare.

"Casa de la Bădăcin a ajuns în urmă cu aproape trei ani la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi, mânaţi cu determinare de spiritul unui om puternic şi cu credinţă în Dumnezeu nu au reuşit să obţină decât promisiuni mari, grele şi multe. Ce s-a făcut până acum pentru reabilitarea imobilului s-a făcut mai ales cu sprijinul oamenilor simpli, care din puţinul lor au donat cât au putut. Cu ajutorul acestora s-a reuşit subzidirea fundaţiei, refacerea zidurilor şi acum se lucrează la acoperiş. Mai sunt multe de făcut, dar ne bucurăm că această casă este încă în picioare, că are un acoperiş nou care să protejeze lucrările executate până acum", a precizat preotul Cristian Borz, iniţiatorul proiectului de reabilitare.

Reabilitare cu paşi mărunţi

Acesta şi-a exprimat regretul că proiectul nu a putut fi finalizat nici acum şi asta după ce numeroasele promisiuni de finanţare ale autorităţilor s-au dovedit a fi vorbe în vânt: "Am crezut că anul acesta, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, casa va fi gata şi că va fi inaugurată. Nu s-a putut. Dacă ar fi fost fonduri şi toate promisiunile de la instituţiile statului s-ar fi materializat - şi mă refer aici în principal la finanţarea de la Ministerul Culturii, prin Programul Naţional de Restaurare, care nu a ajuns nici azi la noi, lucrurile ar fi stat altfel".
În lipsa mult-aşteptatelor fonduri, echipei de campaniei nu îi rămâne decât să continue proiectul ca şi până acum, cu paşi mărunţi.

Imnul lui Maniu, cântat la 145 de ani de la naşterea marelui om politic

Vă mai recomandăm:

Sponsorizare în cherestea de la Romsilva, pentru Casa lui Iuliu Maniu. „Nu putem decât să fim recunoscători“

Administraţia judeţeană refuză pentru a şasea oară să finanţeze reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu“

Casa Memorială „Iuliu Maniu“, salvată cu bani donaţi de români inimoşi. Ce sumă s-a strâns în doi ani şi de cât mai e nevoie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite