Ingredientele secrete din cea mai bună reţetă de socată. Din florile de soc se poate face şi un desert delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Socul este în floare în această perioadă FOTO Arhivă
Socul este în floare în această perioadă FOTO Arhivă

Socul este în floare zilele acestea, moment ideal pentru a face o socată, băutura tradiţională românească, fără conservaţi, uşoară şi răcoritoare, delicioasă şi, mai ales, cu proprietăţi curative.

Socata, tradiţionala băutură răcoritoare românească, are, dincolo de gustul bun, uşor acrişor şi acidulat, şi multe efecte terapeutice asupra organismului uman, acţionând cu succes asupra constipaţiei, retenţiei de apă şi calculilor renali, asupra inflamaţiilor din corp şi reprezentând un imporant aport de vitamina C.

În această perioadă este momentul optim pentru a prepara băutura, iar bucătarul Mircea Groza ne spune şi cum putem să facem asta într-un mod foarte simplu, dar cu un rezultat foarte bun:

„Pentru familia mea, facem socată din cinci litri de apă, pe care o punem într-un borcan mare de sticlă. Punem în apă o jumătate de kilogram de zahăr (sau miere, după preferinţe) şi cinci - şase flori mari de soc. Pentru aciditate, adăugăm zeama de la două lămâi, iar coja şi pulpa rămase le punem în borcan, pentru a da aromă băuturii. Se lasă trei - patru zile la căldură, dar într-un loc ferit de razele directe ale soarelui, după care se strecoară şi se pune la frigider, putându-se păstra chiar şi două săptămâni”, explică el.

soc


Bucătarul recomandă şi alte întrebuinţări culinare ale socului. În culegerea de reţete ”Floarea-n bucate”, el recomandă, spre exemplu, florile de soc pane. Aveţi nevoie pentru un desert de sezon delicios şi sănătos de flori şi frunze de soc, făină, ouă, zahăr vanilat, puţină sare, lapte, miere sau zahăr pudră. 

Mod de prepare

Din ouă, lapte, făină, puţină sare, zahăr vanilat se face o cocă subţire (ca la clătite). Se spală florile şi frunzele. Florile se lasă puţin ude, se trec prin cocă şi se prăjesc în baie de ulei. Se pun pe un grătar sau pe hârtie absorbantă să se scurgă tot surplusul de ulei. Se servesc stropite cu miere sau presărate cu zahăr pudră.

soc

Vă mai recomandăm:

Secretele bucătarilor: Cum transformi florile în delicii culinare

FOTO Nimic nu e ca... ceapa-n bucate. Delicii culinare pregătite la ceaun în care ceapa e ”regină”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite