O fostă glorie a handbalului românesc şi-a deschis propriul club sportiv. "Mi-aş dori să descopăr o viitoare campioană"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeria Motogna (stânga) şi Anamaria Şomoi (dreapta), alături de micuţele handbaliste FOTO Arhivă Valeria Motogna
Valeria Motogna (stânga) şi Anamaria Şomoi (dreapta), alături de micuţele handbaliste FOTO Arhivă Valeria Motogna

La 11 ani punea pentru prima dată mâna pe o minge de handbal, iar trei ani mai târziu debuta în Liga Naţională. De aici până la un lung şir de titluri, medalii şi trofee, a fost doar un pas. Acum vrea să pregătească viitori performeri.

Retrasă din activitate după o carieră impresionantă, multipla campioană naţională Valeria Motogna, 37 de ani, cea care a fost port-drapelul delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Beijing, a pornit, recent, pe un nou drum: cel al antrenoratului. În semn de recunoştinţă pentru toate bucuriile şi realizările pe care i le-a oferit în cei 23 de ani de carieră sportul de pe semicerc, şi-a deschis propriul club, unde cei mici au ocazia de a descoperi beneficiile jocului de handbal şi plăcerea de a-l practica.

Valeria Motogna a început să joace handbal la 11 ani. "Destul de târziu", crede ea, lucru care a obligat-o să muncească foarte multe pentru a ţine pasul cu colegele mai experimentate: "Am avut mult de recuperat ca să ajung la nivelul de pregătire al celorlalte fete din echipă care mai făcuseră handbal. Iar până la urmă am fost singura care a rămas în sportul de performanţă". Bazându-se pe această experienţă, fosta glorie a handbalului românesc a decis să îşi dedice antrenamente copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani.

"Dacă vrei performanţă, trebuie să începi la vârste fragede. Deşi poate părea dificil să antrenezi copii atât de mici, în realitate ei sunt cel mai uşor de modelat, pentru că îi înveţi totul de la zero", consideră Vali Motogna, care are experienţa lucrului cu copiii după ce a antrenat timp de un an la Clubul Sportiv Şcolar Zalău. "Sunt un om cu multă răbdare, iar în anul de antrenorat la CSŞ m-am descurcat foarte bine cu copiii, mai ales cu cei de vârste mici. I-am iubit şi m-au iubit şi cred că asta contează cel mai mult. Dacă creezi o relaţie de suflet cu copiii, iar ei ajungă să simă că îi iubeşti, te vor asculta, vor fi atenţi şi vor veni cu plăcere la antrenamente", mai spune spune fosta glorie a handbalului românesc.

"Cei mici trebuie învăţaţi să iasă din casă pentru a face sport"

Singurele condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să facă parte din clubul proaspăt înfiinţat este să iubească sportul şi să îşi dorească să facă mişcare, aspecte extrem de importante pentru sănătatea şi psihicul copilului, mai ales într-o perioadă în care majoritatea îşi petrec timpul liber în faţa calculatorului şi a telefonului mobil. "Din păcate, pe copiii de astăzi nu îi mai vedem nici alergând pe lângă bloc, nici bătând mingea ori jucându-se pe afară. I-a cucerit tehnologia. Tocmai de aceea, dacă îi înveţi de mici să iasă din casă pentru a face sport, oricare ar fi el, le oferi alternative sănătoase de petrecere a timpului liber, toată viaţa vor pune accent pe mişcare", subliniază antrenoarea.

Este convinsă că până la performanţă are de parcurs un drum lung cu cei mici, însă acest lucru nu o descurajează. "Mi-aş dori ca în fiecare generaţie de mici handbalişti să descopăr o viitoare campioană", spune ea.
Pentru iniţierea copiilor în tainele acestui sport, Valeria Motogna o are alături pe Ana-Maria Şomoi, o altă performeră pe terenul cu semicerc.

Vă mai recomandăm:

Militarul care îi învaţă pe copii să iubească ieşirile în natură

Povestea Paulei Todoran, atleta care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio 2016: a alergat cât să facă de două ori ocolul Pământului

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite