Paradă de zile mari, de 1 Decembrie, la Zalău. Mii de spectatori au ieşit din case pentru a vedea defilarea trupelor  şi a tehnicii militare din dotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parada s-a desfăşurat pe Bulevardul Mihai Viteazu
Parada s-a desfăşurat pe Bulevardul Mihai Viteazu

Peste 300 de militari MApN, jandarmi, pompieri, poliţişti, lucrători SRI, ambulanţieri şi chiar voluntari ai Crucii Roşii au defilat prin centrul Zalău cu ocazia paradei de 1 Decembrie. Desfăşurarea de forţe a fost admirată de un număr record de spectatori.

Centrul Zalăului s-a umplut marţi, 1 Decembrie, de mulţimea adunată să vadă parada militară dedicată Zilei Naţionale a României, care promitea anul acesta să fie mai specială ca oricând. Autorităţile judeţene şi conducerea Batalionului 317 Sprijin Logistic ”Voievodul Gelu” Zalău s-au mobilizat pentru a da o amploare mai mare defilării, iar rezultatul nu a dezamăgit. Parada a fost deschisă de lt.col. Nicolae Gabriel Oros, comandantul Batalionului 317 Sprijin Logistic ”Voievodul Gelu” Zalău, la bordul unui transportor blindat. În urma transportorului au defilat un detaşament debarcat al MApN, cu Drapelul de Luptă în faţă, urmat de un detaşament din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj şi de unul al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj. Parada a fost continuată, apoi, de un pluton de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, unul de ambulanţieri, condus un medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj, dar şi voluntarii Crucii Roşii – Filiala Sălaj. A urmat apoi parada tehnicii militare, ce a inclus 36 de maşini de teren şi intervenţie, autospeciale ale armatei dotate cu armament de război. La paradă a fost prezent şi Serviciul Român de Informaţii – Direcţia de Informaţii Sălaj, cu două autospeciale, iar lucrători ai Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Sălaj au defilat alături de un superb patruped rasa Rottweiler.


Parada a fost precedată de un ceremonial militar şi religios, urmat de o depunere de jerbe de flori la statuia lui Iuliu Maniu, sălăjeanul căruia i se datorează mare parte din înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918. După acest moment, evenimentul s-a mutat pe Bulevardul Mihai Viteazu unde, în faţa Galeriilor Meseş, autorităţile au ţinut discursuri. Prefectul judeţului, Ionel Ciunt, a profitat de ocazie pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la faptul ca patrotismul tinde să devină desuet, mai cu seamă în contextul europenizării şi globalizării. ”Trăim o perioadă în care, din păcate, patriotismul nu mai înseamnă foarte mult. Ba mai mult, multora li se pare o idee demodată. Vorbim din ce în ce mai puţin despre acest sentiment şi vorbim foarte mult despre concepte noi, precum europenizare globalizare. Nu este rău să vorbim despre aceste concepte, ba dimpotrivă - trebuie să le întoarcem pe toate feţele, să vedem ce e rău şi ce e bun în aceste concepte. Pe de altă parte, datori suntem şi obligaţi suntem să vorbim răspicat şi despre sentimentul patriotic, despre conştiinţanaţională, fără de care ar fi şubrede şi nesigure orice concepte aşa-zise moderne”, a spus prefectul. Ionel Ciunt şi-a încheiat discursul cu un gest simbolic petrecut în urmă cu 97 de ani, la 1 Decembrie 1918. ”Episcopul greco-catolic IUliu Hossu îl îmbrăţişează pe episcopul ortodox Miron Cristea, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, şi rosteşte în faţa Marii Adunări Naţionale următoarea frază memorabilă: ”Precum ne evdeţi azi îmbrăţişaţi frăţeşte, aşa să rămână pe veci îmbrăţişaţi toţi fraţii români”. Dacă avem urechi de auzit, să auzim! Să ne gândim că nimeni n-a putut să ne învingă niciodată atâta timp cât am fost uniţi”, a spus prefectul.


Momentul discursurilor a fost urmat de un intermezzo muzical susţinut de surorile Chiş şi de micuţa Alice Ghile, răgazul fiind folosit de participanţii la paradă pentru a se aşeza în formaţiile de defilare.



 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite