Povestea costumului de baie. Cine a inventat bikini, piesa vestimentară care face şi acum furori în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costumul de baie pune în valoare formele femeilor FOTO Arhivă
Costumul de baie pune în valoare formele femeilor FOTO Arhivă

Dacă la începuturile sale, costumul de baie trebuia să acopere cât de mult din trup, în prezent, pentru confecţionarea lui este suficient un petic de material.

În antichitate, pentru majoritatea culturilor înotul se făcea fie în costumul Evei, fie în nişte bucăţi de material, asemănătoare unor faşe, care acopereau părţile intime. În Evul Mediu, îmbăiatul nu a fost intens descurajat, pentru ca în secolul al XVIII-lea să fie considerat imoral şi periculos pentru sănătate, din cauza presupuselor boli şi infecţii pe care le-ar fi provocat.

În epoca victoriană, costumele de baie semănau cu îmbrăcămintea pentru exterior, erau greoaie. Femeie purtau pălării şi rochii cu mâneci lungi, cu un fel de pantaloni pe dedesubt, fabricate din materiale din lână, care să nu devină transparente în contact cu apa şi al căror unic scop era să protejeze trupurile doamnelor de expunerea la soare. Nicio femeie din rândul aristocraţilor nu îşi dorea să se bronzeze, câtă vreme bronzul era specific clasei muncitoare. Cât despre costumul bărbătesc, şi el din lână, acesta aduce a o pijama într-o singură piesă, ce acoperea corpul de la genunchi şi coate, până la gât.

Începutul secolului al XX-lea a schimbat percepţia publică despre îmbăiatul în spaţii publice, înotul devenind o activitate legitimă de petrecere a timpului liber, iar costumaţia specială pentru bălăceală a prins contur. Din costumaţia femeilor au fost eliminate, într-o primă fază, pălăriile şi mănuşile, îmbrăcămintea standard acoperind doar torsul, braţele şi picioarele. Un deceniu mai târziu, se producea adevărata tranziţie, dispărând mânecile şi reducându-se dimensiunea cracilor pantalonilor. Femeile au început să privească înotul nu doar ca o oportunitate de petrecere a timpului liber, ci şi ca pe o competiţie sportivă. Ca urmare, costumul de baie a fost adaptat noului sport, astfel încât să fie confortabil şi să îmbunătăţească viteza la înot.

image

FOTO http://allthatsinteresting.com

De atunci, costumul de baie a căpătat dimensiuni tot mai reduse şi a devenit tot mai mulat pe corp, în ciuda obiecţiilor venite din direcţia conservatorilor şi a celor care susţineau conceptul de moralitate. În anii `20, au apărut variante într-o singură piesă, care expunea atât braţele, cât şi picioarele, care au fost la modă până prin 1946, când Louis Réard, un inginer de automobile francez devenit creator de modă, a lansat piesa vestimentară care a rezistat până în prezent: bikini. A denumit-o după Atolul Bikini, locul unde, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, americanii au detonat 23 de bombe nucleare, motivând că se aştepta ca noua modă să "explodeze" pe plajele lumii.

Popularitatea costumului de baie inventat de Réard a crescut considerabil în anii 1960, graţie succesului mediatic de care s-a bucurat melodia "Itsy Bitsy Teenie Weenie Galben Polka Dot Bikini" a lui Brian Hyland şi a filmelor cu Annette Funicello în care alături de prietenele sale se zbenguia pe o plajă purtând costume de baie în două piese.
Astăzi, atât costumele de baie pentru femei, cât şi cele pentru bărbaţi se remarcă prin diversitate, influenţate de tendinţe în materie de fashion.

Mai puteţi citi:

Curiozităţi din lumea modei. Accesoriul vestimentar pentru care inventatorul a fost arestat

Povestea gumei de mestecat: de la răşină, la materiale sintetice aromate

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite