Reţete delicioase care îţi curăţă sângele şi ficatul de toxine: cum se face supa-cremă de leurdă sau fuduliile de curcan cu leurdă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leurda, considerată o veritabilă plantă medicinală, cu rol în curăţarea sângelui şi ficatului de toxine, poate fi folosită şi ca bază pentru adevărate delicii culinare.

Supa-cremă de leurdă

Potrivit gastronomului Mircea Groza, un împătimit al reţetelor bazate pe ingrediente tradiţionale, una dintre ”vedetele” registrului culinar pe bază de leurdă este supa-cremă de legumă.


Cum se prepară

Se căleşte în puţin ulei o ceapă verde, se adaugă cartofi tăiaţi cubuleţe şi o bucată de ţelină tăiată felii. După câteva minute, se pune peste legume o lingură de făină, să amestecă bine şi se adaugă supă de pui (sau de legume, după preferinţă), iar după ce legumele sunt fierte, se pune leurda, în prealabil opărită şi tocată. Se mai lasă câteva minute pe foc, după care se ia deoparte, se ia zeama cu un polonic, iar legumele rămase se pisează bine cu un blender, adăugând, treptat, zeama luată mai devreme, până se obţine consistenţa dorită. Crema astfel obţinută se dă în clocot, iar apoi se serveşte cu smântână şi crutoane.

image


Fudulii de curcan cu leurdă

O altă delicatesă culinară de sezon sunt fuduliile de curcan cu leurdă, ale căror secrete ne-au fost detaliate tot de Mircea Groza: se fac două - trei crestături în fudulii şi se împănează cu şuncă şi/sau slănină, după care se prind cu scobitori şi se pun într-o tigaie, cu puţin ulei, prăjindu-se, încet, pe toate părţile. Când sunt rumenite bine, se toarnă peste ele un mujdei făcut din usturoi, pătrunjel, cimbru, boia, sare, ulei şi apă, lăsând să fiarbă câteva clocote împreună, pentru a se uniformiza aromele. Se iau apoi de pe foc şi se adaugă un mănunchi de leurdă tăiată fideluţe, care nu are nevoie de fierbere, ci doar să se înmoaie puţin.

image

Salată de leurdă

image

Pentru amatorii de crudităţi, Mircea Groza recomandă o salată pe bază de leurdă: într-un bol mare se pune leurdă tăiată, roşii- cuburi, ceapă roşie tăiată peştişori, castraveţi tăiaţi mai grosier, sare, piper, zeamă de lămâie şi ulei de bostan sau de floarea soarelui, presat la rece.

image

FOTO Mircea Groza

Vă mai recomandăm:

Cât de bun e de fapt spanacul: ne ajută să devenim mai puternici sau „efectul Popeye Marinarul” este doar un mit

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite