El a descoperit „sindromul Golfului”: Persecutat  şi întemniţat de regimul comunist din România, medicul Victor Gordan a găsit recunoaşterea în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Gordan a descoperit "Sindromul războiului din Golf" FOTO Arhivă
Victor Gordan a descoperit "Sindromul războiului din Golf" FOTO Arhivă

Medicul care a descoperit că militarii americani întorşi din războiul din Irak suferă de o boală nemaîntâlnită până atunci, numită de el „sindromul Golfului”, este român şi s-a născut în localitatea sălăjeană Bănişor.

Povestea lui Victor Gordan începe în anul 1931, în localitatea sălăjeană Bănişor. S-a născut într-o familie modestă, dar conştientă de importanţa educaţiei, aşa că micul Victor a fost trimis, de mic, la o şcoală catolică, la Oradea, unde a învăţat până în  clasa a VII-a. A urmat, apoi, Liceul "Emanoil Gojdu", pentru ca în 1952 să fie admis la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Acolo avea să afle, pe propria-i piele, cât de absurd şi crud este regimul comunist. Se întâmpla în 1956, când, impresionaţi de masacrele produse în Ungaria de sovietici şi de regimul comunist, mai mulţi studenţi medicinişti, printre care şi sălăjeanul nostru, au decis să se organizeze împotriva comunismului. "Atunci ne-am dat seama că ne pierdusem unitatea. Comuniştii infiltraseră spioni în familii, între prieteni, la facultate. Am început să discutăm că e important să abordam alţi colegi care gândesc ca noi, să fim solidari pentru a contracara veninul comunist care îşi făcea efectul peste tot", povestea medicul pentru o publicaţie centrală, la una dintre întoarcerile lui în ţară după Revoluţie. Unul dintre colegi i-a turnat, însă, pe „rebeli”, astfel că în 22 septembrie 1958 studentul la medicină a fost săltat şi judecat şi condamnat la zece ani de închisoare pentru „uneltire împotriva regimului şi vorbire duşmănoasă”. A efectuat şase ani din pedeapsă, iar odată eliberat, a încercat, aproape imediat, să fugă din ţară. A fost prins şi băgat din nou la închisoare, de această dată pentru trei ani, pedeapsa reducându-i-se, nesperat, la un singur an. Nu a renunţat la ideea de a pleca din România dominată de comunişti, astfel că după câţiva ani a încercat din nou să treacă graniţa, de această dată şi reuşind, destinaţia lui finală fiind Statele Unitate ale Americii.
A fost angajat la un spital din New York, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, Alice. A Întâlnit-o la o biblioteca de lângă spital, unde directorul îl trimisese să înveţe limba engleză. Profesoara lui de engleză avea să-i devină, în scurt timp, iubită, iar apoi soţie, având împreună doi copii, un băiat şi o fată.  Medicul din Sălaj a schimbat peste Ocean mai multe oraşe şi locuri de muncă. Notorietatea i-a adus-o tratarea veteranilor de război, el lucrând din 1978 la « Veterans Administration Hospital” din Manchester, statul New Hampshire, spital ce face parte dintr-o reţea existentă la nivelul SUA şi care se ocupă exclusiv cu îngrijirea veteranilor de război.


După primul război din Irak (1990-1991), Gordan a consultat aprope 1.000 de veterani de război, ce se confruntau cu o serie de simptome variate şi antipice. Gordan a susţinut că militarii americani participanţi la războiul din Irak sufereau de o boală nouă, care nu apărea în nici un manual de specialitate, pe care o numit-o „Sindromul Războiului din Golf”. Diagnosticul a fost contestat de lumea medicala americană iar după ce subiectul a ajuns în mass-media, Gordan a explicat în fata Congresului american, în 1992, 1993, 1996 si 1999, cauzele care au declanşat misterioasa boală. Diagnosticul lui a fost confirmat, ulterior, de cercetările ştiinţifice, iar Congreul a recunoscut existenţa acestui sindrom, însă Pentagonul nu a recunoscut, se pare, nici până azi această boală nouă.

Localnicii din Bănişor şi-l amintesc pe medic, dar spun că nu mai vine în satul său natal de când fratele şi sora sa au trecut în nefiinţă. De la Revoluţie a mai fost doar de două ori în ţară şi în sat şi, foarte probabil, nu va mai reveni, întrucât medicul are acum venerabila vârstă de 82 de ani.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite