Şcoala care te învaţă arta bijuteriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorii bijutieri vin la lecţii cu o trusă de instrumente cu care prelucrează metalele la orele practice
Viitorii bijutieri vin la lecţii cu o trusă de instrumente cu care prelucrează metalele la orele practice

Singura instituţie de la Chișinău care pregătește giuvaiergii are în fiecare an câţiva zeci de absolvenţi. Toţi sunt convinşi că, după studii, vor avea un loc de muncă garantat.

Iubim bijuteriile care ne fac să strălucim, cele lucrate cu o fineţe deosebită, menite să ne sublinieze personalitatea sau cele care vorbesc lumii întregi despre averea pe care o deţinem. Până a ajunge să ne răsfăţăm, fiecare podoabă de valoare trece prin mâinile unui giuvaiergiu înarmat cu multă răbdare, dibăcie şi rafinament. Meseria se învaţă şi la Chişinău, la un colegiu privat din sectorul Ciocana. Este prima şi singura şcoală din Moldova care pregăteşte astfel de specialişti.

În fiecare an, circa 20 de tehnicieni-bijutieri absolvesc Colegiul Mondostud-Art, cei mai buni fiind racolaţi de angajatori încă în timpul studiilor. Îi găsim pe viitorii giuvaiergii la ore, fiecare pilind cu multă sârguinţă metale, numai bune să devină opere. „Este un dar. Oricine poate învăţa, dar nu fiecare poate deveni un specialist apreciat. Pe lângă străduinţă, e nevoie de atenţie maximă şi o logică perfectă", ne spune Adrian Ceban, profesor de instruire practică, care a absolvit aceeaşi instituţie.

ELEVI CU FACULTĂŢI ÎN SPATE
Cursurile variază de la doi ani, pentru cei care au luat Bacalaureatul, la patru ani, pentru absolvenţii de gimnaziu. Studiile costă circa 7.000 de lei pe an. „Am ales această meserie în loc să merg la facultate, aşa cum fac mulţi tineri de vârsta mea, mai ales că şansa de a găsi un loc de muncă sau de a-ţi deschide propriul atelier este mai mare", este convis Radu Labă de 19 ani.

Alţii au ajuns aici după ce au făcut câteva facultăţi şi masterate, aşa cum e cazul farmacistei Ludmila Buga. „Am venit din pasiune. La un moment am simţit că am nevoie de mai multă creativitate. Nu ştiu cum vor evolua lucrurile, dar, deocamdată, e ceea ce vreau să fac", susţine una dintre puţinele femei de aici. Ruslan Balacci s-a întors din Franţa acum câţiva ani. A studiat gemologia la Paris. E o ramură a mineralogiei de care s-a auzit prea puţin la Chişinău şi care se ocupă de studiul pietrelor preţioase, semipreţioase, naturale sau artificiale.

Gemologii ne ajută să deosebim adevăratele diamante sau briliante de simplele sticle care strălucesc. Ruslan şi-a spus că asta nu e de ajuns, aşa că s-a întors acasă unde învaţă tot ce ţine de proprietăţile metalelor. „Matematica, geometria, fizica sunt doar câteva dintre ştiinţele care te ajută să atingi perfecţiunea în acest domeniu. Oamenii de la noi vor să cunoască cât mai mult despre pietrele preţioase, deşi investesc mai puţin. Cu timpul ar putea creşte cererea pentru aceste obiecte de lux. Tot ce e frumos e şi apreciat", afirmă Ruslan Balacci.

ASIGURAŢI CU UN LOC DE MUNCĂ
Nu oricine vine la aceste cursuri. „Acum pregătim 58 de specialişti. Se înscriu cei care au o pasiune aparte pentru acest domeniu şi, de ce nu, îşi propun să câştige mai târziu bani. Foarte rar se întâmplă ca absolvenţii noştri să rămână fără lucru. Mulţi dintre foştii elevi şi-au deschis propriile afaceri", se laudă Victor Sâlii, directorul Colegiului Mondostud - Art.

„Este o meserie bună, cu perspective, dar din păcate nu e la fel de bine plătită ca peste hotare. Cu toate acestea, un bijutier bun poate lua circa 6.000 - 7.000 de lei şi în Moldova", precizează Nicolae Midone, directorul fabricii Giuvaier.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite