Alina Mungiu-Pippidi: Moldoveni, nu va încuiaţi singuri în închisoare!

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin şi expert pentru Consiliul Europei
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin şi expert pentru Consiliul Europei

Cine e Maia Sandu? Eu am întîlnit-o o singură dată. În schimb am întîlnit zeci de tineri moldoveni, în vestul Europei, unde trăiesc, şi toţi mi-au vorbit despre ea. E alegerea copiilor voştri. Dacă aveţi altă alegere decît ei, sau cei mai buni dintre ei, îi încuiaţi pe afară şi n-o să-i mai vedeţi.

Alegerile rareori aduc ce vor oamenii. Dar de fiecare dată, fără ca lumea să îşi dea seama, alegerile îi feresc pe oameni de ce e mai rău, şi anume de lipsa lor. E destul de rău că ai o alegere limitată: dar e infinit mai rău să îţi fie negat dreptul de a alege, de a nu fi consultat deloc.

Republica Moldova, ţara din care vin trei bunici de ai mei, de pe Nistru şi din Cahul, şi unde ruşii au împuşcat fără judecată pe tatăl bunicii mele şi pe fratele ei de nouăsprezece ani în anul 1940 nu are de ce să fie recunoscătoare României. E un model despre cum pot nişte servicii secrete (ale noastre) să pună umărul la „salvarea” unei ţări (de un an o vor şi pe cea mare să se joace cu ea), prin oligarhi (Mr. P), oameni de afaceri corupţi, agenţi incompetenţi şi politicieni cu mîna întinsă. Nici lumii occidentale nu are de ce să îi fie prea îndatorată: de cincisprezece ani OSCE se bîlbîie în Transnistria, scoţînd la iveală monumente de laşitate europeană. Nici americanii nu sunt mai prejos: cînd nu au bătut cîmpii despre NATO, care putea servi cel mult la a-i provoca pe ruşi, au dat sfaturi din păcate puse în practică despre cum trebuie organizat statul, de parcă pe al lor l-au organizat ei şi nu l-ar fi primit moştenire de la nişte strămoşi ceva mai luminaţi.

Cel mai puţin însă datorează Moldova Rusiei, şi angajamentul lui Igor Dodon că va anula acordul de asociere al Moldovei cu UE şi o va asocia Rusiei este un blestem, nu o promisiune electorală. Moldovenii trebuie să ştie că nu există reciprocitate cu Rusia, că acordurile de liber schimb cu ei sunt întotdeauna avantajoase chiar formal numai ruşilor, din Asia Centrală la Marea Neagră. Dacă Rusia ar avea curajul concurenţei libere, nu a aceleia în care un bandit pune arma la gîtul unui prizonier Rusia ar fi avut ea însăşi, demult, un acord de liber schimb cu UE. Nu are, pentru că nu a aflat cum să faci comerţ fără şantaj.

Europa putea să ignore Moldova complet. Dar nu a făcut-o. Moldovei i s-au ridicat vizele, şi i s-a deschis o uşă. Nimeni nu a invitat-o să intre, pentru că nu e gata. Dar ar fi sinucigaş din partea Moldovei să zăvorască singură uşa pe dinăuntrul a ceea ce se va dovedi, o dată în plus, o închisoare. Or cine votează cu Igor Dodon asta face. Face din Moldova o anexă a Găgăuziei.

Cine e Maia Sandu? Eu am întîlnit-o o singură dată. În schimb am întîlnit zeci de tineri moldoveni, în vestul Europei, unde trăiesc, şi toţi mi-au vorbit despre ea. E alegerea copiilor voştri. Dacă aveţi altă alegere decît ei, sau cei mai buni dintre ei, îi încuiaţi pe afară şi n-o să-i mai vedeţi. Dacă vreţi ca tineretul să fie o parte din viitorul vostru şi să nu deveniţi încă o colonie de pensionari a URSS alegeţi ce au ales deja cei tineri, ce a ales Parlamentul European, ce a ales diaspora voastră, din care mă consider făcînd parte şi eu, şi fratele meu, care nu ia nici un premiu de film fără să amintească de originile noastre basarabene.

Bunica noastră nu m-ar fi iertat dacă nu aş fi scris textul ăsta, nimica toată faţă de ce merită Moldova, pe un aeroport din lumea mare, dar cu gîndul la voi.

Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin şi expert pentru Consiliul Europei.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite