Dodon: Scrisoarea deputaţilor Parlamentului European – o implicare în politica internă a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că scrisoarea trimisă conducerii de la Chişinău de mai mulţi eurodeputaţi, prin care cer ca să se renunţe la intenţia de a schimba sistemul electoral, este o încercare de a se implica în politica internă a statului. Declaraţia a fost făcută marţi, 27 iunie, în cadrul unui Clubului internaţional de presă „Rezonanţa socială“, transmite IPN.

Igor Dodon a criticat atitudinea Chişinăului din ultimii ani de a asculta tot ce spun partenerii de dezvoltare. „25 de deputaţi europarlamentari au semnat. Ei şi? De ce nu au semnat atunci când s-a introdus votul mixt în Georgia, de ce nu spun de Ungaria unde din 1991 este votul mixt, 50 la 50? Asta e încercare de a se implica în politica internă a Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele Republicii Moldova spune că deputaţii fracţiunii parlamentare a socialiştilor vor susţine în lectura a II-a modificarea sistemului electoral, dacă se vor regăsi în document patru lucruri de bază: pragul electoral de 6 %, un singur tur de scrutin, mandate pentru reprezentanţii regiunii transnistrene şi diasporă. „Dacă nu se votează în Parlament aceste lucruri, va rămâne sistemul actual. Şi noi la următoarele alegeri vom învinge cu actualul sistem şi o să propunem modificarea sistemul electoral. Noi poziţia nu o să o schimbăm”, a spus preşedintele Igor Dodon.

Şeful statului a mai declarat că nu este corectă poziţia partenerilor europeni care avertizează cu stoparea finanţării, dacă nu se renunţă la sistemul de vot mixt. Potrivit lui Igor Dodon, suportul pe care îl primeşte Republica Moldova din partea Uniunii Europene este oferit pe criterii politice. „Cu regret, în ultimii şapte-opt ani, ei mai mult au susţinut geopolitic guvernele de la Chişinău care se declarau pro-europene, dar nu au susţinut reformele. Unde s-au dus sutele de milioane de euro ale Comisiei Europene, ce se face în justiţie, ce se întâmplă în mass-media, cu Procuratura Generală, unde este reforma? Aceşti bani nu se duc în proiecte concrete de infrastructură, aceşti bani se duc pentru susţinerea Guvernului”, a precizat Igor Dodon.

În opinia şefului statului dacă Uniunea Europeană este cu adevărat partener şi vrea să ajute Republica Moldova, nu trebuie să pună condiţii de politică internă. „Aceste 100 de milioane de euro au fost condiţionate cu reforme. De ce implică acuma sistemul mixt? Pentru că nu le este convenabil că ar putea să câştige alţii alegerile. Comisia Europeană se implică în politica internă a Republicii Moldova. Altfel cum? Cu ce ocazii se pune condiţii politice?”, a spus şeful statului.

Într-o scrisoare trimisă pe numele preşedintelui Igor Dodon, premierului Pavel Filip, şi preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, 25 de deputaţi ai Parlamentului European îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente din Republica Moldova. Scrisoarea face referire la raportul Comisiei de la Veneţia, în care se spune că schimbarea sistemului electoral proporţional cu unul mixt ridică semne de întrebare, cum ar fi riscul ca alegerea deputaţilor să fie influenţată de persoane terţe care au propriile lor interese. „Vrem să vă reamintim că Republica Moldova are nevoie de măsuri imediate pentru a asigura finanţarea transparentă şi legală a partidelor politice şi a campaniilor electorale, pentru a opri capturarea puterii de către grupuri corupte”, se spune în scrisoarea celor 25 de deputaţi europeni adresată conducerii de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite