UPDATE Un mort şi peste 100 de răniţi în protestele violente de la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rada Supremă de la Kiev a aprobat astăzi proicetul de lege privind descentralizarea puterii în stat prin care regiunile implicate în conflictul armat din estul ţării, Lugansk şi Doneţk, vor obţine autonomie temporară.

 UPDATE: 22:21 Un membru al Gărzii Naţionale a fost ucis, iar alţi cel puţin 100 au fost răniţi în cursul protestelor violente de luni, în faţa Parlamentului Ucrainei, a anunţat Ministerul de Interne, relatează BBC News online.

Confruntări între naţionalişti şi membri ai poliţiei antirevoltă au izbucnit după ce ce parlamentarii au adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede o autonomie sporită pentru teritoriile separatiste proruse din est.

Unii dintre protestatari au aruncat, potrivit poliţiei, cu grenade către poliţişti care protejau Parlamentul.

Reformele respective fac parte dintr-un plan de pace care vizează să pună capăt războiului în estul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a catalogat aceste violenţe drept "o înjunghiere în spate".

Protestatari conduşi de Partidul Radical şi Partidul ultranaţionalist Svoboda (Libertate) - care s opun oricărei concesii faţă de separatiştii proruşi - s-au adunat în faţa Parlamentului luni dimineaţa.

În urma unei dezbateri agitate, 265 dintre cei 450 de parlamentari au adoptat, în prima lectură, proiectul cu privire la descentralizare, care acordă puteri sporite regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Iniţial au avut loc doar ciocniri minore, însă corespondentul BBC a auzit mici explozii, urmate de una mult mai puternică - se pare de grenadă.

- "Bălţi de sânge"

Potrivit corespondentului BBC, numărul demonstranţilor a fost estimat la doar câteva zeci de persoane - în principal bărbaţi tineri, cei mai mulţi având faţa acoperită cu măşti. Ei au început să lupte cu poliţia, iar alţii i-au susţinut.

Protestatarii au încercat să-i ţină pe poliţişti la distanţă. Ei i-au lovit şi le-au luat scuturile şi căştile de protecţie. În scurt timp, aproximativ zece tineri erau aproape la fel de bine echipaţi ca poliţiştii, continuă corespondentul.

În mai multe rânduri, atmosfera din jurul clădirii a părut să se calmeze, dar confruntările au început din nou. Iar apoi au început să se audă explozii, adaugă el.

"Am văzut unele persoane - poliţişti şi pompieri - căzând la pământ, iar unii fugind departe de locul respectiv, şchiopătând Am văzut bălţi de sânge chiar lângă zidul Parlamentului", a declarat corespondentul Svyatoslav Khomenko de la Kiev.

- Confruntări violente în faţa Parlamentului de la Kiev

Ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov a anunţat că aproximativ 30 de persoane au fost reţinute, inclusiv un membru Svoboda care a recunoscut că a aruncat o grenadă.

Dintre cele 122 de persoane spitalizate, peste 11 se aflau în stare critică, a adăugat ministrul.

El l-a criticat extrem de dur pe liderul Svoboda, Oleg Tiabnîbok, într-un mesaj postat pe Facebook, în care afirmă că mai multe dispozitive explozive au fost aruncate de către persoane care purtau tricouri cu inscripţia Svoboda.

O explozie i-a smuls, unui poliţist, piciorul de la genunchi, potrivit Interfax Ucraina, iar jurnalişti care se aflau la faţa locului au fost răniţi.

- Pace şubredă

Aproximativ 7.000 de persoane au fost ucise de când a izbucnit conflictul în estul Ucrainei, în martie 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.

Eforturi în vederea acordării unei autonomii sporite zonelor aflate sub controlul rebelilor proruşi, în Donbas, este un element-cheie în cadrul acordurilor de la Minsk, semnate în februarie.

Confruntările au escaladat, în timpul verii, între armata ucraineană şi forţele rebele. Însă cele două părţi au fost de acord, săptămâna trecută, să pună capăt escaladării violenţelor pe 1 septembrie, ziua în care copii din estul ţării încep şcoala.

Deşi numărul încălcărilor armistiţiului pare că a scăzut în ultimele zile, oficiali din cadrul misiunii de monitorizare în Ucraina a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au avetizat că niciuna dintre părţi nu respectă armistiţiul.

Proiectul de modificare a Constituţiei, aflat în Parlament, prevede adoptarea unei legi speciale cu privire la guvernarea locală în zonele aflate sub controlul rebelilor.

Preşedintele Parlamentului Volodimir Groisman a subliniat că acest lucru nu înseamnă acordarea unui statut special regiunilor Doneţk şi Lugansk, pe care liderii insurgenţilor proruşi le-au declarat "republici populare".

Într-un mesaj către naţiune, Poroşenko a declarat luni seara că, dacă propunerile ar fi fost respinse, Ucraina ar fi rămas "unu-la-unu împotriva agresorului".

Reformele este necesar să treacă, de asemenea, de o a doua lectură, despre care corespondenţii afirmă că va reprezenta o provocare importantă pentru liderul ucrainean.

 Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a anunţat că în urma confruntărilor din centrul Kievului au murit mai mulţi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale, care asigurau ordinea publică. „Am primit informaţii conform cărora sunt şi morţi. Este vorba despre tineri din Garda Naţională. Potrivit tsn.ua, informaţia nu a fost confirmată oficial de structurile de forţă şi de apărare a odinii publice.

Potrivit obozrevatel.com, pentru aprobarea modificărilor au votat 265 de deputaţi ucraineni, 87 au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut de la vot. Proiectul, votat în primă lectură, prevede modificarea Constituţiei Ucrainei în ceea ce ţine de descentralizarea puterii în stat. Prin urmare, regiunile Lugansk şi Doneţk vor beneficia de autonomie temporară. 

Liderii nerecunoscuţi din Lugansk şi Doneţk, Vladislav Dainego şi, respectiv, Denis Puşilin, şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modificările aprobate de Kiev. „Dimpotrivă, are loc centralizarea puterii prin instituirea funcţiei de prefect care consolidează controlul puterii centrale asupra autorităţilor locale. Aceste prevederi contravin înţelegerii de la Minsk”, a declarat Dainego.

Decizia Kievului a atras un val de proteste din partea mai multor persoane adunate în faţa Radei Supreme. Ei au utilizat grenade şi pachete cu substanţe explozive pe care le-au aruncat în direcţia miliţienilor şi a soldaţilor. Zeci de reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de la Kiev au fost răniţi în urma atacurilor. 

Consilerul ministrului Afacerilor Externe, Anton Gheraşcenko, a anunţat că militarii care păzeau Rada Supremă de la Kiev au fost grav răniţi, iar viaţa lor este în pericol. „Ministerul Afacerilor Interne a demarat acţiuni ample pentru a-i găsi şi pentru a-i aresta pe provocatori”, a declarat Gheraşcenko, potrivit pravda.com.ua. 

Poliţiştii au folosit substanţe lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari. Potrivit presei ucrainene, în central capitalei ucrainene nu au venit destule ambulanţe, iar răniţii sunt duşi pe braţe de poliţişti. 

  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite