Lupul, paznic la oi. Deputaţii moldoveni se îndoiesc de integritatea şefului CNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu, l-ar fi ajutat pe fostul şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB) din cadrul CNA, Mihail Gofman, să-şi ascundă o parte din avere în valoare de zeci de milioane de lei. O comisie specială a Parlamentului a constatat că Donciu ar fi ignorat faptul că Gofman nu şi-a inclus o parte din bunuri şi imobile în declaraţia de avere.

Pe 27 februarie 2015, Parlamentul de la Chişinău a aprobat, cu votul a 79 de deputaţi, crearea unei comisii speciale permanente de control al declaraţiilor privind veniturile şi proprietatea, al declaraţiilor de interese personale şi al declaraţiilor de conflicte de interese ale preşedintelui şi membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI).

În urma verificărilor, comisia a constatat, totodată, că Anatolie Donciu şi Mihail Gofman ar fi fost inclusiv în conflict de interese, dat fiind faptul că ultimul era şeful lui Alexandru Donciu, fiul preşedintelui CNI, în perioada în care s-a făcut controlul asupra declaraţiilor de avere ale acestuia.

Donciu a închis ochii la falsurile din declaraţia lui Gofman

Raportul comisiei parlamentare menţionează că există probe care demonstrează faptul că în actul de constatare din 12 iunie 2014 a CNI, întocmit în privinţa declaraţiei de averea a lui Mihail Gofman, s-a ignorat şi nu s-a menţionat faptul că anumite bunuri imobile deţinute de acesta nu au fost incluse în declaraţia de avere. Deputaţii prezintă ca probe, în acest sens, datele de la Cadastru referitoare la proprietăţile lui Gofman.

„În urma audierilor, domnul Donciu nu a putut explica cum a fost posibil să fie admise divergenţe atât de vădite între datele reale cadastrale şi concluziile din actul de constatare. La rândul lor, ceilalţi membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (care, de asemenea, au participat la procesul de vot al actului de constatare - n.n.), au menţionat că nu au avut posibilitatea să confrunte şi să verifice actele din dosar, fiind puşi în situaţia să voteze proiectul actului de constatare pus la dispoziţie în ziua şedinţei, cu toate concluziile reţinute în el, inclusiv cu posibile grave erori din dosar după cum a fost oferit aparatului Comisiei, condus de Anatolie Donciu”, menţionează raportul întocmit de comisia specială a Parlamentului.

Fiul lui Donciu era subalternul lui Gofman

În textul documentului se mai menţionează că, „potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, Anatolie Donciu s-ar fi aflat în situaţie de conflict de interese în exercitarea atribuţiilor de soluţionare a unui demers de desfăşurare a controlului declaraţiei de venituri şi proprietăţi a declarantului Mihail Gofman, anterior şef-adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA şi şef nemijlocit al fiului său, Alexandru Donciu. Comisia Naţională de Integritate a iniţiat controlul în privinţa declarantului Mihail Gofman la 13 martie 2014 şi a adoptat actul de constatare în privinţa lui la 12 iunie 2014. Actul de constatare a dispus clasarea cauzei în legătură cu lipsa încălcării regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii de către cetăţeanul Mihail Gofman. În opinia CNA, examinarea şi semnarea unui răspuns la demersul lui Mihail Gofman, în perioada în care acesta era şef nemijlocit al fiului său, Alexandru Donciu, precum şi iniţierea şi desfăşurarea controlului declaraţiei de venituri şi proprietăţi a declarantului Mihail Gofman, la fel în perioada cât acesta era şeful nemijlocit al fiului său, probată prin menţiunea în actul de constatare, a fost adoptată de către Comisia Naţională de Integritate, în componenţa care-l include şi pe preşedintele Comisiei, Anatolie Donciu - reprezintă o situaţie de conflict de interes, netratată şi nesoluţionată în mod legal, afectând astfel legalitate actului de constatare”.

Donciu a mimat soluţionarea conflictului de interese în faţa Parlamentului

Comisia specială a Parlamentului a ajuns la concluzia că Anatolie Donciu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi prin faptul că nu a informat în timp de trei zile despre conflictul de interese dintre el şi Mihail Gofman prin relaţia de serviciu pe care o are fiul său cu cel din urmă. Deputaţii au mai constatat că el a mimat soluţionarea acestor conflicte de interese prin abţinerea sa de la vot în luarea deciziilor pe cazul controlului declaraţiei de venituri şi proprietăţi a lui Gofman, fără, însă, să-şi restricţioneze accesul la informaţiile acumulate pe cauza verificării declaraţiilor de avere ale lui Gofman şi fără să se abţină să semneze actele procedurale şi demersurile din cauza respectivă, după cum prevede legea într-o situaţie de acest gen.

În total, în procesul controlului declaraţiei lui Mihail Gofman, în calitatea sa de şef al aparatului Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu ar fi întreprins 12 acţiuni care reprezintă fiecare în sine un conflict de interese admis de el, fapt constatat şi de ceilalţi membri ai CNI, după cum menţionează raportul întocmit de deputaţi.

Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că Mihail Gofman este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, acesta a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi fost de zece ori mai mare. În urma dezvăluirilor făcute de jurnalişti, Gofman a fost demis. Anatolie Donciu a lucrat şi el, anterior, la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), actualul CNA. Contactat de Adevărul Moldova, acesta nu a comentat concluziile comisiei parlamentare.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite