Tiraspolul condamnă Declaraţia de retragere a trupelor ruse făcută de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadim Krasnoselskii president.gospmr.ru
Vadim Krasnoselskii president.gospmr.ru

Sovietul Suprem al autoproclamatei administraţii de la Tiraspol condamnă Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova privind retragerea forţelor militare ruse din stânga Nistrului, numind-o o „strategie a Chişinăului de destabilizare a situaţiei şi escaladare a conflictului, transferându-l în fază fierbinte“, scrie presa din regiune.

Membrii Sovietului Suprem declară că decizia se încadrează în şirul acţiunilor distructive întreprinse de Chişinău, cum ar fi cea de expulzare a diplomaţilor ruşi participanţi la lucrările Comisiei Unificate de Control. Aceştia au apreciat declaraţia Parlamentului de la Chişinău ca fiind o manevră de sustragere a atenţiei de la eşecul Moldovei în a obţine soluţii pozitive în dialogul moldo-transnistrean pe probleme economice şi umanitare.

Deputaţii de la Tiraspol şi-au exprimat solidaritatea cu poziţia Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, care a condamnat solicitarea de a transforma actuala operaţiune de menţinere a păcii, precum şi orice altă acţiune pentru a împiedica activitatea Comisiei Unificate de Control.

Liderul de Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a declarat pentru jurnaliştii ucraineni că până la soluţionarea conflictului misiunea pacificatorilor ruşi în regiune trebuie păstrată. „Din 200 de acorduri semnate cu Republica Moldova niciunul nu a fost îndeplinit de partea moldovenească. În afară de aceasta, Moldova nu acceptă compromisuri, acest lucru nu insuflă optimism. Cum în asemenea situaţie să ne lipsim de pacificatori? Până la soluţionarea definitivă a conflictului misiunea de pacificatori trebuie să se afle pe malurile Nistrului pentru a garanta pacea”, a mai spus Krasnoselskii.

Acesta a subliniat că pe parcursul celor 25 de ani de când misiunea de pacificatori se află în regiune niciun cetăţean paşnic nu a fost omorât, iar din misiune fac parte militarii părţilor implicate în conflict, ceea ce reprezintă un format unicat.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat vineri, 22 iulie, cu 61 de voturi, Declaraţia privind retragerea trupelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Deputaţii socialişti au contestat, menţionând că decizia în cauză va afecta relaţiile cu Federaţia Rusă şi cu regiunea transnistreană, fiind „o provocare geopolitică”. Ei au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului, în semn de protest.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite