Ziua unirii Basarabiei cu România, sărbătorită de zeci de mii de oameni la Chişinău, umbrită de două alerte cu bombă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua unirii Basarabiei cu România a fost sărbătorită cu fast în Republica Moldova. La Chişinău, mai multe personalităţi şi organizaţii unioniste au deschis Sfatul Ţării 2, în scopul alegerii unei platforme care va avea sarcina de a elabora documente şi strategii de unire a Republicii Moldova cu România, în timp ce în diverse localităţi de peste Prut au avut loc evenimente culturale.

UPDATE 15.45 După ce au ajuns în scuarul Gării Feroviare din Chişinău, organizatorii marşului au adresat mulţumiri mulţimii şi au cerut, încă o dată, unirea. Manifestaţia dedicată zilei unirii Basarabiei cu România se încheie printr-un concert. Prima şedinţă a Sfatului Ţării 2 este programată pe 24 aprilie.

A doua alertă cu bombă a fost de asemenea falsă, potrivit purtătoarei de cuvânt a Poliţiei Capitalei Natalia Stati.

UPDATE 14.30

„Unire“,  „Chişinău şi Bucureşti două inimi româneşti“, „Trăiască, trăiască, trăiască şi-n florească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!“, „Jos hotarul de la Prut“ şi „Basarabia pământ românesc“ sunt cele mai scandate sloganuri de către participanţii la marş, care au venit din toate colţurile Republicii Moldova şi din România.

UPDATE 14.25 Prima alertă cu bombă a fost falsă

„La ora 10:00, un bărbat necunoscut a sunat la numărul 902 şi a anunţat că Palatul Naţional este minat. La faţa locului, s-a deplasat grupa operativă însoţită de genişti şi pompieri unde au fost efectuate verificări. În cele din urmă, s-a stabilit că alarma a fost falsă. Poliţia a solicitat în repetate rânduri ca delegaţii să părăsească Palatul Naţional, însă aceştea au refuzat”, a menţionat Adrian Jovmir, ofiţer de presă al poliţiei din Chişinău, citat de unimedia.info.

UPDATE 14.22

Poliţiştii au primit a doua alertă cu bombă. De această dată, potrivit denunţătorului, bomba a fost plasată în scuarul Gării Feroviare, transmite timpul.md.

UPDATE 13.47

După citirea Proclamaţiei de constituire a Sfatului Ţării 2 şi a Declaraţiei Unirii, mii de persoane au început să defileze, sub sloganul „Unire unionişti“, pe bulevardul Ştefan cel Mare către Gara feroviară din Chişinău. Potrivit organizatorilor, peste 50.000 de persoane ar participa la Marşul Unirii.

UPDATE 13.33

Câteva persoane, vorbitoare de limba rusă, au fost împiedicate de poliţişti să se apropie de mulţimea adunată în scuarul TNOB, transmite agora.md.

UPDATE 13.11

„Unirea mică a fost decisă la Chişinău, de românii moldoveni! Fiecare popor are un vis şi un destin... Acele momente ale istoriei, în care poporul nostru şi-a făurit destinul din propriul vis, sunt clipe de vârf şi pietre de temelie! Destinul rar se face din vise, dar indiferent de ce ne hărăzeşte el, noi existăm atâta timp cât avem rădăcini şi aspiraţii naţionale!“, a comentat semnificaţia zilei unirii Basarabiei cu România politicianul şi fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare a Republicii Moldova Victor Osipov pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 13.04

Zeci de mii de persoane, conform unimedia.info, s-au adunat în faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) din centrul Chişinăului pentru a participa la cel mai mare marş unionist desfăşurat din 1991 încoace în Republica Moldova.

UPDATE 12.34

„Astăzi, delegaţia Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul Romaniei a depus flori la monumentul Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi pe Aleea Clasicilor din Chişinău, marcând astfel aniversarea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă“, a anunţat senatorul Viorel Badea pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 12.28

Lucrările Congresului Sfatul Ţării 2 s-au încheiat pe acordurile melodiei „Hora Unirii“, interpretată de Maria Sarabaş. Participanţii la Congres au fost invitaţi să se alăture Marşului Unirii.

image

FOTO Facebook/Viorel Badea

UPDATE 12.24

Printre personalităţile marcante din Sfatul Ţării 2 se regăsesc Nicolae Dabija, fostul premier Mircea Druc, actorul şi regizorul Ion Ungureanu, istoricul şi politicianul Alexandru Moşanu, politicianul Alecu Reniţă, criticul şi istoricul literar Mihai Cimpoi, istoricul Ion Negrei, compozitorul Eugen Doga, Arcadie Suceveanu, dirijorul Nicolae Botgros, istoricul Ion Varta, actorul şi regizorul Petru Hadârcă, scriitorul Iurie Colesnic, compozitorul Gheorghe Mustea, actriţa Ninela Caranfil, profesorul Ion Iovcev, fostul boxer şi istoricul Octavian Ţîcu, actorul şi regizorul Sandu Grecu, naistul Vasile Iovu, jurnalistul Petru Bogatu, scriitorul Spiridon Vangheli etc.

UPDATE 12.12

1725 de persoane au votat Foaia de parcurs pentru ReUnirea din 2018 şi pentru Declaraţia de constituire a Sfatului Ţării 2.

Introducerea unui serviciu militar profesionist după standarde NATO în Republica Moldova, pregătirea unei agende precise pentru rezolvarea conflictului transnistrean, prin obţinerea unor negocieri directe între Bucureşti şi Moscova şi facilitarea procesului de redobândire a cetăţeniei române sunt trei dintre obiectivele Declaraţiei de constituire a Sfatului Ţării 2.

Aproape 2.000 de persoane, printre care deputaţi, miniştri şi scriitori, au participat la Sfatul Ţării 2, care s-a deschis la ora 10.00 la Palatul Naţional „Nicolae Sulac“.

Participanţii la Sfatul Ţării 2, convocat la 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, au ales 101 de persoane într-o platformă care va avea sarcina de a uni toate curentele unioniste şi de a elabora „documente şi strategii de reunire“ a Republicii Moldova cu România, potrivit organizatorilor.

Lucrările Congresului Sfatul Ţării 2 au început cu rugăciunea Tatăl nostru şi intonarea imnurilor Republicii Moldova şi României.

Alertă cu bombă în zi de sărbătoare

Aşa cum era de aşteptat, incidentele nu au lipsit. Potrivit site-ului de ştiri agora.md, o alertă cu bombă a fost declarată la scurt timp de la deschiderea lucrărilor, iar clădirea a fost înconjurată de poliţişti, care nu permit intrarea şi ieşirea din sală. Cu toate acestea, lucrările continuă, scriitorul Nicolae Dabija apreciind că „Republica Moldova e ca un copil abandonat“, iar poetul Arcadie Suceveanu propunând soluţia unirii la „proiectul statal Republica Moldova“, care în opinia sa „a eşuat lamentabil“.

Potrivit organizatorilor, alerta cu bombă a fost provocată de Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor.

Un Marş al Unirii este programat pentru ora 13.00, la care sunt aşteptate câteva mii de persoane. Marşul va avea ca punct de pornire scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu“.

Luni, 28 martie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Liceul „Mitropolit Nestor Vornicescu“ din comuna Lozova, raionul Străşeni, vor organiza, în incinta liceului, o suită de evenimente culturale dedicate împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Printre acestea, o manifestare literar-artistică, prelegerea publică „Anul 1918 în destinul românilor“ susţinută de acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, şi vernisarea expoziţiei „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere“, ce va rămâne deschisă până la 28 aprilie.

Expoziţia urmăreşte evoluţia Basarabiei în perioada cuprinsă între două momente extrem de importante ale istoriei sale: momentul 1812 (încheierea păcii de la Bucureşti şi anexarea de către Rusia), respectiv momentul 1947 (încheierea tratatului de la Paris prin care URSS a obţinut reconfirmarea ocupării Moldovei dintre Prut şi Nistru la 28 iunie 1940).

Un aspect important al expoziţiei va fi „evoluţia graniţelor“ Basarabiei de-a lungul timpului (începând cu perioada secolelor XVI — XVII, marcând apoi momentele 1812, 1856, 1878, 1918, 1940), acest demers fiind susţinut, în primul rând, de un foarte interesant material cartografic dar şi de documente din arhivele Ministerului Afacerilor Externe, de la Arhivele Naţionale Române şi din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României.

În cadrul expoziţiei sunt elucidate momentele importante ale istoriei Basarabiei: Congresul de la Paris din 1856, Congresul de la Berlin din 1878, anul 1918, perioada interbelică şi a celui de-al Doilea Război Mondial, Conferinţa de la Paris din 1947.

Demersul expoziţional este susţinut de texte, imagini, documente, presă, care să realizeze o imagine complexă a istoriei şi societăţii basarabene de-a lungul a 135 de ani, informează ICR Chişinău într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Legat de aceeaşi sărbătoare, marţi, de la ora 13.00, primăria comunei Dumbrăviţa, raionul Sângerei, va găzdui expoziţia „Lupta cu inerţia - Poeţii generaţiei '60“, care va fi urmată de manifestarea literar-artistică „Ai grijă Ţară, de propria ta Ţara!“.

image

Delegaţia Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul Romaniei la monumentul Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt FOTO Facebook/Viorel Badea

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite