ANSA: În loturile de prune întoarse până acum din Rusia nu s-au depistat neconformităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, solicitat de IPN, spune că este absolut firesc ca unele fructe să aibă dăunători. Loturile de prune întoarse până acum din Rusia, pe motiv că s-ar fi depistat în ele „viermele oriental”, care este motiv de carantină pe teritoriul acestei ţări, au fost verificate în Republica Moldova, nefiind depistate neconformităţi.

„Noi am avut anul acesta exporturi în Uniunea Europeană de 14,7 mii de tone de prune, s-au dus practic în toate ţările comunităţii europene, pornind de la Marea Britanie, Franţa, Olanda şi ajungând în România, Polonia, Ţările Baltice şi n-am avut de nicăieri nicio acuzaţie de neconformitate. Avem doar din Federaţia Rusă, pentru că numai la ei acest vierme este obiect de carantină. Poate a existat un singur vierme într-o singură prună şi ei l-au văzut când a ieşit. Nu vrem să punem la îndoială calitatea inspecţiei experţilor ruşi, dar în marfa de acest fel este ceva firesc”, a spus Gheorghe Gaberi.

Directorul ANSA a declarat pentru IPN că şi lotul de prune întors din Federaţia Rusă pe 17 octombrie va fi supus inspecţiei, conform procedurii. Ulterior se va vedea cum va fi utilizat produsul. Prunele fie vor fi procesate industrial, fie, dacă nu se va depista viermele, va fi consumat în stare proaspătă. „În cazul în care se depistează un dăunător într-un fruct, conform normelor internaţionale, se face fumigaţie, ca dăunătorul nu fie în stare vie. Acum însă nu sunt astfel de instalaţii la toate punctele de intrare în Federaţia Rusă, respectiv marfa este întoarsă”, a mai spus directorul ANSA.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, rolul ANSA este să monitorizeze fructul, de când se înfiinţează plantaţia şi până când ajunge la consumator, şi nu doar în ceea ce ţine de dăunători, obiecte de carantină, dar şi a parametrilor de siguranţă: cantităţi excesive de nitraţi, reziduuri de pesticide etc. Anul trecut au fost inspectate produse alimentare care au fost exportate ulterior, în sumă de un miliard de dolari.

Pe 17 octombrie curent un tir cu 20 de tone de prune a fost întors în Republica Moldova din Federaţia Rusă pentru că în acestea au fost descoperită molia orientală (Grapholitha molesta Busck). La începutul lunii septembrie, 19 tone de prune moldoveneşti ajunse din Moldova în regiunea Breansk au fost întoarse, în producţia moldovenească au fost identificate aceleaşi larve. Un camion încărcat cu 20 de tone de prune a fost întors în Republica Moldova din regiunea Kursk a Federaţiei Ruse, pe 29 septembrie. Potrivit Rosselhoznadzor fructele erau infectate cu molie orientală. Aceeaşi larvă a fost descoperită de experţii Rospotrebnadzor, pe 2 august, în alte 19 tone de prune în stare proaspătă, care urmau să ajungă în regiunea Kursk. Fructele au fost întoarse în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite