ÎNREGISTRARE: Renato Usatîi recunoaşte că lucrează pentru serviciile de informaţii ale Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O înregistrare audio pe Youtube dezvăluie legăturile lui Renato Usatîi cu serviciile de informaţii ale Federaţiei Ruse. Omul de afaceri transformat în politician recunoaşte într-o convorbire înregistrată că toate afacerile sale au avut succes în Rusia datorită legăturilor cu FSB şi că în acest moment este ”prizonierul” ruşilor, afacerile sale putând fi în orice moment demontate de stăpânii săi din umbră.

La rândul său, Usatîi a recunscut veridicitatea înregistrării, dar a negat faptul că ar fi agent FSB. „Am contactat cu mai multe persoane din domeniul serviciilor speciale, inclusiv din Romania. În cazul acestei înregistrări, interlocutorul meu încerca să mă atragă într-o colaborare. Ştiam asta şi din acest motiv, exact ca şi el am înregistrat toată discuţia. A durat cam vreo 15 ore. Am inventat o legendă, ca să-i par mai credibil. Astfel încercam doar să aflu ce vor ei de la mine. A fost un joc de cuvinte şi replici”, a declarat businessman-ul care vrea să devină deputat în Parlamentul de la Chişinău pentru moldova24.info.

Redăm în rândurile ce urmează fragmente relevante din înregistrarea publicată pe Youtube.com

Interlocutor necunoscut: Te-a sunat prietenul de la FSB?

Renato Usatîi: Nu prietenul, dar vicedirectorul.

„Renato Usatîi: (...) unde am eu businessul asta, Nijni Novgorod, cu cuţite, cu fier, ultima dată Inspectoratul Fiscal la mine a fost 5 ani în urmă, în vizită. Îţi dai seama, da?

Interlocutor necunoscut: Da.

Renato Usatîi: Adică că ştiu că accesul este interzis. Că e inspectorat, că e poliţie. Pentru mine asta e o chestie...

Interlocutor necunoscut: Da, e un fel de protecţie.

Renato Usatîi: (...) Plus că eu am spus lui omul: băi, iaca eu am businessul cu calea ferată. Eu proiectul Moldova, după ce m-am certat cu Filat, vroiam să îl las, ştii? (...) Adică eu nu am cerut niciodată bani. Mie crede-mă că mi s-au oferit bani, şi la un moment, mie în câteva situaţii mi s-au oferit bani foarte buni, mai ales în perioada aceea când eu nu îi aveam deloc. Înţelegi? Nu merge. Voi ajutaţi mai bine ca iaca eu să pot câştiga în domeniul Căii Ferate şi o parte din venitul meu, nu o parte mică, dar jumătate din venitul meu, eu sunt gata să îl cheltui. Pe rute private de avion, întâlniri, să mai cumpăr nişte agenţi, adică eu un procent cu un procent zic eu nu am să am cum.

Renato Usatîi: Eu n-am semnat nicio notă informativă! Asta a fost condiţia mea din start, îţi dai seama, când ieşeai ca, dar eu de ce te-am întrebat ce-i aicea şi mă rog! Adică, câteodată zice: Renato, el nu merge sus până când o să fii tu cel. Eu am zis: ia mai duceţi-vă voi în pulă şi nu mă învăţaţi pe mine a lucra!

Interlocutor necunoscut: Le-ai făcut-o.

Renato Usatîi: Să-mi iasă mie, închipuie-ţi, cui pe cui! Ajunge Renato prim ministru şi pe urmă îmi scoate mie...

Interlocutor necunoscut: Îţi scoate documentul, înţelegi?

Renato Usatîi: După asta, clar lucru! Cum m-o găsit şi băieţii de la FSB, şi ăştia de la Kremlin, adică aveau nevoie de cineva care...

Interlocutor necunoscut: De un intermediar. (...)

Renato Usatîi: Deoarece eu având numai informaţia că se face vreo întâlnire la nordul Moldovei sau se pregătesc autobuze de a aduce lume la Chişinău pentru adunare, congres, nu ştiu ce, eu deja înţeleg pentru ce se face chestia.

Renato Usatîi: (...) când am început să iau proiecte din astea, le-am făcut pe nota 10 vreo şapte.

Interlocutor necunoscut: Bravo! Bună treabă!

Renato Usatîi: Şi ruşii atuncea...

Interlocutor necunoscut: Deci practic erai, tu-i ajutai cu informaţii!

Reanto Usatîi: Nu cu informaţii, dar cu analiza! (...) Cu informaţii vin mai multă lume! Îţi dai seama câţi informatori au ei aici?

Renato Usatîi: Şi deci cu proiectul Urecheanu de amu ai înţeles. Am început cu proiectul Urecheanu. Urecheanu ne-a trădat pe toţi. Pe toţi adică înseamnă şi pe mine şi pe Glenka şi Kremlinul, adică... Care-i tema? În primul rând, tu... zici: eu am probleme şi cu româna, eu doar am absolvit Şcoala Rusă. Adică, sora-mea deja a mers la liceu, că nu exista în Făleşti când eu...

Interlocutor necunoscut: Da, da. Nu exista şcoală.

Renato Usatîi: Adică eu eram prin a şasea când a apărut primul gimnaziu Moldo-Rus cum el se numea. Ştii?

Interlocutor necunoscut: Da

Renato Usatîi: Şi eu am semnat pe stânga. Adică eu trebuie să ridic ruşii. Adică: începe să Rusia, Uniunea Vamală unită cu ruşii, dă-i încolo pe români, pe europeni. Adică eu nu pot merge cum iaca merge Filat. Şi eu înţeleg că poate să apară o presiune asupra mea. Banii dacă-i câştig numai acolo, eu trebuie să promovez ceea ce vor ruşii.

(...)

Renato Usatîi: Eu azi sunt prizoner la Moscova. Prizonier nu în sens direct, acuma, prizonier în sens că, eu nu sunt... (...) Adică dacă-mi închide businessul apoi Renato mâine umblă cu cerşitul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite