Adevărul Live. Liderul comuniştilor din Moldova, Vladimir Voronin, despre propaganda rusă, unire, Igor Dodon şi Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitatul emisiunii Adevărul Live Moldova de luni, 12 februarie, a fost liderul PCRM, Vladimir Voronin. Fostul preşedinte al Republicii Moldova a răspuns la principalele întrebări care frământă viaţa politică din ultima vreme.

În cadrul emisiunii, au fost dezbătute teme sensibile, cum ar fi propaganda rusă din Republica Moldova, probabilitatea înfăptuirii unirii cu România, implicarea din ce în ce mai mare în viaţa politică a Moldovei a fostului preşedinte român Traian Băsescu, politica dusă de actualul preşedinte al ţării, Igor Dodon.

Principalele declaraţii:

Despre viitoarele alegeri parlamentare şi despre afirmaţia lui Voronin că PCRM va câştiga alegerile:

E ca la o competiţie sportivă. Noi din start trebuie să ridicăm mâinile sus, că vom pierde? Că nu vom ajunge primii la finish? Ce rost mai are, aşa, să particip la această competiţie? Noi ne bazăm pe situaţia actuală din Moldova. Ceea ce fac moldovenii în politică e „foaie verde“. Mai mult, eu mă refer la situaţia social-economică. Exact aceeaşi situaţie era în 2000, poate e chiar mai rău acum. Mulţi moldoveni pleacă din ţară. Ar fi bine să ţinem minte ce e bine şi ce e rău. Şi să nu uităm ce am făcut noi opt ani la guvernare, ce am obţinut noi. Alegătorii n-au altă variantă decât să ne voteze pe noi. Noi cunoaştem toate mecanismele, noi am iniţiat centrul anticorupţie, noi am luptat cu banditismul. Avem cu ce intra în campania electorală şi eu mă bazez pe memoria oamenilor. Avem toate şansele să venim la guvernare. Noi nu formăm echipa după principii politice. Nimănui n-am pus condiţia cuiva să intre în PCRM. Partidul e doar o părticică a societăţii.

Situaţia din Găgăuzia:

Nu are cum, peste noapte, tot electoratul găgăuzilor să se transforme în electoratul comuniştilor. Acolo e imprevizibilă situaţia, nimic nu poate fi programat. În Adunarea Populară a Găgăuziei, toţi candidaţii s-au declarat independenţi. A doua zi, la prima şedinţă, toţi au devenit democraţi. Ei întotdeauna au fost proruşi, aşa sunt şi azi. Foarte mult timp ne-au susţinut pe noi, pe comunişti. Iar noi am făcut multe pentru Găgăuzia când am fost la guvernare. Acum sunt mai multe probleme în Găgăuzia faţă de ce era mai demult.

Despre propaganda rusă în Republica Moldova:

În secolul tehnologiei informaţionale, în secolul internetului, asta e foaie verde. Să lase programele care ţin de divertisment, dar programele politice nu. Eu pot să privesc prin telefon orice canal. Şi din Rusia, şi din România. Consecinţa va fi că o să tensioneze relaţiile dintre Moldova şi Federaţia Rusă. Canalele o să piardă mult din cauza reclamelor. La noi e criză, economia e distrusă. Cu mâinile noastre distrugem tot.

Despre unirea cu România:

Nu e totul aşa de curat cum se demonstrează. 20 de declaraţii simbolice despre unire, peste 100 de declaraţii despre statutul de independenţă... Autotrităţile ar trebui să-şi exprime clar poziţia, pentru că declaraţiile acestea dezbină foarte mult societatea. Unii ne trag spre România, alţii, spre Rusia. Asta nu e bine. În plus, multe declaraţii au fost făcute artificial. Nu a fost referendum, nu a fost o sesiune a Consiliului Local. Aceste declaraţii nu au nicio valoare juridică, ele nu promovează şi  nu decid nimic, numai înrăutăţesc situaţia. Ne trebuie acum sat împotriva satului şi oraş împotriva oraşului?

Eu cred că un referendum e periculos şi pentru România. 3 milioane de unguri care locuiesc astăzi în România ce o să facă pe urmă? Nu vor dori şi ei referendum? S-ar crea un precedent nu prea plăcut. Aşa decizii se iau mai mult prin războaie, Doamne fereşte! Hotarele sunt clare, nimeni nu ne încurcă pe noi, moldovenii, să lucrăm serios asupra Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Noi am fost primii, în 2002, care am ridicat drapelul Uniunii Europene în Moldova. 

Despre Traian Băsescu:

După comportamentul lui, nu e simpatic. El, preşedinte cu două mandate în România, ce caută el la noi? La noi, în ministere, lucrează mulţi consilieri din România. Să spunem că eu mă duc în Moldova românească şi spun că în Iaşi a fost sediul lui Ştefan cel Mare, hai să ne unim, cum ar fi? Eu ştiu cum lucrează Serviciile româneşti. În comparaţie cu Traian Băsescu, eu niciodată nu am să vând Moldova României.

Despre batalioanele mixte moldo-române:

Noi nu uităm că Articolul 11 al Constituţiei Republicii Moldova arată că noi suntem ţară cu statut neutru. Acest statut ar trebui respectat şi susţinut în primul rând de România, ca ţară membră a NATO, şi de Federaţia Rusă, şi de Ucraina. Dacă ne asociem în ce priveşte aceste batalioane mixte cu o ţară NATO, înseamnă că statutul nostru de neutralitate nu mai are aceeaşi importanţă. Iar componenţa acestui batalion mixt nu a fost declarată. Vor fi un moldovean şi 1.000 de militari români sau 1.000 de moldoveni şi un militar român? Aceste lucruri pe noi ne pun în gardă!

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite