Alegeri Chişinău. Secţiile de votare au fost închise. Prezenţa la vot este de 39,1%. Ion Ceban: „A fost o campanie bună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban se confruntă cu Andrei Năstase pentru fotoliul de primar al Chişinăului
Ion Ceban se confruntă cu Andrei Năstase pentru fotoliul de primar al Chişinăului

În turul al doilea al scrutinului pentru funcţia de primar al Chişinăului s-au înfruntat duminică, 3 iunie, socialistul Ion Ceban şi reprezentantul forţelor proeuropene, Andrei Năstase. Prezenţa la vot a fost de doar 39,12%, ceea ce constituie 248.666 de alegători.

   

UPDATE 21.05 În cadrul unui brifieng de presă, socialistul Ion Ceban le-a mulţumit alegătorilor pentru participarea la vot: „A fost o campanie bună. În sfârşit am reuşit să mişcăm accentele spre administrare, pe oraş, şi nu pe politică, geopolitică”.

UPDATE 21.00 Secţiile de votare au fost închise. Prezenţa la vot a fost de 39,1%, adică 248,666 de alegători. În primul tur de scrutin au votat 35,5% din alegători.

UPDATE 20.20 Candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a făcut un denunţ prin care a cerut pornirea urmăririi penale pentru coruperea alegătorilor. Temei a servit sesizarea observatorului PPDA la secţia de votare nr. 270, Sergiu Olişencshi, care l-a informat pe Andrei Năstase că au fost aduse centralizat persoane cu microbuzul ca să voteze, transmite IPN. Într-un comunicat de presă al formaţiunii se spune că observatorul, în procesul luării de imagini, a fost agresat de către reprezentantul PSRM. „Astfel, sunt temeiuri rezonabile de a bănui că alegătorii care au fost aduşi centralizat la secţiile date de vot li s-au oferit bani, bunuri etc.”, se spune în comunicatul remis de echipa PPDA. 

UPDATE 19.20 Până la această oră, la Chişinău au votat peste 228.000 de oameni, reprezentând 35,9% din numărul total de alegători. Astfel, a fost depăşită prezenţa totală la vot din primul tur de scrutin, când s-au prezentat la urne 35,3% din alegători.

UPDATE 17.40 Până la această oră, la Chişinău au votat peste 201.000 de oameni, reprezentând 31,65% din numărul total de alegători. 

UPDATE 16.30 Până la această oră, la Chişinău au votat peste 177.500 de oameni, reprezentând 28% din numărul total de alegători. 

UPDATE 15.10

s

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot duminică, 3 iunie, în cadrul alegerilor anticipate din Chişinău. Ea susţine că a votat pentru un primar „Care să administreze corect şi eficient municipiul“. „Am votat pentru un primar care să administrteze corect şi eficient resursele municipiului Chilşinău, care să îmbunătăţească condiţiile de viaţă pentru toţi locuitorii municipiului, pentru un primar care să nu ne mintă, care să nu ne divizeze în aliaţii săi şi în duşmanii săi, pentru un primar care să ne respecte pe noi toţi“, a declarat Maia Sandu imediat după ce şi-a exprimat opţiunea electorală.

UPDATE 14.20 Andrei Năstase a depus câteva contestaţii, invocând încălcări flagrante ale legislaţiei, care, potrivit lui, au fost depistate la mai multe secţii de votare. Într-un comunicat, se menţionează că persoane neidentificate, exponenţi ai PSRM, au întocmit şi au depus mai multe cereri în numele unor persoane care, chipurile, se află în imposibilitate de a se deplasa la secţia de votare, solicitând votarea cu urna mobilă.

UPDATE 13.20 Până la această oră, la Chişinău au votat peste 123.400 de oameni, reprezentând 19,5% din numărul total de alegători. Cei mai activi sunt alegătorii cu vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani –  31,95%, aceştia fiind urmaţi de votanţii cu vârsta de peste 71 de ani – 31,64%. În suburbii, cei mai activi sunt alegătorii din oraşul Codru. Cea mai scăzută prezenţă se înregistrează la Budeşti, unde au votat 10,15% din alegători.

UPDATE 11.40 Până la această oră, la Chişinău au votat peste 81.800 de oameni, reprezentând 12,9% din numărul total de alegători.

UPDATE

Igor Dodon vot privesc.eu

11.35 

Preşedintele Igor Dodon a afirmat, la ieşirea din secţia de votare, că: „Este un vot extrem de important. Am votat pentru un profesionist şi am ferma convingere că, în sfârşit, chişinăuienii vor face alegerea corectă în favoarea profesionalismului şi nu show-urilor, populiştilor ş.a.m.d”. „Vreau să îndemn toată lumea să ieşim la vot. Eu am încredere în votul chişinăuienilor. Astăzi începem o etapă nouă pentru capitala noastră”, a declarat Igor Dodon.

UPDATE

Imagine indisponibilă

11.15

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, susţine că a votat pentru ca lucrurile bune care au fost începute să continue: „Să avem un oraş cu care să ne mândrim, în care lumea e fericită”. Potrivit liberalului, „un primar trebuie să fie ca Dorin Chirtoacă - gopodar”.

UPDATE 11.00 Candidatul socialiştilor la funcţia de primar, Ion Ceban, a declarat că a votat pentru un primar care să fie preocupat de administrarea oraşului, dar nu de politică şi ifeologii. „În primul rând pentru faptul că în toţi anii de mandat a primarilor, oamenii se gândesc la ceea ce este cu adevărat important pentru oraş, canalizare, drumuri, apeduct, transport public.

Ion Ceban privesc.eu

Eu vreau sincer, ca toţi cei care merg azi la vot, anume de aceste lucruri şi raţiuni să se conducă şi să aleagă un viitor primar care să se ocupe de aceste lucruri, nu de ideologii, politici, multe alte nuanţe care nu au treabă cu administraţia oraşului”, a afirmat Ion Ceban. El a mai precizat că va continua unele proiecte bune lansate de Dorin Chirtoacă, subliniind că restul le vor face socialiştii.

UPDATE 10.30 Până la această oră, la Chişinău au votat peste 50.000 de oameni, reprezentând 7,9% din numărul total de alegători.

UPDATE 10.10 Vicepreşedinte PL, ex-candidatul la funcţia de prima de Chişinău din primul tur, Valeriu Munteanu: „Am votat pentru un Chişinău european. Am votat pentru a da speranţă Chişinăului şi a da speranţă Republicii Moldova că se poate îndrepta către UE, către standardele autentice a acestei comunităţi, pentru a scăpa în mod cert de imperialimsul velicorus, care ne paşte inclusiv prin greşeala acestor alegeri”.

UPDATE

Imagine indisponibilă

10.00

Preşedinta socialiştilor, Zinaida Greceanîi: „Am votat pentru un primar gospodar, care va avea grijă de Chişinău, de locuitorii Chişinăului, ca Chişinăul să devină într-adevăr un oraş foarte simpatic şi confortabil. Asta e important pentru toată lumea”. „În opinia ei, „astăzi toată lumea vine cu nădejde în suflet că, în sfârşit, va avea un primar gospodar, care nu va distruga capitala R. Moldova, dar va făuri şi va face ceva ca să fie bine în Chişinău şi să ne mândrim”.

UPDATE

Imagine indisponibilă

9.45

Candidatul comun al PAS şi PPDA, Andrei Năstase, şi-a exprimat dreptul la vot. „Am venit la vot pentru că este o responsabilitate a noastră, a tuturor care ţin la acest oraş, la această ţară. Am votat cu multă încredere, cu speranţă, am votat cu gândul la un viitor mai bun la noi acasă, am votat pentru valorile mele, care sunt sigur că sunt împărtăşite de multă lume. Am votat pentru adevăr, demnitate, pentru respect, pentru oameni. Doar aşa putem făuri democraţie, stat de drept, economie funcţională, locuri de muncă, doar aşa ne putem recupera libertatea noastră”. a declarat Andrei Năstase. El s-a arătat sigur că cetăţenii „vor alege un primar demn, curajos, un primar capabil să schimbe lucrurile în bine, cu o viziune clară, ce îşi propune drept prioritate transformarea Primăriei într-o instituţie în slujba oamenilor”. „E timpul ca instituţiile statului să servească locuitorii, să servească orăşenii, pe cei care trăiesc în suburbii, să le facă viaţa mai confortabilă”, a adăugat Năstase. Politicianul a îndemnat alegătorii să iasă la vot în număr cât mai mare. „Prezenţa noastră masivă la vot este coşmarul guvernarii, care şi-a bătut joc de acest oraş, de această ţară. Votaţi cu raţiune, cu responsabilitate, cum vă dictează inimile proprii, dar votaţi. Este esenţial ca numarul celor care iese la vot să fie foarte mare”, a subliniat Năstase.

UPDATE 9.15 Până la această oră, la Chişinău au votat peste 24.000 de oameni, reprezentând 3,85% din numărul total de alegători.

UPDATE 9.10 Cel mai activ sector este, la această oră, Botanica, în timp ce alegătorii din suburbii par mult mai greu de mobilizat, aici rata de participare fiind, deocamdată, cea mai scăzută.

UPDATE 8.55 Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost şi el matinal şi şi-a exprimat deja opţiunea electorală. „Am votat ca să punem punct instabilităţii de la Primărie, în primul rând. Cu regret, în Primărie am avut orice, numai nu eficienţă şi nu lucru. Alegerea nu este una uşoară, deoarece pe parcursul acestei campanii am văzut diverse dezbateri, doar că nu în privinţa treburilor Primăriei şi a oraşului, dar mai mult confruntare politică.Totuşi, sper că după ziua de astăzi, cel puţin un an, până la alegerile ordinare, să începem să simţim şi noi, cei din Chişinău, că apare o eficienţă, că apare o grijă faţă de oraş. Astăzi, să câştige cel care e mai bun şi să facă treabă la Primărie“, a declarat Candu.

Candu

UPDATE 8.00 Fostul primar al Chişinăului, demisionarul Dorin Chirtoacă, s-a prezentat dimineaţa devreme la urne. „Am votat pentru că îmi pasă. Asta îi indemn pe toţi locuitorii din Chişinău. Doar aşa putem vorbi despre faptul că locuitorii au primarul lor. Le mulţumesc pentru cei 11 ani de activitate. Nu am dorit să-mi dau demisia, dar nu am avut altă soluţie. Ieşiţi din casă dacă vă pasă. Cum vor vota azi locuitorii Chişinăului, aşa va fi. Proiectele mele vor merge înainte. Avem şansa să continuăm proiectele cu ajutorul primarului. Dacă vom avea un rezultat proeuropen, la Primărie nu va fi uşor, dar cel puţin se va merge înainte. Dacă vom avea un rezultat proeuroasiatic, va fi mai complicat şi vom avea continuarea uzurpării puterii la Primărie prin alte scheme, împreună cu dictatura de la nivelul central“, a declarat fostul primar la ieşirea din secţia de votare.

d

UPDATE 7.45 La ora 7.45, rata de participare la vot era următoarea: în sectorul Botanica – 1, 09%, în sectorul Centru – 1, 07%, în sectorul Râşcani – 1, 06% şi în sectoarele Ciocana şi Buiucani – câte 1, 04%. În suburbii s-a înregistrat o prezenţă la vot de 1, 01%.

UPDATE 7.00 Secţiile de votare au fost deschise la Chişinău. Pentru procesul de vot au fost tipărite 634.547 de buletine, 408.080 în limba română şi 226.467 în limba rusă. În turul doi de alegeri, nu se impune o rată de participare obligatorie pentru validare. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.


Locuitorii din Chişinău sunt aşteptaţi la urnele de votare duminică, 3 iunie, pentru a-şi alege primarul Capitalei. În turul II al alegerilor anticipate, cauzate de demisia primarului Dorin Chirtoacă, bătălia se va da între Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiştilor (PSRM), condus de facto de preşedintele Igor Dodon, şi Andrei Năstase, candidatul comun al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) şi al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu. În primul tur de scrutin, socialistul Ion Ceban a acumulat 41% din voturile alegătorilor, iar Andrei Năstase – 32%. Prezenţa la vot a fost una destul de scăzută – 35%. Cu toate acestea, şansele ambilor candidaţi par a fi egale. 

Năstase, susţinut de proeuropeni 

Andrei Năstase (42 de ani) va reprezenta în turul doi de scrutin raproape toate partidele proeuropene, după ce mai multe formaţiuni şiau anunţat sprijinul pentru candidatura sa, printre care Partidul Liberal sau Partidul Unităţii Naţionale. Din acest motiv, Năstase a fost dur criticat de Ceban, care l-a acuzat pe acesta că acceptă susţinerea unor partide cu care se află în conflict deschis, iar unele chiar au fost sau încă sunt la guvernare.

Socialistul a mai dat de înţeles în acest context că oamenii care anterior au comis diferite ilegalităţi, acum s-ar aduna în jurul lui Andrei Năstase, precum Iurie Leancă, Dorin Chirtoacă sau Anatol Şalaru, în speranţa de a forma o alianţă proeuropeană şi la parlamentare. Andrei Năstase este de meserie avocat. A intrat în politică în 2015, atunci când a fost unul dintre liderii protestelor antiguvernamentale. În toţi aceşti ani, Năstase s-a poziţionat ca fiind un proeuropean, în opoziţie faţă de guvernarea PL, PLDM, PD şi, în mod special, faţă de oligarhul Vlad Plahotniuc. Campania lui Năstase s-a concentrat în mare parte pe tema anticorupţie. El consideră că, odată cu lichidarea schemelor ilegale din Primărie, se vor găsi bani pentru soluţionarea problemelor din Chişinău. Pentru a demonstra deschiderea sa faţă de UE şi, în special, de România, Andrei Năstase a fost în mai multe vizite în câteva oraşe româneşti, în baza unui parteneriat semnat cu PNL, unde a avut diverse întrevederi cu primarii români, arătându-se dispus să preia experienţa unor primari precum cei din Oradea, Cluj sau Timişoara. Dar şi primarii români s-au arătat încântaţi să sprijine Chişinăul, dacă Năstase va ajunge primar.

Ion Ceban, sprijinit de preşedinte 

Ion Ceban (37 de ani) este sprijinit nu doar de socialişti, dar şi de preşedintele ţării, prorusul Igor Dodon. Ceban este consilier municipal din 2015. În stilul lui Igor Dodon, Ion Ceban a declarat că este pentru relaţii bune atât cu Vestul, cât şi cu Estul, subliniind că are mulţi prieteni în UE, chiar şi în România şi că va prelua experienţa, unde va fi cazul, fie de la Budapesta, fie de la Minsk. El respinge acuzaţiile că este omul Moscovei şi precizează că, atunci când oponenţii săi nu mai au argumente, folosesc astfel de mesaje în spaţiul public. Dacă în cazul lui Andrei Năstase mai multe partide şiau declarat sprijinul, în cazul socialistului lucrurile stau diferit. Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin, a decis să boicoteze această campanie electorală, la fel ca Partidul Nostru, condus de către Renato Usatîi.

Cu alte cuvinte, şansa lui Ion Ceban să acumuleze voturi în plus stă în alegătorii care nu s-au prezentat la vot în primul tur şi acum vor fi decişi să-l voteze sau în voturile alegătorilor ex-primarului interimar Silvia Radu, care a obţinut 17,65% în primul tur, iar pe motiv că a fost candidat independent, nu prea e clar către cine se vor îndrepta alegătorii ei, mai ales că ea era văzută ca fiind candidatul guvernării şi a fost criticată de ambii candidaţi. Ion Ceban este acuzat de Andrei Năstase că ar fi o persoană comodă pentru Vlad Plahotniuc, că ar fi participat la mai multe scheme de corupţie din Primărie şi că nu a întreprins nimic la fărădelegile din municipalitate, acuzaţii respinse de socialist.

Analistul politic Anatol Ţăranu a afirmat că dacă va câştiga Ion Ceban, atunci sistemul se va menţine, iar dacă la şefia Capitalei va veni Andrei Năstase, căruia expertul îi dă şanse de câştig, atunci lucrurile pentru sistem devin periculoase. În opinia lui, dacă în turul doi nu se va reuşi creşterea ratei de participare la vot peste 45%, atunci partidele proeuropene vor fi în pierdere. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla dacă nu vor exista metode de mobilizare a electoratului proeuropean. Într-o analiză pentru IPN, Dionis Cenuşă a afirmat că preluarea Primăriei de către socialişti va stimula retorica geopolitică pentru alegerile parlamentare din 2018, unde democraţii ar putea să atragă mai uşor votanţii proeuropeni indecişi, dar şi să dilueze critica opoziţiei extraparlamentare. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite