Alegeri locale Chişinău: Ion Ceban îşi doreşte o Primărie deschisă şi transparentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Locuitorii municipiului Chişinău nu vor mai aştepta luni întregi răspuns la petiţii sau eliberarea documentelor pe care le solicită subdiviziunilor Primăriei. Iar toate deciziile pe care le ia autoritatea publică locală vor fi publicate pe pagina electronică a Primăriei. Sunt promisiuni ale candidatului Partidului Socialiştilor la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, Ion Ceban a spus că lipsa de transparenţă generează corupţie. Asigurarea transparenţei la nivel local este unul dintre obiectivele incluse în platforma sa electorală şi urmează să fie aplicată chiar din primele zile de mandat. 

Pentru a asigura accesul cetăţenilor la informaţie, toate transcrierile şedinţelor Consiliului municipal Chişinău, ale executivului şi comisiilor vor putea fi accesate online, la fel ca şi arhivele video. Ion Ceban îşi propune să digitalizeze documentele administraţiei publice locale şi să le păstreze într-o arhivă unică, la care oamenii să aibă acces.

Potrivit candidatului PSRM, astăzi cetăţenii sunt nevoiţi să umble luni bune pe drumuri pentru a obţine un act, iar uneori chiar să plătească bani. Ion Ceban vrea să rezolve această problemă prin crearea unui centru de furnizare a serviciilor, conform principiului de „ghişeu unic”.

Termenele de eliberare a documentelor vor fi strict reglementate. Un alt obiectiv este crearea centrului electronic de adresări şi lansarea sistemului „casa electronică”, care va permite solicitantului să acceseze informaţii despre blocul în care locuieşte, cum ar fi programul reparaţiilor sau informaţii despre întreruperile anunţate de furnizori.

Ion Ceban spune că imediat cum va ajunge primar va dispune reactualizarea paginii web a Primăriei, astfel ca informaţiile să fie disponibile în trei limbi: de stat, rusă şi engleză. Actele din Primărie şi preturi vor fi traduse şi în limba rusă pentru a asigura accesul vorbitorilor de rusă la acestea. Iar structurile din administraţia locală vor fi obligate să emită răspuns în limba rusă, în cazul în care şi demersul este formulat în rusă. Pentru a asigura traducerile vor fi folosiţi bani din buget, dar şi implicată muncă de voluntariat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite