Aleşii locali se plâng pe controlul administrativ excesiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile publice locale acuză un control administrativ excesiv. De asemenea, se plâng pe lipsa angajaţilor în cadrul administraţiilor locale, din cauza salariilor mici. Acestea solicită descentralizarea politicii de cadre şi a sistemului de remunerare.

Problemele cu care se confruntă primarii în localităţi au fost discutate în cadrul unei şedinţe comune a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) cu membrii Cabinetului de miniştri, în frunte cu premierul Pavel Filip, transmite IPN.

Aleşii locali au cerut revizuirea temeiurilor pentru tragerea la răspundere penală, administrativă şi disciplinară a aleşilor locali sau a funcţionarilor locali, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei. La fel, au solicitat corelarea competenţilor legale cu nivelul de remuneraţie şi capacităţile instituţionale.

Primarul oraşului Străşeni, Valentina Casian, a declarat că în localiate din cei 12 funcţionari publici prevăzuţi există doar cinci. Printre vacanţe este şi funcţia de jurist. În condiţiile în care un şir de decizii ale consiliului local se află în instanţă, primarul, în loc să-şi exercite atribuţiile directe, umblă prin judecată ca să demonstreze că a avut dreptate atunci când a înaintat un proiect de decizie sau altul.

Primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a menţionat că un funcţionar public ridică în medie un salariu de 2.200 de lei, inclusiv juriştii sau alţi specialişti din administraţia locală. Cu tot cu adaosul prevăzut de categoria specializării, salariul urcă până la 3.800 de lei. Cei care nu sunt funcţionari au salarii între 1.080 şi 1.600 de lei. Cu aşa ofertă nu-i convingi pe mulţi să se angajeze, iar fără profesionişti nu ai cu să asiguri performanţă şi continuitate, a spus edilul.  

Reprezentanţii autorităţilor locale solicită adoptarea unor măsuri concrete pentru creşterea veniturilor bugetelor locale. Primarul satului Feşteliţa, din raionul Ştefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, a propus ca impozitul pe venit achitat de către întreprinderile agricole din localităţi să rămână integral în bugetul localităţilor, ca să fie investit în infrastructură.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că la nivelul Guvernului se cunoaşte despre existenţa problemelor din localităţi şi în acest sens este nevoie de existenţa platforme comune de lucru.

Preşedinta CALM, Tatiana Badan, a precizat că săptămâna viitoare urmează să aibă loc o şedinţă cu reprezentanţii Cancelariei de Stat, pentru a decide asupra formatului de conlucrare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite