Alexandru Jizdan: Şoferul prins la volan în stare de ebrietate avansată va răspunde penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO politia.md
FOTO politia.md

Conducătorii auto care vor fi depistaţi la volan în stare de ebrietate avansată vor răspunde penal în faţa legii. Aşa prevede noul pachet de legi care mai este supranumit „pachetul anti-alcool”. Declaraţia a fost făcută de către ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit ministrului, în Republica Moldova cultura de a conduce şi responsabilitatea şoferilor sunt foarte joase. Prevederile noi, spune el, sunt în beneficiul cetăţenilor, în beneficiul oamenilor care vor ca legea să fie respectată. 

„Noi vrem ca pedeapsa să fie inevitabilă. Persoane de ordinul miilor scăpau basma curată. Alţii recidivau şi omorau cetăţeni de-ai noştri care aveau dreptul la un viitor”, a afirmat Alexandru Jizdan.

Ministrul de interne spune că motivul principal care a stat la elaborarea legilor sunt numărul mare de accidente rutiere, mortalitatea foarte mare pe trasee şi numărul foarte mare de conducători auto prinşi în stare de ebrietate. 

„A venit timpul unei schimbări. Oamenii trebuie să înţeleagă că atunci când va fi aplicată legea, pedeapsa nu va putea fi evitată. Persoana care va fi prinsă în stare de ebrietate avansată va răspunde penal.”, a adăugat el.

Ministrul a declarat că până acum lipsirea de dreptul de a conduce era pe un termen mai mare, de la doi la trei ani. Acum, persoana care va fi depistată cu o concentraţie de alcool între 0,15 şi 0,30 militari în aerul expirat, va putea fi suspendată de dreptul de a conduce de la 6 la 12 luni. 

„Atunci cânt persoana va fi depistată în stare de ebrietate avansată, adică cu 0,30 de mililitri de alcool şi mai mult, amenda nu va mai putea fi aplicată, doar sancţiuni de genul muncă neremunerată în folosul comunităţii, anularea permisului de conducere”, a declarat Alexandru Jizdan. 

Ministrul a explicat că, la distanţă de patru ani de la retragerea carnetului, şoferul respectiv va trebui să susţină din nou un examen pentru obţinerea permisului şi să treacă un curs de 10 zile anti-drog, care se va desfăşura sub auspiciul Inspectoratului Naţional de Probaţiune şi va costa patru mii de lei. 

„Şi după toate acestea, va putea primi permisul înapoi”, a spus Alexandru Jizdan.

În plus, modificările prevăd că evacuarea maşinilor atunci când va fi depistat şoferul în stare de ebrietate va fi efectuată de o întreprindere de stat. Totodată, evacuarea va putea fi făcută în cazurile în care maşina este parcată în locuri interzise sau împiedică maşinile de salvare să ajungă la locul solicitării.

Ministrul speră că pachetul de acte va fi votat în Parlament în sesiunea primăvară-vară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite