Alexandru Tănase: Constituţia Moldovei le permite cetăţenilor lichidarea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Alexandru Tănase, a declarat marţi, 22 august, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Legea Supremă permite moldovenilor lichidare statului. Astfel, Tănase confirmă îngrijorările lui Igor Dodon, care a propus anterior modificarea Constituţiei, în aşa fel ca să nu fie posibilă lichidarea statului şi Unirea cu România.

Alexandru Tănase a fost întrebat de jurnalista Europei Libere la ce bun să mai existe statul Republica Moldova după 26 de ani de independenţă, în condiţiile în care instituţiile sunt nefuncţionale, iar politicienii acţionează doar în interes personal.

„Şi aici este decizia moldovenilor. Dacă moldovenii decid că acest stat nu mai are rost să-l păstreze din cauză că beneficiază doar elitele, dar nu şi ei, nu au decât să ia o decizie să lichideze acest stat. Constituţia moldovenească permite acest lucru. Dacă vor să-l păstreze, să fie buni şi să se implice. Să nu voteze idioţi, să se debaraseze de trecutul sovietic, să nu-şi păstreze reflecţiile staliniste, care au fost inoculate în mentalitate de-a lungul anilor. Să aleagă altceva care îi va duce în altă direcţie, altă paradigmă nu există”, a declarat Tănase.

Atunci când ex-preşedintele Curţii Constituţionale spune că Legea Supremă ar permite lichidarea statului moldovenesc, el se referă la articolul 142 din Constituţie: „Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

Anume modificarea acestui articol a fost insistent solicitată de preşedintele Igor Dodon, care afirma anterior că prin intermediul prevederii constituţionale respective s-ar încerca Unirea cu România, deoarece permite modificarea statutului ţării prin referendum. Dodon chiar a înaintat Parlamentului un proiect de lege de revizuire a Constituţiei.

„În Constituţia RM din start a fost inclusă posibilitatea de anulare a statalităţii Republicii Moldova. Nu ştiu cine a făcut-o la începutul anilor 90”, sublinia Igor Dodon în decembrie 2015.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite