Ambasada Marii Britanii la Chişinău dezminte informaţia că Krasnoselskii a întreprins o vizită oficială la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gospmr.ru
FOTO president.gospmr.ru

Ambasada Marii Britanii la Chişinău dezminte informaţia că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, ar fi întreprins pe 16 iunie o vizită oficială la Londra, după ce site-ul oficial al „Preşedinţiei” regiunii transnistrene a scris că Krasnoselskii a fost într-o vizită de lucru.

„Mai mulţi reprezentanţi politici din Transnistria au efectuat o vizită privată, nu aşa cum a fost raportat în mod eronat, o vizită oficială, în Marea Britanie la începutul acestei săptămâni. În timpul vizitei, au avut o întrevedere la MAE cu Directorul suplimentar pentru Europa de Est şi Asia Centrală, Nicola Pollitt. Această întrevedere nu a stabilit un precedent”, se arată în comunicatul de presă al instituţiei diplomatice.

De asemenea, se mai menţionează că poziţia britanică privind Transnistria este clară şi de lungă durată: „rămânem angajaţi să sprijinim o soluţionare comprehensivă şi paşnică a conflictului nerezolvat din Transnistria, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria. Doamna Pollitt a reiterat această poziţie în timpul întrevederii. Orice sugestie precum că poziţia Regatului Unit s-ar fi schimbat sau precum că am recunoaşte Transnistria este incorectă”.

„Doamna Pollitt a încurajat vizitatorii să se angajeze într-un dialog constructiv cu Chişinău şi să se concentreze asupra beneficiilor concrete pe care progresul in Grupurile de lucru le-ar putea aduce cetăţenilor de pe ambele maluri”, se notează în comunicat.

Ambasada informează că Regatul Unit continuă să sprijine negocierile privind procesul de reglementare în formatul „5+2”, precum şi reuniunile în format „1 + 1” şi în Grupurile de lucru. 

„Susţinem pe deplin contribuţia mediatorilor şi observatorilor şi exprimăm recunoştinţa noastră faţă de OSCE şi, în special faţă de anterioara preşedinţie a Germaniei şi actuala preşedinţie a Austriei, pentru activitatea lor constructivă, inclusiv cu privire la Declaraţia Ministerială din 2016 privind procesul de reglementare bazat pe rezultate. Nici MAE, nici Ambasada Britanică la Chişinău nu au făcut declaraţii precum că „Marea Britanie susţine poziţia liderului Transnistriei" şi nici nu am exprimat „sprijinul pentru organizarea cât mai curând posibil a întrevederii Conferinţei Permanente”

Amintim că, potrivit unui comunicat de presă al „Preşedinţiei” de la Tiraspol, preşedintele nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii, a efectuat vineri, 16 iunie, o vizită de lucru în Marea Britanie, la Ministerul Afacerilor Externe de la Londra. Delegaţia condusă de Krasnoselskii a avut o întrevedere cu directorul pe relaţii cu Europa de Est şi Asia Centrală, Nicola Pollit.

„În cadrul discuţiilor au fost abordate mai multe probleme legate de relaţiile bilaterale dintre Transnistria şi Marea Britanie. În aceast context, a avut loc un schimb de opinii vizavi de realizarea pe teritoriul Transnistriei a unor proiecte socio-umanitare, inclusiv implementate pe linia Ambasadei Marii Britanii”, se arată în acelaşi comunicat.

Speakerul Andrian Candu a comentat sâmbătă, 17 iunie, vizita de lucru la Londra a preşedintelui nerecunoscut de la Tirapsol, Vadim Krasnoselskii. Şeful Legislativului s-a arătat sceptic că informaţia ar fi veridică, însă a dat asigurări că va solicita de la MAE o confirmare a acestui fapt, iar dacă se adevereşte va cere şi explicaţiile de rigoare de la autorităţile Marii Britaniei. 

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite