Americanii au trecut Prutul, din interes strategic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
60

Momentul trecerii din stânga în dreapta Milcovului, de azi, a unor subunităţi americane a devoalat atât primitivismul unor pigmei politici din stânga Prutului, cât şi perceperea romantică a prezenţei Unchiului Sam pe pământul românesc din dreapta Nistrului. Bomboana pe coliva aroganţei unor dâmboviţeni a fost reactivarea, după Sf. Paşti, a cădelniţei antiunioniste, în buna tradiţie a defetismului celor ce îşi fac din asta un titlu de glorie.

Câteva lucruri se cuvin a fi lămurite. Nu este prima participare a unor militari americani, pe teritoriul României răsăritene, la antrenamente comune cu cei ce apără Tricolorul între Prut şi Nistru. Exerciţii comparabile au mai fost, la nivel de pluton şi companie, inclusiv cu participarea unor militari din dreapta Prutului, în baza unui firesc parteneriat între ţări membre ale NATO şi state care aspiră la integrarea în comunitatea care are drept stindarde recunoscute libertatea, nu asuprirea, egalitatea, nu diferenţe inventate de propaganda imperială, independenţa, ca o stare de fapt, nu ca un pretext pentru integrarea în comunitatea fostelor state sovietice, integritatea teritorială reală, nu cea amputată de dislocări forţate, manu militari, numite, pentru prostirea celor mulţi, unilateral informaţi de televiziunile răsăritene, Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, mai nou Republicile Populare, vorba vine, Doneţk şi Lugansk.

Cei 200 de militari din Regimentul 2 Cavalerie al SUA constituie, însă, prima prezenţă semnificativă ca mărime a efectivului implicat, ca număr al blindatelor, al altor maşini specifice acţiunii geniştilor care vor coopera cu camarazi din armata de peste Prut, mică, dar dârză.

Da, este primul exerciţiu de tipul show of force, cu trecerea demonstrativ, a unor blindate expuse publicului tocmai pentru a invita pe cei vizaţi să îşi tempereze un anumit tip de discurs. Este pentru prima oară când, de 9 mai, în timp ce la Tiraspol se va defila, ca de obicei, după model sovietic, în Chişinău vor fi la vedere blindate americane.

Este un semnal public, clar, de confirmare a faptului că dacă discuţia despre reunificarea celor două state româneşti va mai continua, în privinţa locului landului dintre Prut şi Nistru, pe harta Europei, aici, cu toată neutralitatea invocată, cu disperare, de apostolii trecutului, nomina odiosa, europenii dintre Ucraina şi România, aşa cum am mai scris, beneficiază, de facto, de un protectorat american, până mai ieri marcat de low visibility/vizibilitate minimă, acum scos pe prima scenă a Chişinăului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, chiar de 9 mai.

Numai neinformaţii ar putea ignora mesajul implicit, conform căruia interesul strategic al celor de la Pentagon, care acţionează în baza aprobării preşedintelui SUA, a impus o asemenea demonstraţie de forţă / show of force, inclusiv imagologică. Restul sunt detalii tehnice ce ţin de invocata şi necesara deminare a dispozitivelor explozive, rămase te miri unde, după încheierea războiului din Transnistria.

Primul personaj care a căzut în capcana propriei necunoaşteri a realităţilor comunităţii euroatlantice a fost europeanul Igor Dodon, cel ce a scris, infantil, pe pagina lui de facebook:

„Deputaţii socialişti, împreună cu activiştii socialişti, au blocat punctul de trecere în Republica Moldova prin vama Suculeni, astfel verifică documentele soldaţilor şi echipamentelor NATO”.

NATO verificat de Dodon!!!

Cel mai prost banc de la Chişinău. Din acest moment, Dodon poate spune adio şansei sale de a ajunge, undeva, cândva, preşedintele a nici trei milioane de pământeni care respiră între Nistru şi Prut.

Americanii, spre deosebire de răsăriteni, notifică celor din Est toate mişcările de trupe şi tehnică de luptă, motiv pentru care Moscova nu este luată prin surprindere nici de cele două companii aparţinând Regimentului 2 Cavalerie al SUA, prezente acum la Chişinău, nici de tancurile şi blindatele americane care au fost încărcate pe un feribot, a se vedea imaginile de mai jos, pentru a ajunge în Georgia.

image

Subunităţile de blindate americane destinate unor exerciţii cu militarii georgieni au fost trimise spre Tbilisi concomitent cu cele care au ajuns la Chişinău, semn al determinării SUA de a proba public menţinerea parteneriatelor bilaterale, pe plan militar, cu momentana statalitate dintre Prut şi Nistru, dar şi cu ce a mai rămas din Georgia, văduvită de Abhazia şi Osetia de Sud, aflate sub protectorat militar clar rus.

image

Militarii americani au trecut Prutul în baza unei viziuni, nu a unui moft, nicidecum a testării răsăritenilor, care ştiu exact efectivele, tehnica de luptă, natura exerciţiilor, locurile de desfăşurare, data plecării celor din Regimentul 2 Cavalerie al SUA.

image

Însă, pentru unii neştiutori de la Bucureşti şi Chişinău, prezenţa robustă a contingentului militar american, generează reacţii comice, menite doar a justifica previzibile gesturi publice, în viitoare campanii electorale. Antiunioniştii de pe Bîc, care se bat cu pumnul în piept pentru statalitatea inventată de sovietici pentru România răsăriteană, ar trebui să fie un pic mai atenţi la recente declaraţii ale unor oficiali de la Moscova, care indică disponibilitatea pentru dialog cu SUA.

Şi din proprie experienţă afirm că există o disponibilitate similară, pentru convorbiri graduale, şi cu România, bazate pe înţelegerea intereselor naţionale ale celor două părţi. Cinicii de pe Dâmboviţa, deşi se dau în stambă ca unici deţinători ai adevărurilor despre prezentul şi viitorul României răsăritene - o mare minciună alimentată doar de faptul că sunt cultivaţi de zone din media care aplică formula că au înţeles şi execută, întocmai şi la timp, câte un telefon întâmplător primit…-, afirmă că nu e nevoie de referendum.

În primul rând, teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost desprins de România prin ocupaţie militară, nu prin referendum. În al doilea rând, în condiţiile menţinerii dominaţiei copioase a presei pro-ruse, în landul dintre Nistru şi Prut, dar şi a aducerii, în presa de acolo, românească, a defetiştilor cunoscuţi de la Bucureşti, la nivel imagologic situaţia nu se va schimba peste noapte.

Este deplorabilă bucuria celor care doar constată sec procentajul unioniştilor de peste Prut, uitând să îşi amintească ce demnităţi au avut în statul român şi nu au mişcat un deget în favoarea apropierii fraţilor dezuniţi de pactul de neagresiune sovieto-german.

Nici în parlamentul Republicii Democrate Germane nu exista un partid pentru unirea cu Republica Federală Germania, iar la nivelul opiniei publice nu se permitea niciun sondaj care să indice câţi vor unirea RDG cu RFG. Şi totuşi, desigur în alte condiţii istorice, reîntregirea naţiunii germane a fost reuşită. O reîntregire relativ parţială, pentru că mai există teritorii germane care se află la est de graniţa Germaniei de azi cu alte state europene.

Realitatea cruntă este că, din păcate, mai există orgolii nemăsurate la apostolii reunificării, de la Chişinău, dar şi de la Bucureşti, dovadă numărul mare de personalităţi politice, lideri ai manifestaţiilor de stradă, care cred, fiecare în parte, că reinventează apa caldă şi mersul pe jos. Nu se poate face reunificarea acum pentru că fiecare dintre apostolii menţionaţi vrea să fie el în capul trebii, iar ceilalţi să i se alăture.

Nu aşa a fost reîntregirea naţională la 1 Decembrie 2018, zi invocată ca o viitoare minune, dar pe care o putem rata cu orgoliile nemăsurate ale unora, cu cinismul unor băieţi de băieţi, din zona celor ce ştiu multe, au avut şi fonduri pe măsură şi nu au obţinut decât schimbări de identitate politică şi de loialitate mafiotă în stânga Prutului. Iar comisiile parlamentare de resort au dormit în tihna unor pagini presărate cu informaţii de adormit copiii mari.

Oricât de atotştiutori par unii de la Bucureşti, miza reîntregirii naţionale nu a constituit niciun dosar serios pe masa vreunui şef de stat postdecembrist, sau premier, ci doar un pretext de exerciţii oratorice pentru câştigarea voturilor celor care sperau, pe termen scurt, la o viaţă mai bună.

După cum decurg lucrurile, în altă parte sferele de influenţă par a fi fost deja discutate, cu un final diferit de plictisitoarele luări de poziţie ale antiunioniştilor puţini, dar bine poziţionaţi mediatic. Doar momentan.

**********************************************************

NOTA BENE:

NOUL COMANDANT SUPREM AL FORŢELOR ALIATE ÎN EUROPA

ESTE GENERALUL AMERICAN CURTIS M. SCAPARROTI.

*****************************

ACTUALIZARE, LA 5 MAI 2016, ora 11.55:

Cu ocazia Zilei Victoriei, Excelenţa Sa, Oleg Malginov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, va oferi vineri, 6 mai 2016, o recepţie.

EXCELENŢA SA OLEG MALGINOV, A AFIRMAT, ÎN CADRUL INTERVIULUI ACORDAT POSTULUI 6TV, CARE VA FI DIFUZAT DUMINICĂ, 8 MAI 2016, LA ORA 20.30, fiind apoi inserat pe acest blog:

image

"Destul de multe ţări europene au păstrat dialogul cu Rusia, la nivel înalt. Totul depinde de faptul dacă conducerea României ar dori să depăşească această pauză şi de ce anume este gata să spună. Adică dacă există un interes naţional, Rusia este întotdeauna gata îl susţină. "

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite