Andrei Năstase, despre referendum: A avut de câştigat Plahotniuc, cel care a preluat Primăria fără alegeri prin Silvia Radu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO
FOTO

Liderul PPDA, Andrei Năstase, afirmă că de pe urma referendumului eşuat de duminică, 19 noiembrie, a avut de câştigat liderul PDM, Vlad Plahotniuc, prin faptul că în funcţia de primar general interimar va rămâne Silvia Radu.

„Practic, prin acest referendum, socialiştii - în faţa cetăţenilor Capitalei - au „legalizat” şi „legitimat” transferul Primăriei Chişinăului în mâna aşa-zişilor democraţi, fără alegeri, ilegitim, imoral şi profund nedemocratic”, a declarat Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

El consideră că în acest fel, preşedintele Dodon, fost lider al socialiştilor, şi-a plătit datoria pe care o avea la Plahotniuc din campania electorală, „când a beneficiat de sprijinul masiv al trustului de presă al preşedintelui aşa-zişilor democraţi, de resursele sale administrative şi financiare”.

„Marea vânzoleală la care am asistat în ultimele săptămâni e doar un zgomot de fond cât să acopere adevărata miză, anume aducerea în fruntea Primăriei Generale a unei persoane care nu a fost votată de nimeni şi care n-are nici o legitimitate în această funcţie”, a precizat Năstase.

El susţine că „problema de fond nu este demiterea lui Chirtoacă, suspendat, arestat, închis, eliberat etc, ci organizarea de alegeri locale anticipate, aşa cum se face într-un stat care respectă minime norme democratice”.

„Pe lângă aportul lui Dodon la legitimarea trecerii Primăriei Generale de la PL la PD, nu trebuie uitat însuşi Chirtoacă, care refuzând să-şi dea demisia şi să meargă în instanţă pentru a-şi demonstra nevinovăţia, a creat condiţiile necesare pentru blocarea anticipatelor, împingând Primăria Generală în braţele lui Plahotniuc”, a subliniat politicianul.

Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza prezenţei scăzute la vot, de 17,5% (107.500). Pentru ca referendumul să fie validat, la urne ar fi trebuit să se prezinte cel puţin 33% din cele peste 640.000 de persoane cu drept de vot.

Doar 93.720 de chişinăuieni au votat pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţie, din necesarul de 163.570 de voturi, adică mai mult decât numărul celor care l-au votat în alegeri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite