Andrei Popov: Ziua de 20 mai a arătat că schimbarea este posibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Ziua de 20 mai, când au avut loc alegeri noi în municipiul Chişinău, a arătat că schimbarea este posibilă. Rezultatele preliminare ale scrutinului, care arată că în turul doi au acces candidatul PSRM, Ion Ceban, şi candidatul comun al PPDA şi PAS, Andrei Năstase, vor insufla optimism oamenilor. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Andrei Popov, director al Institutului de Iniţiative Strategice, a afirmat că ziua de 20 mai a arătat că schimbarea este posibilă inclusiv pentru oamenii care au plecat sau se gândesc să plece nu doar din cauza salariilor mici, dar şi din cauza sentimentului că gata, nu mai pot face nimic şi trebuie să plece. 

„Iată, este un semnal puternic pentru aceşti oameni că voturile, totuşi, contează. Cu toate limitările specifice situaţiei Republicii Moldova, votul tău contează şi este un semnal foarte important care va încuraja lumea şi va imprima optimism”, a spus Andrei Popov.

Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici şi Reforme, consideră că votul alegătorilor contează şi mobilizarea este soluţia. 

„Dacă oamenii vor simţi că avem politicieni consecvenţi, care se ţin de cuvânt, că au pentru cine îşi da votul, noi vom ajunge să avem un stat din nou liber, democratic şi care va reveni pe calea sa firească”, susţine Ştefan Gligor.

Sorin Ioniţă, preşedintele Expert Forum din România, a menţionat că dacă oamenii îşi vor lua soarta în mâini, mergând la vot şi făcând de sine stătător alegerea, se poate începe o construcţie nouă. „Moldovenii s-au săturat să voteze umbre şi de aceea doi din trei au stat acasă”, spune expertul.

După procesarea tuturor proceselor verbale, rezultatele preliminare arată că cele mai multe voturi au fost adunate de candidatul socialist, Ion Ceban, care a acumulat 40,97% din sufragii, urmat de candidatul comun al PPDA şi PAS, Andrei Năstase, cu 32,12%. Pe locul trei s-a clasat candidatul independent Silvia Radu, care a acumulat 17,65% din voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite