Andrian Candu: Doar cei care au nostalgia pentru alte vremuri mai cred că vorbesc limba moldovenească. Tânăra generaţie înţelege că e limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, consideră că limba vorbită în Republica Moldova este limba română. Şeful Legislativului a declarat că şi-ar dori ca să fie modificat articolul 13 din Constituţie, fapt ce ar însemna înlocuirea limbii moldoveneşti cu limba română ca limbă de stat.

„Deşi, trebuie să recunoaştem că majoritatea cetăţenilor Republici Moldova, dacă nu greşesc peste 60 la sută, consideră că vorbesc limba moldovenească. Dar tânăra generaţie, toţi cei care sunt născuţi după 90 încoace înţeleg că, de fapt, ştiinţific vorbind e vorba de limba română, doar politic încă mai există o opinie şi doar cei care mai au nostalgia pentru alte vremuri”, a afirmat Andrian Candu duminică, 17 decembrie, la emisiunea „Replica” de la PrimeTV.

Speakerul a precizat că până în luna mai (proiectul de lege de modificare a articolului 13 din Constituţie nu poate fi votat, conform legislaţiei, mai devreme de şase luni de la data înregistrării acestuia) vor avea loc discuţii în interiorul PDM, în cadrul coaliţiei de guvernare şi în Parlament în vederea identificării unei soluţii cu privire la modificarea Constituţiei în acest sens. 

„E o chestiune delicată, e o chestiune sensibilă, e o chestiune care riscă să divizeze societatea. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi o posibilitate de a mulţumi toate părţile, pe toţi implicaţi”, a subliniat Candu.

Amintim că Guvernul de la Chişinău a dat aviz pozitiv în şedinţa de miercuri, 13 decembrie, iniţiativei legislative de modificare a articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova, prin care se urmăreşte înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” ca limbă de stat în Legea Supremă.

Igor Dodon a declarat recent că nu există o majoritate constituţională care ar vota includerea în Constituţie a limbii române.

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale de marţi, 31 octombrie. Preşedintele afirmă în Constituţia ţării, în datele recensămîntului populaţiei, dar şi în arhivele medievale este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc.

De asemenea, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova anunţă că se va împotrivi tentativei de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituţia ţării.

Şi vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a comentat decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău. Oficialul rus afirmă că decizia respectivă nu ar trebui să ne uimească, deoarece judecătorii Curţii deţin paşapoarte româneşti.

„De ce să ne mire? Din şase membri ai Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, cinci sunt români, conform paşaportului”, a menţionat Dmitrii Rogozin pe pagina sa de Facebook

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite