Andrian Candu: Republica Moldova se află într-o regiune cu riscuri înalte de intervenţie străină în alegerile electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Andrian Candu a discutat cu experţii Comisiei de la Veneţia miercuri, 18 octombrie, despre cadrul legal privind finanţarea partidelor politice de la Chişinău, dar şi a campaniilor electorale. Şeful Legislativului a explicat de ce guvernarea se împotriveşte ca formaţiunile politice să poată primi donaţii de peste hotare, subliniind că există riscul intervenţiei străine în alegeri.

În cadrul discuţiilor, Andrian Candu s-a referit, în special, la prevederile referitoare la pragul donaţiilor de către persoanele fizice pentru partidele politice, finanţarea de peste hotare, riscurile care există, precum şi importanţa consolidării competenţelor instituţiilor care trebuie să prevină şi combată aceste riscuri.

„Republica Moldova se află într-o regiune cu riscuri înalte de intervenţie străină în alegerile electorale. De aceea, modul de finanţare a partidelor este un subiect care trebuie reglementat cu mare atenţie. Suntem deschişi să ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia pentru a ţine pasul normelor democratice”, a declarat Andrian Candu.

Speakerul a menţionat că Legea privind partidele politice a fost, începând cu 2015, în centrul mai multor dezbateri şi propuneri venite atât din partea partidelor parlamentare, extraparlamentare şi a societăţii civile.

Preşedintele Parlamentului a vorbit şi despre schimbarea sistemului electoral de vot, începând cu alegerile parlamentare de anul viitor. Potrivit modificărilor operate de Parlament la Codul Electoral, sunt prevăzute o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalităţii de gen. 

Conform angajamentelor asumate faţă de partenerii de dezvoltare şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, pentru promovarea femeilor în politică, partidele care vor menţine cota existentă de 40% şi pentru circumscripţiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puţin 10%, care, conform unui coeficient va creşte cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament.

Delegaţia comună a Comisiei de la Veneţia, OSCE /ODIHR şi GRECO a anunţat că opinia Comisiei va fi făcută publică la începutul lunii decembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite