„Arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepţională”. Alexandru Tănase atenţionează judecătorii după demisia lui Iurie Obadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat marţi, 16 ianuarie, că arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepţională. Afirmaţia oficialului a fost făcută în contextul demiterii din funcţie a judecătorului Iurie Obadă, cel care l-a plasat după gratii pe tânărul Andrei Brăguţa.

„Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe judecătorul care l-a plasat nemotivat în arest preventiv pe Andrei Braguţa. Folosesc acest prilej pentru a reaminti tuturor judecătorilor responsabili de exercitarea controlului judiciar asupra măsurilor preventive: potrivit art. 5 CEDO şi practicii Curţii Europene, arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepţională (!), regula fiind judecarea in stare de libertate”, a menţionat Alexandru Tănase într-o postare pe Facebook.

Judecătorul Iurie Obadă care a emis mandat de arestare în august 2017 pe numele tânărului decedat în penitenciar, Andrei Braguţa, a fost demis din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin vot unanim. Magistratul s-a prezentat marţi, 16 ianuarie, în faţa membrilor CSM pentru a-şi justifica acţiunile, însă nu a reuşit să-i convingă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite