Băsescu: Moldova a suferit pierderi consistente ca urmare a ocupaţiei ruse din Transnistria. E o idee bună să ceară despăgubiri Rusiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Fostul lider de la Cotroceni Traian Băsescu a declarat luni, 22 ianuarie, că ideea preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, de angaja o companie internaţională de avocatură pentru a estima prejudiciul adus Moldovei de „ocupaţia rusă” în Transnistria este una bună.

„Chiar cred că este o idee bună şi din punct de vedere politic, şi din punct de vedere economic. Până la urmă e o ocupaţie ilegală. Federaţia Rusă s-a angajat în 1999 la Istanbul să retragă tot materialul militar şi trupele din Transnistria”, a afirmat Traian Băsescu la emisiunea „Important” de la TVC21. 

Ex-preşedintele român a subliniat că „este clar că Republica Moldova a suferit pierderi consistente urmare a acestei ocupări, la care Federaţia Rusă a renunţat oficial la Istanbul şi pe urmă s-a răzgândit”.

Potrivit lui, Chişinăul chiar are şanse să obţină despăgubiri din partea Moscovei pentru prejudiciul adus de Rusia în Transnistria începând cu anul 1992, de când teritoriul nu mai este ocupat de autorităţile constituţionale.

„E o chestie de litigiu, să ştiţi că nici Ucraina nu a crezut România îi va lua 10.000 de kilometri pătraţi din Marea Neagră. Şi când expertizele sunt făcute, este Tribunalul de la Haga, care emite decizii executorii. Aşa şi-a câştigat România 10.000 de kilometri în Marea Neagră”, a precizat fostul şef de stat.

În opinia sa, dacă va exista o expertiză internaţională oferită de o casă de avocatură recunoscută, „drumul spre Haga este la trei ore de Chişinău cu avionul”.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat vineri, 19 ianuarie, în cadrul unui interviu pentru presa din Letonia, că Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional atunci când a decis să-şi menţină trupele militare în Transnistria. În acest context, speakerul a anunţat că Moldova va angaja o firmă de avocatură din afara ţării, care va trebui să estimeze pagubele provocate de prezenţa militară rusă în stânga Nistrului.

Senatorii ruşi s-au arătat revoltaţi de afirmaţiile lui Andrian Candu, care a declarat că Chişinăul va angaja o companie internaţională de avocatură pentru a estima prejudiciul adus Moldovei de „ocupaţia rusă” în Transnistria. În replică, aceştia susţin că şi Moscova ar putea înainta o notă de plată către Chişinău, pentru faptul că Rusia a menţinut în toţi aceşti ani pacea în regiunea transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite