Candu: În Republica Moldova nu a existat niciodată consens politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Parlament.md
FOTO Parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a reiterat poziţia PDM de a nu renunţa la schimbarea sistemului electoral şi a spus că vor fi respectate recomandările de ordin juridic ale Comisiei de la Veneţia. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la PRO TV Chişinău, transmite IPN.

„Schimbarea sistemului electoral este dorită de cel puţin 60 la sută din cetăţenii cu drept de vot. Pe de o parte, există normele democratice, unde majoritatea decide, iar pe de altă parte, consensul politic. Nu a existat niciodată consens politic în istoria Republicii Moldova. Nu există consens asupra tuturor problemelor imortante. În UE toate deciziile sunt luate de majoritate”, a declarat speakerul.

Andrian Candu consideră că experţii Comisiei de la Veneţia au greşit atunci când s-au expus asupra laturii politice: „Comisia de la Veneţia nu s-au expus corect atunci când s-a pronunţat pe partea politică, pe care nu trebuia să se expună. Dar noi vom lua în consideraţie latura juridică”. În acest context, şeful legislativului a declarat că deja există idei privind organizarea circumscripţiilor şi organizarea votului în diasporă.

Potrivit lui Candu, proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral a fost cel mai dezbătut proiect  din istoria Republicii Moldova: „Nu a existat niciodată un proiect de lege discutat si supus dezbaterilor mai mult decât acest proiect. Să ne amintim cum a fost modificat sistemul electoral în 1997, votat de agrarieni, socialişti şi comunişti. Nu s-a făcut nicio dezbatere, nu s-a solicitat nicio expertiză”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite