Cazacu: Prea puţini moldoveni cunosc iniţiativa lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Cazacu FOTO IPN
Alexandru Cazacu FOTO IPN

Preşedintele Asociaţiei de promovare socio-culturală moldo-italiană „DOR”, Alexandru Cazacu, spune că prea puţini moldoveni au aflat despre iniţiativa lui Igor Dodon cu privire la referendumul consultativ şi foarte puţini au fost convinşi să se înregistreze în prealabil pe site-ul www.alegător.md.

„De la conducerea unui stat noi aşteptăm politici organizate la cel mai înalt nivel. Şi în privinţa mediatizării informaţiei respective, eu cred că oficialii din Chişinău au dat-o în bară din plin. Dacă mergeţi prin Italia şi întrebaţi moldovenii dacă au auzit despre iniţiativa lui Dodon, cred că nouă din zece moldoveni vor răspunde: Nu. Iar al zecelea va întreba: Cine este Dodon?”, a declarat liderul asociaţiei, solicitat de IPN.

În opinia sa, nu prea mulţi moldoveni din străinătate cunosc despre intenţiile de referendum ale lui Igor Dodon. În general, încrederea moldovenilor de peste hotare faţă politicienii moldoveni a atins cote negative maxime din ultimii 20 ani. Preşedintele şi conducerea Republicii Moldova nu au găsit încă o cale justă de discuţie cu cetăţenii de peste hotare.

Întrebat despre aşteptările de la mecanismul de înregistrare prealabilă a cetăţenilor cu drept de vot care în ziua referendumului se vor afla peste hotare, liderul „DOR” a spus că, dacă acesta va fi mediatizat la fel de prost ca la alegerile precedente, rezultatul va fi nul. Nu este suficient să creezi un mecanism, mai trebuie să mai ştii să informezi oamenii despre existenţa acestuia şi să-i convingi că e util. Altfel, va fi exact situaţia din trecut: lipsă de buletine şi alegători supăraţi şi nedreptăţiţi, în condiţiile în care dreptul la vot este unul fundamental, spune Alexandru Cazacu. În opinia sa, conducerea de la Chişinău e obligată să găsească metodele şi pârghiile ca informaţia să ajungă la fiecare cetăţean, în orice colţ al lumii.

„Ideea înregistrării prealabile este bună, mai rămâne să vedem cum va fi pusă în practică şi dacă va funcţiona. Nu ştiu câţi moldoveni vor ieşi la referendumul iniţiat de Dodon şi ce vor vota, dar, la sigur, aceste cifre vor servi pentru o organizare mai bună a scrutinelor electorale viitoare, cât şi la o distribuire proporţionată a secţiilor de vot peste hotare, cât de cât legată de realitate. Eu însă văd „înregistrarea prealabilă” ca un instrument plin de lacune şi nepotrivit. În primul rând, nu toţi moldovenii de peste hotare au posibilitatea să se înregistreze: lipsă de timp, bani, dorinţă sau terminale online. În al doilea rând, marja de eroare dintre realitate şi numărul persoanelor înregistrate va fi mereu atât de mare, încât această modalitate de „numărare a cetăţenilor” e chiar contraindicată, din punctul meu de vedere”, a menţionat Alexandrul Cazacu.

Dacă ar face parte din guvernare, liderul Asociaţiei „DOR” ar propune intensificarea colaborării Ministerului de Externe cu statele în care sunt cei mai mulţi moldoveni. Italienii sunt cei care ar putea da cifra cea mai apropiată de adevăr la întrebarea: Câţi moldoveni sunt în Italia? „De ce să inventăm roata şi să ne apucăm de numărat ceea ce alţii demult ştiu?” a remarcat Alexandrul Cazacu.

Preşedintele „DOR” a mai spus că personal nu are mari aşteptări faţă de un referendum iniţiat de actualul preşedinte. În opinia sa, a venit timpul ca Republica Moldova să aibă un preşedinte care uneşte cetăţenii şi nu îi dezbină. Diaspora este pestriţă în ceea ce priveşte preferinţele politice. Cu siguranţă, majoritatea moldovenilor din ţările ex-sovietice, dar nu toţi, vor vota „pro” pentru orice iniţiativă venită de la Igor Dodon, iar majoritatea moldovenilor din UE, SUA şi restul lumii vor vota „contra”, presupune Alexandrul Cazacu.

„Pe mine, ca şi cetăţean, mă interesează mai mult: Din care buzunar se plătesc referendumurile născute din mofturile unor politicieni şi cine din aceşti politicieni este gata să-şi asume riscurile unui referendum eşuat, dar şi costurile lui. E uşor să faci încercări din banul poporului, dar, uneori rişti să devii penal şi penalizat. Până la urmă, dacă nu greşesc, un referendum consultativ nu impune pe nimeni să ia o decizie, deci, cum s-ar spune: Ne sfătuim cu voi, dar facem cum ştim noi. Din punctul meu de vedere, vor mai fi cheltuite câteva milioane de lei în vânt”, a mai spus Alexandru Cazacu.

Preşedintele Igor Dodon a semnat la sfârşitul lunii martie un decret privind desfăşurarea unui referendum consultativ republican. Plebiscitul urmează să aibă loc pe 24 septembrie, iar cetăţenii vor răspunde la patru întrebări, legate de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgenţă acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de acordarea preşedintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiţii decât cele prevăzute în prezent. Alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71, dar şi dacă sunt de acord cu predarea în şcoli a Istoriei Moldovei.

În perioada 11 iulie – 9 august, cetăţenii cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua referendumului din 24 septembrie se pot înregistra în prealabil prin intermediul paginii web www.alegator.md sau prin depunerea unei cereri scrise la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din ţara în care se află. Cetăţenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază de la locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va fi valabilă doar pentru referendumul republican consultativ din anul curent. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele ţării, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare în străinătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite