Ce fel de sistem de vot preferă moldovenii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri Republica Moldova - buletin de vot FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Alegeri Republica Moldova - buletin de vot FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Aproape 37% din respondenţii Barometrului Opiniei Publice, ediţia noiembrie, optează pentru votul în baza listelor de partid în calitate de modalitate de a alege Parlamentul. Puţin peste 19% din intervievaţi s-au pronunţat pentru votul uninominal, iar 16% pentru votul mixt. Puţin peste 28% nu ştiu, fie nu au răspuns, transmite IPN.

La întrebarea „Cunoaşteţi ce înseamnă vot uninominal pentru alegerile parlamentare?”, aproape 51% din intervievaţi au răspuns „nu”, iar 45% au răspuns „da”. 4,5% nu ştiu sau nu au răspuns. În comparaţie cu sondajul prezentat în primăvara acestui an, numărul celor care au dat răspuns afirmativ este în descreştere. În aprilie această cifră constituia 58%.

Aproape jumătate din respondenţii Barometrului Opiniei Publice, noiembrie 2017, nu au încredere în niciun politician din Republica Moldova. Cercetarea mai arată că în opinia majorităţii, Republica Moldova nu este guvernată de voinţa poporului. 86,8% dintre respondenţi cred acest lucru, ceea ce constituie o creştere de 17 puncte procentuale în comparaţie cu studiul din primăvara acestui an.

De asemenea, majoritatea sunt de părere că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere şi corecte – 76,3%, o creştere de 20 de puncte procentuale comparativ cu sondajul precedent.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie-5 decembrie, pe eşantion de 1113 persoane din 82 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Eroarea maximă este +/- 2,8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite