Ce spune Igor Dodon despre retragerea Ordinului Republicii lui Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Într-un interviu oferit pentru Adevărul, Igor Dodon a fost întrebat despre posibilitatea retragerii  Ordinului Republicii liderului PDM, Vlad Plahotniuc, după modelul retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu, în contextul în care şeful statului afirmă că luptă cu oligarhii, iar Plahotniuc este văzut de o bună parte a opiniei publice ca fiind principalul oligarh din Republica Moldova.

„Orice decrete de retragere a ordinelor se face prin judecată. Retragerea ordinelor, dacă nu greşesc, nu au fost aşa precedente în 26 de ani de independenţă. Acolo dacă mă apuc de retras, avem de retras la mii de oameni”, a explicat Igor Dodon pentru Adevărul.

Preşedintele consideră că retragerea unei distincţii de stat nu „este o abordare corectă în acest sens”.

Potrivit lui, trebuie făcută distincţie între retragerea unui ordin şi retragerea cetăţeniei.

„La procedura de acordare a ordinelor este decizia politică a preşedintelui. La procedura de acordare a cetăţeniei sunt anumite prevederi legale. În cazul domnului Băsescu au fost încălcate prevederile legale, de aceea şi a fost anulat acest decret”, a specificat Dodon.

Amintim că în iulie iulie 2014, Vlad Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii” de către preşedintele Republicii Moldova de atunci Nicolae Timofti.

Distincţia respectivă i-a fost oferită acestuia „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite