Comisia de la Veneţia a dat o apreciere negativă pentru schimbarea sistemului electoral din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, dar şi iniţiativei lui Igor Dodon de a oferi împuterniciri suplimimentare preşedintelui ţării, pentru a dizolva Parlamentul.

În urma dezbaterilor, experţii Comisiei de la Veneţia au concluzionat că reforma privind trecerea la sistemul electoral mixt nu a atins un consens larg. De asemenea, schimbarea sistemului electoral trezeşte îngrijorări semnificative. Şi anume faptul că deputaţii aleşi vor fi vulnerabili în faţa intereselor de business.

Opinia experţilor este că responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale în stabilirea circumscripţiilor uninominale electorale este bazată pe criterii vagi, existând riscul influenţei politice pe acest aspect al activităţii CEC.

Alte îngrijorări ale Comisiei de la Veneţia ţin de lipsa criteriului detaliat şi comprehensiv de stabilire a circumscripţiilor pentru Transnistria, dar şi a celor de peste hotarele ţării. În plus, modificările propuse nu asigură o reprezentare a femeilor şi a minorităţilor etnice în Parlament şi nu au fost introduse prevederi suplimentare care ar schimba situaţia în acest sens.

Referitor la iniţiativa lui Igor Dodon, de a-i acorda atribuţii suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului, Comisia consideră că acest fapt ar semnifica un „exces de putere”, în actualul regim politic.

Comisia de la Veneţia va publica opinia integrală luni, 19 iunie.

Amintim că la propunerea lui Igor Dodon, prin intermediul PSRM, pe ordinea de zi a Parlamentului din 5 mai, a fost introdus şi votat proiectul de lege ce prevede trecerea la sistemul mixt de vot. Acesta a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din PDM, PSRM şi Grupul Popular European.

În rezultat, democraţii au renunţat la votul uninominal, propus de Vlad Plahotniuc, şi pentru care au organizat mai multe dezbateri publice, în favoarea celui mixt. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că proiectul de lege respectiv va fi adoptat în lectura a după ce Comisia de la Veneţia va veni cu recomandările necesare pe marginea acestuia.

O parte din societatea civilă, dar şi unele partide de opoziţie se opun schimbării sistemului electoral. Astfel, chiar în ziua de vineri, 5 mai, când a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot, unii reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, printre care Maia Sandu, Andrei Năstase, Dmitri Ciubaşenco, Renato Usatîi, Viorel Cibotaru, etc., au chemat lumea în stradă, în faţa Parlamentului, pentru a se opune acestei modificări. 

Unii experţi au atenţionat opinia publică că de fapt Plahotniuc anume sistemul mixt şi-l doreşte pentru a se menţine la putere, iar între Dodon şi liderul PDM ar exista un scenariu bine pus la punct pe acest subiect.

Pe de altă parte, experţii susţin că sistemul mixt sau uninominal dezavantajează anume partidele de opoziţie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare şi mediatice insuficiente de a faca faţă partidelor mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite